current views are: 20

5 Μαΐου 2022
Δημοσίευση08:26

Βορίδης στον 989Alpha radio για ελευθερία του Τύπου: Αυγή και Documento καθυβρίζουν και «λούζουν» την κυβέρνηση κάθε μέρα

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση της Marfin, είπε: «Να τοποθετηθώ πολιτικά για το ότι είναι εξαιρετικά κακό ότι δεν εξιχνιάστηκε ένα ειδεχθές έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε από διαδηλωτές της άκρας αριστεράς; (…) Είχαν συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα».

Δημοσίευση 08:26’
21kitd1621522488467 scaled

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση της Marfin, είπε: «Να τοποθετηθώ πολιτικά για το ότι είναι εξαιρετικά κακό ότι δεν εξιχνιάστηκε ένα ειδεχθές έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε από διαδηλωτές της άκρας αριστεράς; (…) Είχαν συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα».

«Είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις που προφανώς έχουν συγκεκριμένες οπτικές με τις οποίες αντιμετωπίζουν τα πράγματα», σχολίασε την πρόσφατη έκθεση των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα» για την ελευθερία του Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον 989Alpha radio και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή.

«Είμαι πρόθυμος να κάνω αυτή τη συζήτηση με όποιον θέλει, και με την αξιωματική αντιπολίτευση και με οργανώσεις, αλλά δεν θα την κάνουμε αφοριστικά. Δεν θέλω να απαξιώσω τίποτα και κανέναν, αλλά πρέπει όλοι να είμαστε επιφυλακτικοί. Είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις που προφανώς έχουν συγκεκριμένες οπτικές με τις οποίες αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Για παράδειγμα, σε αυτή την κατάταξη, η Μπουρκίνα Φάσο από πλευράς ελευθερίας Τύπου κατατάσσεται σε καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους της μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όπως είπε, «θέλω κάποιος να μου πει, τι είναι εκείνο το οποίο καταλογίζει από πλευράς ελευθερίας Τύπου στην Ελλάδα ότι δεν γίνεται. Π.Χ. θεωρούμε ότι οι διατάξεις για την εξύβριση, τη συκοφαντική δυσφήμηση στο ΠΚ, είναι κακές; Δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;».

«Το να μιλήσουμε, π.χ., για μερικές βασικές υποχρεώσεις του Τύπου, που είναι η δημοσιοποίηση του ονόματος του συντάκτη, στον έντυπο Τύπο, εγώ θα πω και στον ηλεκτρονικό, κι έρχεται και λέει διάφορα πράγματα, ας αναλάβει κάποιος την ευθύνη του δημοσιεύματος, ώστε ο θιγόμενος να μπορεί να αμυνθεί και να προστατευτεί», πρόσθεσε.

«Άλλο είναι να ανέχομαι την οξεία και δυσμενή κριτική, άλλο τα ψέματα. Θεωρούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει κάτι το οποίο περιορίζει;», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, τόνισε: «Έχει ξεσηκωθεί τώρα, έχει βγει στα κάγκελα, γιατί ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του κυρίου Βαξεβάνη. Μα, ασκήθηκε για συγκεκριμένους λόγους, που συνδέονται με τον τρόπο που οργανώθηκε το σκάνδαλο της Novartis. Αυτή η συνωμοσία».

«Δεν θα μπω καθόλου στην ουσία της υποθέσεως του κ. Βαξεβάνη», πρόσθεσε, διερωτώμενος: «Ξέρετε κανένα κράτος στο οποίο υπάρχει ασυλία των δημοσιογράφων;».

«Εγώ λέω ότι το θεσμικό μας πλαίσιο, είναι εκείνο το οποίο επιτρέπει το να ελέγχεται δικαστικά ένας δημοσιογράφος. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Από κει και πέρα, έχουμε θωρακισμένους δικαστικούς, δικαιικούς θεσμούς, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Αν σηκώσει το χέρι της μία μη κυβερνητική οργάνωση και μου πει ότι επειδή κινήθηκε μια διαδικασία διώξεως κατά του κυρίου Βαξεβάνη, περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, δεν θα συμφωνήσω», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «έχουμε μία ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η οποία κρίνει αν κάποιος είναι ύποπτος τελέσεως αυτών των πράξεων (που ορίζει ο ΠΚ). Αν είναι, κινεί την ποινική δίωξη. Δεν πρέπει να το κάνει αν πρόκειται για δημοσιογράφο;».

«Έχουμε ένα σύστημα ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, βεβαίως καικρίνεται αυτό το σύστημα για τις αποφάσεις του, αλλά και όταν εκδοθούν αυτές», είπε και διερωτάται: «Θα πρέπει να είναι στο απυρόβλητο οι δημοσιογράφοι;».
Μάλιστα, όπως είπε, ως δικηγόρος πολλές φορές έχει αναλάβει τον ρόλο υπεράσπισης δημοσιογράφων.

Ο ίδιος μίλησε για «προσπάθεια διασυρμού της χώρας» και τόνισε ότι πρέπει να γίνει οργανωμένα αυτός ο διάλογος «για να τελειώνουμε». 

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε: «Προτείνει να αλλάξουμε κάτι σε επίπεδο θεσμικό;».

Αυγή και Documento

Σχολιάζοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αναφέρθηκε στην Αυγή και το Documento, λέγοντας: «Να ρωτήσω αν έχει τον οποιοδήποτε περιορισμό η Αηγή να γράψει ό,τι θέλει. Να ρωτήσω αν το Documento έχει τον οποιοδήποτε περιορισμό. Καθυβρίζουν και λούζουν την κυβέρνηση κάθε μέρα. Λέμε τώρα, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελευθεροτυπία; Ξαναλέω: Καθυβρίζονται η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι βουλευτές της συμπολίτευσης από αντιπολιτευόμενες εφημερίδες σε όλα τα επίπεδα, από το αν πήγαν στην ταβέρνα να φάνε, το πώς κάτσανε στην ταβέρνα, μέχρι του τι είπαν και τι δεν είπαν».

«Στην χώρα, στην οποία, σας είπα συγκεκριμένους τίτλους εφημερίδων, οι οποίες είναι μαχητικά και σκληρά αντιπολιτευόμενες, με πρωτοσέλιδα, σας ξαναλέω, τα οποία πολλές φορές, συγκεκριμένες εφημερίδες, είναι απολύτως υβριστικές και χυδαίες. Σε αυτή την χώρα, λέμε ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε.

Marfin: Το έγκλημα διαπράχθηκε από διαδηλωτές της άκρας αριστεράς – Δουλειά της Αστυνομίας η εξιχνίαση

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση της Marfin, είπε: «Να τοποθετηθώ πολιτικά για το ότι είναι εξαιρετικά κακό ότι δεν εξιχνιάστηκε ένα ειδεχθές έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε από διαδηλωτές της άκρας αριστεράς; (…) Είχαν συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα».

Απαντώντας σε σχόλιο ακροατή, είπε: «Είναι ξεκάθαρο ποιοι το έκαναν. Δεν ξέρουμε τα πρόσωπά τους, τα ονόματά τους, ξέρουμε το πλαίσιο στο οποίο έγινε. Ξέρουμε ότι ήταν μία αντιμνημονιακή διαδήλωση, ξέρουμε ότι τα γκρουπ που περνούσαν ήταν γκρουπ που πρόσκεινται στον χώρο της άκρας αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Αυτοί είναι που λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο».

Εφόσον δεν αποδείχτηκε τίποτα, γιατί τους κατηγορεί; «Δεν κατηγορώ, σας είπα το συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν έχω συγκεκριμένο άνθρωπο να σας πω π.χ.Γιώργος Νικολόπουλος».

Μάλιστα, στο σχόλιο ότι θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε απάντησε «μα, δεν ήταν διαδήλωση για το Σκοπιανό».

Όπως είπε, «Το κατάστημα της Marfin δεν πήρε φωτιά επειδή δεν δούλευε το ηλεκτρικό».

Στο ερώτημα γιατί δεν εξιχνιάστηκε η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Βορίδης είπε ότι ήταν δουλειά της Αστυνομίας να «διακριβώσει τους ενόχους και να εξιχνιάσει το έγκλημα. Η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει από τη στιγμή που θα της φέρουν ενώπιόν της ανθρώπους που έχουν συλληφθεί».

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα που δεν έχει εξιχνιαστεί. Θεωρώ ότι είναι μία από τις μεγάλες αστοχίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Όποιοι έχουν την ευθύνη στο να εξιχνιάζουν ανθρωποκτονίες», πρόσθεσε.

Για κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ

Σχολιάζοντας την κινητικότητα που υπάρχει δεξιά της ΝΔ και ερωτηθείς κατά πόσο αυτά τα κόμματα μπορούν να φθείρουν το κυβερνών κόμμα κι αν του προκαλέσουν απώλειες ο κ. Βορίδης ήταν κατηγορηματικός: «Καθόλου δεν το πιστεύω. Θεωρώ ότι η ΝΔ για τα ζητήματα που αποτελούν ευαισθησία των δεξιών ψηφοφόρων αλλά και της δεξιάς ταυτότητας, έχει ανταποκριθεί πλήρως σε μια σειρά από δεσμεύσεις που καλύπτουν αυτού του τύπου τα μεγάλα θέματα».

«Για παράδειγμα, στα ζητήματα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, της εθνικής κυριαρχίας, της θωράκισης της εθνικής άμυνας, της προστασίας του κοινωνικού ιστού, της οικονομικής ελευθερίας… Σε αυτά η ΝΔ έχει ανταποκριθεί πλήρως και γι’ αυτό και λέω ότι δεν έχει αφήσει χώρο προκειμένου να αναπτύσσονται τέτοιου τύπου ρητορικές. Αυτός είναι ο λόγος που αυτός ο χώρος στην πραγματικότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, γιατί δεν υπάρχει ένα προγραμματικό κενό το οποίο αφήνει αυτούς τους ψηφοφόρους, με αυτές τις ευαισθησίες και προτεραιότητες ακάλυπτες», πρόσθεσε.

Δολοφονία Καραϊβάζ

«Ενα ενδιαφέρον θέμα είναι το να εξιχνιάσουμε τη δολοφονία του Καραϊβάζ. Αυτό επίσης είναι μία μεγάλη ευθύνη και πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να εξιχνιαστεί αυτή η ανθρωποκτονία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.


σχετικα αρθρα