current views are: 8

18 Μαΐου 2016
Δημοσίευση09:16

Τρέχουν να… προλάβουν τις αντιδράσεις για τους φόρους στο οικονομικό επιτελείο

Τα μυστικά  του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εκλαϊκεύουν από το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η αλήθεια (όπως υποστηρίζουν), αλλά και να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις. 

Δημοσίευση 09:16’

Τα μυστικά  του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εκλαϊκεύουν από το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η αλήθεια (όπως υποστηρίζουν), αλλά και να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις. 

Τα μυστικά  του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εκλαϊκεύουν από το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η αλήθεια (όπως υποστηρίζουν), αλλά και να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις. Το γεγονός ότι οι απαντήσεις στα καίρια σημεία του φορολογικού έρχονται μόλις λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία, υπονοεί ωστόσο ότι και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα έχουν δικαιολογία για… γκρίζες ζώνες.

Και πρώτα απ’ όλα, γιατί η κυβέρνηση δέχθηκε να σκαρφαλώσει ο ΦΠΑ στο 24%;  Η απάντηση είναι ότι έγινε δεκτό μπροστά στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα δέκα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (!), δηλαδή από το 13% στο 23%. Όπως επίσης η άλλη πλευρά ζητούσε την αύξηση του μικρού συντελεστή για τα βιβλία και τα θέατρα από το 6,5% στο 23%, καθώς και την αύξηση του ΦΠΑ στο νερό στο 23%. 

Σε μια προσπάθεια εξάλλου να ενημερώσει τα λαϊκά στρώματα για το ποια, στην πραγματικότητα, θα είναι η ανατιμολόγηση σε μια σειρά καθημερινά αγαθά, σύμφωνα με την κυβέρνηση οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους θα είναι μικρές. Ενδεικτικά λόγω της αύξησης στους έμμεσους φόρους, το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις πιο κάτω αυξήσεις:

  • Στον καφέ, 1-2λεπτά στην καφετέρια
  • Στην μπύρα, 10λεπτά ανά κουτάκι για τις ακριβές μάρκες
  • Στη συνδρομητική τηλεόραση, 2 ευρώ τον μήνα ανά λογαριασμό
  • Στα τσιγάρα,23-28 λεπτά  το πακέτο
  • Στο πετρέλαιο κίνησης, 10 λεπτά το λίτρο
  • Στο πετρέλαιο θέρμανσης, 6 λεπτά το λίτρο
  • Στη βενζίνη, 3λεπτά το λίτρο
  • Στη σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ, αύξηση 5% στους μηνιαίους λογαριασμούς. 

Επιπλέον  οι συνομιλητές μας εκτιμούν ότι σημαντικό μέρος των αυξήσεων θα απορροφηθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και δεν θα μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή, ειδικά σε κλάδους με πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους, π.χ καφές. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, «είναι προτιμότερη η αύξηση των έμμεσων φόρων από τις περικοπές σε μισθούς και κύριες συντάξεις».

Την ίδια ώρα που, μειώνονται ή καταργούνται κάποιοι φόροι, όπως: 

Ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή (καταργείται). Η χρέωση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση (μειώνεται κατά 6-7ευρώ περίπου ανά μέσο διμηνιαίο λογαριασμό). Η επιβολή φόρου 3% υπέρ του Δημοσίου επί της αξίας του πωλούμενου στο εσωτερικό ζύθου (καταργείται).

Και στο ερώτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, τι γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει: ΟΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν θα αυξηθεί (το συνολικό ποσό θα παραμείνει ίδιο με πέρσι, δηλ. 2,65 δις ευρώ), αλλά 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν είτε να μειώνεται είτε να μένει σταθερός ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν. 

Σε ένα άλλο λαϊκό θέμα, τη φορολόγηση των ΙΧ, υποστηρίζουν πως επέρχεται εξορθολογισμός της επιβολής των τελών ταξινόμησης, αφού εντάσσεται και ο φόρος πολυτελείας, ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο οικονομικά επιβατικά αυτοκίνητα και να επιβαρυνθούν τα ακριβότερα.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια γενικότερης πολιτικής εξισορρόπησης, το επικοινωνιακό επιτελείο προβάλλει την αύξηση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (από 30% στο 35%) στα έσοδα επί των μεικτών κερδών από τα τυχερά παιχνίδια, όπως και την 8πλασίαση της φορολόγησης  των μεγάλων εταιρειών/αμοιβαίων κεφαλαίων που ασχολούνται με την διαχείριση ακινήτων.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό το ερώτημα, αν θα υπάρξει νέα αύξηση στη φορολογία στην περίπτωση που δεν καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. «Όχι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις», είναι η δέσμευση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, μέσα από τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και χάρη στο σύστημα δια σταύρωσης καταθέσεων-φορολογικών δηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι όχι μόνο θα επιτευχθούν αλλά και ενδεχομένως θα υπάρξει και υπέρβασή τους, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο σε πιθανή μείωση φόρων στο μέλλον.

Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό; Ίδωμεν…


σχετικα αρθρα