28 Ιανουαρίου 2025
Δημοσίευση: 21:12'
Τελευταία ενημέρωση: 21:37'

Τραγωδία στα Τέμπη: Τα πορίσματα, η έκρηξη και το μπάζωμα – Εν αναμονή απαντήσεων

Τα έλαια σιλικόνης είναι βραδυφλεγή και δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έκρηξη που σημειώθηκε στα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 21:12’
Τελευταία ενημέρωση: 21:37’
Τέμπη
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Τα έλαια σιλικόνης είναι βραδυφλεγή και δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έκρηξη που σημειώθηκε στα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς αναμένονται εντός των επόμενων 24 ωρών δύο σημαντικά πορίσματα που ρίχνουν φως στα αίτια της φονικής έκρηξης που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Τα πορίσματα αυτά, ένα από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ένα από την Ειδική Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων, αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, το οποίο συντάχθηκε μετά από πειράματα που διενεργήθηκαν σχετικά με τα έλαια σιλικόνης και τη πιθανή σχέση τους με την έκρηξη, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα έλαια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα για την έκρηξη. Όπως αναφέρει ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος, τα έλαια σιλικόνης είναι βραδυφλεγή και δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έκρηξη που σημειώθηκε στα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση.

Στο ίδιο συμπέρασμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταλήγει και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων. Τα πορίσματα αυτά, ωστόσο, δεν δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την τραγωδία.

Η αιτία της έκρηξης

Ενώ τα πορίσματα αποκλείουν την εμπλοκή των ελαίων σιλικόνης, δεν προσδιορίζουν με σαφήνεια ποια ήταν η αιτία της έκρηξης. Επιπλέον, ερωτήματα προκαλεί και η απόφαση για το “μπάζωμα” του χώρου της τραγωδίας, λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκλτη, απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη μετά από μυστική σύσκεψη στις 3 Μαρτίου, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι εμπόδισε την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. Η εντολή για το “μπάζωμα” του χώρου δόθηκε από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι φέρονται να επικαλέστηκαν επικοινωνιακούς λόγους.

Η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη συνεχίζεται, και αναμένεται να ρίξει φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης

Αγάπιος Χαρακόπουλος: Μετάθεση του ταξιάρχου της ΕΛ.ΑΣ μετά τις κατηγορίες για το «μπάζωμα» στα Τέμπη


TOP NEWS

uncached