current views are: 1525

15 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση21:00

«ΒΕΛΟΣ» και «ΠΕΡΣΕΑΣ» στο «Top Gun» σχολείο του ΝΑΤΟ: Από την Ισπανία έως τον Περσικό Κόλπο πετούν τα Ελληνικά «γεράκια»

Τρεις εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης στο έδαφος και στον αέρα.Συνολικά δώδεκα αποστολές κάθε μία πιο δύσκολη από την προηγούμενη.

Δημοσίευση 21:00’

Τρεις εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης στο έδαφος και στον αέρα.Συνολικά δώδεκα αποστολές κάθε μία πιο δύσκολη από την προηγούμενη.

Από την Ισπανία και την Δυτική Μεσόγειο, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο έως και Περσικό Κόλπο τα «μπλε» φτερά» δηλώνουν ηχηρό «παρών» στα μεγάλα αεροπορικά event Συμμάχων και φίλων ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη για την Πολεμική Αεροπορία. Πιστά και φέτος είναι τα «γεράκια» της HAF στο μεγάλο ραντεβού που έχουν,στο κορυφαίο ίσως αεροπορικό σχολείο του ΝΑΤΟ, στο «Top Gun» Tactical Leadership Programme(TLP) το οποίο  διεξάγεται τρεις φορές κάθε χρόνο στο Albacete της Ισπανίας. Ήδη στην Αεροπορική Βάση στο Los Lanos βρίσκονται ιπτάμενοι από την 341 Πολεμική Μοίρα «ΒΕΛΟΣ» και την 347 Πολεμική Μοίρα «ΠΕΡΣΕΑΣ». Έξι μαχητικά F-16 block 50, τρία από κάθε Μοίρα, μαζί με τεχνικούς έχουν μετασταθμεύσει ήδη στην Ισπανική Βάση προκειμένου με συμμετέχουν στην πρώτο Flying Course της χρονιάς μαζί με συνολικά δέκα ακόμη κορυφαίες στο ΝΑΤΟ αεροπορίες.

Τρεις εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης στο έδαφος και στον αέρα.Συνολικά δώδεκα αποστολές κάθε μία πιο δύσκολη από την προηγούμενη.Τρεις στο έδαφος με σχεδιασμό επιχειρήσεων και εννέα στον αέρα σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες. Μεγάλος αριθμός μαχητικών διαφόρων τύπων. Ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε όπλα και τακτικές. Υψηλής δυσκολίας σενάρια εναέριας μάχης και μεγάλοι Σχηματισμοί μαχητικών συνθέτουν την εικόνα του αεροπορικού σχολείου όπου εκπαιδεύονται οι κορυφαίοι και γίνονται ακόμη καλύτεροι. Κάθε μέρα και ένα διαφορετικό πλήρωμα οδηγεί τον Σχηματισμό στη μάχη.Αποστολές πάνω από χερσαίο περιβάλλον ή και τη θάλασσα. Ανεφοδιασμός στον αέρα από ιπτάμενα τάνκερ. Πτήσεις ημέρα και νύχτα. Εκεί όπου γαλουχούνται οι ηγέτες της πρώτης γραμμής.Σχολείο στο οποίο επανειλημμένα η Πολεμική Αεροπορία έχει δώσει διαπιστευτήρια ικανοτήτων και ουκ ολίγες φορές ιπτάμενοι της HAF έχουν ψηφιστεί από τους συναδέλφους τους ως «Best Warrior». Ως ο πιλότος δηλαδή με τον οποίο θα ήθελαν να πολεμήσουν δίπλα του.

Το Flying Course 23-1 άρχισε ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου. Για μια ακόμη φορά η Τουρκική αεροπορία είναι απούσα όπως άλλωστε από όλα σχεδόν τα μεγάλα αεροπορικά events της Συμμαχίας. Απουσία που δεν σχετίζεται με τον πολύνεκρο και καταστροφικό σεισμό καθώς ήταν από πριν ήδη γνωστό ότι η ΤuAF δεν θα συμμετέχει.

«Συνεχίζουμε» είχε πει στους Έλληνες ιπτάμενους ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς δίνοντας το σύνθημα στα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στο Ιόνιο με το F-4 Phantom που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του Σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη και του Υποσμηναγού Μάριου Τουρούτσικα. Το πρώτο «γεράκι» της HAF βρίσκεται από προχθές στη Σαουδική Αραβία καλεσμένος της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας με αφορμή τη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Victory Of Spears»  στην οποία συμμετέχει η Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά F-16 block 52+,  ιπτάμενους και τεχνικούς της 337 Μοίρας «Φάντασμα». Όπως έχει ήδη αναφέρει το Newpost οι Έλληνες πιλότοι έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις πετώντας μάλιστα σε άγνωστο για αυτούς περιβάλλον δίπλα σε πολύ ισχυρές αεροπορίες όπως η Αμερικανική USAF, η Βρετανική RAF αλλά και οι διοργανωτές της RSAF.

Όμως το εκπαιδευτικό μπαράζ της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από κοινές ασκήσεις τόσο στο Ιόνιο όσο και σε Κρήτη, Κάρπαθο με τα Γαλλικά Rafale τα οποία απονηώνονται από το Charles De Gaulle. Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο πέρασε ήδη το Σουέζ και βρίσκεται στη Μεσόγειο όπου και θα παραμείνει. Στις ασκήσεις αναμένεται να λάβουν μέρος και τα Ελληνικά Rafaleτα οποία πλέον συμμετέχουν σε όλο και περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενώ θα τα δούμε σε πολύ ενεργό ρόλο και στον προσεχή «ΗΝΙΟΧΟ».


σχετικα αρθρα