3 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση06:55

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Του είχε «στήσει καρτέρι» πέντε μήνες η αστυνομία – Τον πρόδωσε το σύστημα «Child Protection System»

Για την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Δημοσίευση 06:55’
rzkavj1667422840649

Για την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Για περισσότερο από πέντε μήνες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνούσε εξονυχιστικά τις κινήσεις του Βασίλη Παπαθεοδώρου, που κατηγορείται για κατοχή πορνογραφικού υλικού. 

Οι Αρχές εφτασαν στα ίχνη του, μετά από πληροφορίες που είχαν από το εξωτερικό, και κάνοντας έφοδο στο σπίτι του έμειναν άφωνοι.

Βρήκαν στον υπολογιστή του περισσότερα από 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών.

«Έγινε άρση απορρήτου επικοινωνιών και οι αστυνομικοί με το βούλευμα πήγαν στην κατοικία του κυρίου, του έκαναν κατ’ οίκον έρευνα κι εκεί βρήκαν κι άλλα μέσα. Δεν είναι μόνο αυτό που εντόπισε η δίωξη αλλά απ’ ότι είδα στις πληροφορίες λένε ότι είναι κι άλλο υλικό παιδικής πορνογραφίας», λέει ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος CSI Institute.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Μιλώντας στην εκπομπή του Αντ1 η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου, είπε για την υπόθεση του συγγραφέα: «η σύλληψη στις 18 Οκτωβρίου και η προφυλάκιση στις 26 Οκτωβρίου, ο λόγος που δεν υπήρξε ανακοίνωση είναι γιατί συνεχίστηκε η ερευνά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συσχετισμό με άλλες υποθέσεις της Δίωξης».

Και διευκρίνισε ότι, «από την έρευνα που έκαναν τα στελέχη της Δίωξης επί πέντε μήνες, προέκυψε ότι, φαίνεται να μην σχετίζεται με άλλες υποθέσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση».

Ερωτηθείσα γιατί δεν δημοσιεύονται τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του, είπε ότι, «δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή για δημοσιοποίηση», εξηγώντας ότι, «δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες. Είχε υλικό στην κατοχή του, δεν κατηγορείται για κακοποίηση ο ίδιος. Είχε αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και αποθήκευε το υλικό αυτό».

Τον πρόδωσε το σύστημα Child Protection System

Για την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Συγκεκριμένα, το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έρευνας αυτής τότε και με βεβαιότητα οι Αρχές προχώρησαν στην υπόθεση ώστε να μην ξεφύγει τίποτα από την έρευνά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό, που γέμισε δύο σκληρούς δίσκους με αυτό, ήταν από το εξωτερικό και είχε παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 με 12 ετών.

Για την κατοχή των ηλεκτρονικών αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ο συνήγορος του συγγραφέα υποστήριξε ότι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου «ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» από περιπτώσεις κακοποίησης και βιασμών παιδιών, προκειμένου να μπορέσει να γράψει κάτι με καταγγελτικό ύφος.

Δικηγόρος συγγραφέα: Το υλικό που κατέβασε προκαλεί αποστροφή και στον ίδιο, το χρειαζόταν για βιβλίο

«Χρειαζόταν πρωτογενές υλικό για νέο βιβλίο», υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο Σταύρος Γεωργόπουλος, δικηγόρος του πολυβραβευμένου συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας.

«Η θέση του είναι ότι οι εικόνες και τα βίντεο από το υλικό που κατασχέθηκε προκαλούν και στον ίδιο αποστροφή και απέχθεια. Ο λόγος που βρέθηκαν στην κατοχή του, ήταν ότι ήθελε να αναζητήσει πρωτογενές υλικό το οποίο θα επεξεργαζόταν, θα το διύλιζε στο δικό του μυαλό ως συγγραφέας, για να μπορέσει να συγγράψει ένα βιβλίο που θα καταγγέλλει, θα στηλιτεύει περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων» ανέφερε ο κ. Γεωργόπουλος.

Σχολιάζοντας τις αναφορές της ΕΛΑΣ για 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών στον υπολογιστή του, ο συνήγορος του συγγραφέα δήλωσε ότι ο τρόπος που κατεβάζει κανείς αυτά τα βίντεο είναι μαζικός, έτσι λειτουργεί η εφαρμογή δεν υπάρχει προεπισκόπηση ούτε καν τα έχει δει όλα, κι αυτά που έχει δει τα έχει δει αποσπασματικά».

«Είχε κάνει έρευνα, είχε αποκαλύψει ότι είχε σκοπό να γράψει τέτοιο βιβλίο» ανέφερε ο δικηγόρος του συγγραφέα.