16 Ιανουαρίου 2026
Δημοσίευση: 07:22'

Τραμπ για το Νόμπελ που του παρέδωσε η Ματσάδο: «Μια υπέροχη χειρονομία αμοιβαίου σεβασμού»

Ο Τραμπ έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη στιγμή, εκφράζοντας δημόσια την εκτίμησή του προς τη Βενεζουελανή πολιτικό.

Δημοσίευση: 07:22’

Ο Τραμπ έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη στιγμή, εκφράζοντας δημόσια την εκτίμησή του προς τη Βενεζουελανή πολιτικό.

Με έντονο πολιτικό και συμβολικό φορτίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάδο. Η Ματσάδο παρέδωσε στον Τραμπ το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης που της είχε απονεμηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις και θεσμικά ερωτήματα.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Τραμπ έκανε λόγο για μια ιδιαίτερη στιγμή, εκφράζοντας δημόσια την εκτίμησή του προς τη Βενεζουελανή πολιτικό. Τόνισε ότι η χειρονομία της αποτελεί «μια υπέροχη πράξη αμοιβαίου σεβασμού», ευχαριστώντας την προσωπικά για την κίνηση. Η ίδια η Ματσάδο επιβεβαίωσε το γεγονός, διευκρινίζοντας ότι κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης και γεύματος στον Λευκό Οίκο –χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων– παρέδωσε το μετάλλιο στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε, η πράξη της ήταν βαθιά συμβολική και συνδέθηκε με ιστορικές αναφορές από τη Λατινική Αμερική.

Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε τον Σιμόν Μπολίβαρ, θυμίζοντας ότι πριν από δύο αιώνες ο μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ του είχε προσφέρει μετάλλιο με τη μορφή του Τζορτζ Ουάσινγκτον, το οποίο ο Μπολίβαρ διατήρησε σε όλη του τη ζωή. «Δύο αιώνες αργότερα, ο λαός του Μπολίβαρ επιστρέφει στον κληρονόμο του Ουάσινγκτον ένα μετάλλιο – αυτή τη φορά το Νόμπελ Ειρήνης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ έχει ξεκαθαρίσει ότι το Νόμπελ Ειρήνης δεν δωρίζεται ούτε μεταβιβάζεται, γεγονός που δημιουργεί θεσμικό προβληματισμό γύρω από την κίνηση, η οποία αντιμετωπίζεται κυρίως ως συμβολική.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ προέβη σε «ρεαλιστική αποτίμηση» της λαϊκής απήχησης της Ματσάδο, χωρίς να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για εκλογικές διαδικασίες στη Βενεζουέλα. Η εκπρόσωπος Τύπου Καρολάιν Λέβιτ είχε ξεκαθαρίσει ότι το δείπνο δεν θα επικεντρωνόταν στο ζήτημα των εκλογών, αλλά στην ενημέρωση του Αμερικανού προέδρου για την κατάσταση στη χώρα.

Μετά τη συνάντηση, η Ματσάδο δήλωσε αισιόδοξη, χαρακτηρίζοντάς την «θαυμάσια» και υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία της Βενεζουέλας μπορεί πάντα να υπολογίζει στον πρόεδρο Τραμπ». Η πολιτικός, που πρόσφατα εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα έπειτα από μήνες παραμονής στην παρανομία, επιδιώκει να κατοχυρώσει ενεργό ρόλο στο πολιτικό μέλλον της χώρας της, με την υπόθεση του Νόμπελ να αποκτά σαφή πολιτική και συμβολική διάσταση.


TOP NEWS

uncached