9 Ιανουαρίου 2026
Δημοσίευση: 11:41'

Τραμπ: Δεν χρειάζομαι το διεθνές δίκαιο, έχω την ηθική και το μυαλό μου

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μια φορά την επιθυμία του να γίνει «ιδιοκτήτης» της Γροιλανδίας.

Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης
Δημοσίευση: 11:41’
Τραμπ
EPA/WILL OLIVER / POOL
Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μια φορά την επιθυμία του να γίνει «ιδιοκτήτης» της Γροιλανδίας.

Σε μια δήλωση που σοκάρει όταν προέρχεται από τα χείλη ενός ηγέτη παγκοσμίου βεληνεκούς, και μάλιστα της Αμερικής, προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν χρειάζομαι το διεθνές δίκαιο», είπε στους New York Times ο Αμερικανός πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας του αναλυτές που εντάσσουν τις τελευταίες κινήσεις του Λευκού Οίκου σε μια επιχείρηση αναθεώρησης της παγκόσμιας τάξης, ώστε να υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρού. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι μοναδικοί περιορισμοί στην εξουσία του είναι η ηθική του και το μυαλό του. «Είναι τα μοναδικά που μπορούν να με σταματήσουν», είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του είναι υποχρεωμένη να υπακούσει στη διεθνή νομιμότητα, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται από τον ορισμό που δίνει κανείς σε αυτήν. Υποστήριξε, πάντως, ότι δεν έχει πρόθεση να βλάψει ανθρώπους.

Ερωτηθείς για τη Γροιλανδία, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αναφέροντας ότι εξετάζει μια σειρά επιλογών. Εμφανίστηκε ωστόσο απόλυτος ότι το καθεστώς ιδιοκτησίας της αυτόνομης περιοχής της Δανίας πρέπει να αλλάξει, απορρίπτοντας εμμέσως τα σενάρια εκτόνωσης της κρίσης μέσω μιας αμυντικής συμφωνίας. «Η ιδιοκτησία είναι πολύ σημαντική», σημείωσε στη συνέντευξή του. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ψυχολογικά απαραίτητο για την επιτυχία, πιστεύω ότι σου δίνει κάτι που δεν έχεις όταν μιλάς για μίσθωση ή για μια συνθήκη», πρόσθεσε. «Η ιδιοκτησία δίνει πράγματα που δεν μπορείς να αποκτήσεις απλά υπογράφοντας ένα έγγραφο». 

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο προσάρτησης της Ταϊβάν από την Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ το υποβάθμισε. Όπως είπε, έχει δηλώσει στον Σι Τζινπίνγκ ότι θα ήταν «πολύ δυσαρεστημένος» αν το έκανε. «Δεν νομίζω ότι θα το κάνει. Ελπίζω να μην το κάνει».


TOP NEWS

uncached