Βουλή: Η νέα χωροταξία και το «παρασκήνιο» της ορκωμοσίας (φωτό & βίντεο)
Νέες συνήθειες στην χωροταξία εγκαινιάζει η σύνθεση της νέας Βουλής όπως προέκυψε και μετά από την σημερινή ορκωμοσία των εκλεγμένων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.
Νέες συνήθειες στην χωροταξία εγκαινιάζει η σύνθεση της νέας Βουλής όπως προέκυψε και μετά από την σημερινή ορκωμοσία των εκλεγμένων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.
Άρχισαν σήμερα επισήμως οι εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, με την οκτακομματικής συνθέσεως εθνική αντιπροσωπεία που ανέδειξαν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή ορκωμοσίας νέων και παλιών Βουλευτών. Να σημειωθεί ότι στη Βουλή μπήκαν τρία νέα κόμματα, ΝΙΚΗ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ και Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ συνολικά 100 βουλευτές κάθονται για πρώτη φορά στα έδρανα.
Η νέα χωροταξία
Νέες συνήθειες στην χωροταξία εγκαινιάζει η σύνθεση της νέας Βουλής όπως προέκυψε και μετά από την σημερινή ορκωμοσία των εκλεγμένων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.
Οι θέσεις στις οποίες θα απαντώνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποτελεί διαβούλευσης του προεδρείου και των κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να τοποθετηθούν οι βουλευτές του στις μπροστινές σειρές των εδράνων υποστηρίζοντας ότι η Ολομέλεια έχει πέντε πτέρυγες και οι «Σπαρτιάτες» είναι το πέμπτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.
Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε όπως απορρίφθηκε και η σκέψη να τοποθετηθούν στα ορεινά άκρα δεξιά έδρανα, σημείο που πριν από κάποια χρόνια είχε τοποθετηθεί η ΚΟ της Χρυσής Αυγής καθώς θα προκαλούσε πολυδιάσπαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.
Υπο αυτά τα δεδομένα κρίθηκε ως βέλτιστη λύση να πάρει η Νέα Δημοκρατία το σύνολο των εδράνων που απλώνονται στις δύο δεξιότερες πτέρυγες. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στα μπροστινά κεντρικά έδρανα. Σταθερή θέση διατηρεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην «βιτρίνα» των κεντροαριστερών εδράνων ενώ ακριβώς δίπλα τους παραμένει η ΚΟ του ΚΚΕ.
Στις τέσσερις ορεινές πτέρυγες που απλώνονται από τα κεντρικά έδρανα και προς τα αριστερά τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα πίσω από το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης. Ακριβώς δίπλα τους και πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν οι βουλευτές της Νίκης. Αριστερότερα αλλά στο ίδιο ύψος τοποθετήθηκαν οι «Σπαρτιάτες» ενώ τέρμα αριστερά πίσω από το ΚΚΕ κάθισαν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.
Τα 8 κόμματα στη νέα Βουλή
Κατά τις πρόσφατες εκλογές, στη Βουλή εισήλθαν 8 κόμματα, τα οποία είναι:
- ΝΔ με 158 βουλευτές,
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 47,
- ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 32,
- ΚΚΕ με 21,
- Σπαρτιάτες με 12,
- Ελληνική Λύση με 12,
- Νίκη με 10,
- Πλεύση Ελευθερίας με 8.
Τα αποτελέσματα της κάλπης δημιούργησαν και την ανάλογη εικόνα στη σύνθεση της Βουλής, αλλά και στη διάταξη των εδράνων που έχουν πλέον τα κόμματα.Η ΝΔ διατηρεί έχει διατηρήσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αποδεκατισμένος, το ΠΑΣΟΚ έχει ενισχυθεί, στη Βουλή επέστρεψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ πλέον στα έδρανα βρίσκονται οι «ακραίοι» Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Ορκωμοσία της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25 Ιουνίου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές που εξασφάλισαν μια έδρα στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τους εύχεται «καλή δύναμη» μετά την ολοκλήρωση της τελετής.
Στον Αλέξη Τσίπρα όλα τα βλέμματα
Το βλέμματα όλων τράβηξε, όπως ήταν λογικό ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας, κάθισε στα πρώτα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε δίπλα του την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία θα προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής και τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος προτάθηκε για πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος.
Διαβάστε επίσης: Αλέξης Τσίπρας: Αθόρυβος, διακριτικός αλλά με χαμόγελο έδωσε τον όρκο του (φωτό)
Η χειραψία Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε αρκετά νωρίς στο κοινοβούλιο οπότε και κατέβηκε να χαιρετήσει και να συνομιλήσει με τους βουλευτές, της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνη την ώρα έμπαινε μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης, οπότε και έλαβε χώρα μία χειραψία ανάμεσα στους δύο άνδρες, η οποία θα χαρακτηριζόταν μάλλον τυπική.
Όρθιοι για την ορκωμοσία
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και στα θεωρεία, οι θέσεις τόσο των κοινοβουλευτικών συντακτών όσο και των φωτορεπόρτερ είχαν καταληφθεί από συγγενείς βουλευτών, οι οποίοι αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την ορκομωσία όρθιοι.
Οι παδικές φωνές
Ένα χαριτωμένο απρόοπτο επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας, όταν από τα πίσω ορεινά έδρανα στην Ολομέλεια ακουγόταν -κατά διαστήματα- η ανυποψίαστη φωνή ενός μικρού παιδιού, προκαλώντας τα μειδιάματα τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των υπουργών και των βουλευτών.
Αύριο η εκλογή του προέδρου της Βουλής
Αύριο Τρίτη, στις 12:00, έχει προγραμματιστεί η εκλογή του προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών αντιπροέδρων, δύο κοσμητόρων και τεσσάρων γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός αντιπροέδρου, ενός κοσμήτορα και ενός γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός αντιπροέδρου και ενός γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός αντιπροέδρου από κάθε μία από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση
Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.
Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή το Σάββατο 8 Ιουλίου. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.
ολες οι ειδησεις
- Μαξίμου σε «λειτουργία μπλακάουτ»: Aνάψτε κάνα φως… ΟΠΕΚΕΠΕ, υποκλοπές… – Δείτε το βίντεο
- Η αλήθεια πίσω από το διαζύγιο της Σίας Κοσιώνη με τον ΣΚΑΪ – Ο Κουφοντίνας και ο Χατζηνικολάου
- Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ποιοι «κοιτούν» Τσίπρα, ποιοι Σαμαρά, ποιοι Καρυστιανού και τι λέει το νέο τοπίο για τον Μητσοτάκη
- Ferto ή δώστο; Ο Akylas εξηγεί σε βίντεο τι θέλει πραγματικά
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr