23 Ιουλίου 2025
Δημοσίευση: 16:44'
Τελευταία ενημέρωση: 17:27'

Βρυξέλλες: Η απάντηση της Ε.Ε. στους δασμούς του Τραμπ – «Ανοίξτε τις αγορές σας», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει αντίμετρα για το αδιέξοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να εξετάζουν το «πυρηνικό» όπλο του ACI.

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 16:44’
Τελευταία ενημέρωση: 17:27’
Δασμοί
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει αντίμετρα για το αδιέξοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να εξετάζουν το «πυρηνικό» όπλο του ACI.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει την πίεση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, απειλώντας με την επιβολή δασμών ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, εφόσον δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην κλιμάκωση των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει θέσει ως προθεσμία την 1η Αυγούστου για την επιβολή καθολικών δασμών 30%.

Για να καταστήσει την απειλή πιο «ισχυρή και σαφή», η Κομισιόν ανακοίνωσε τη συγχώνευση δύο προηγούμενων λιστών σε μία ενιαία. Η ενιαία αυτή λίστα περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από ουίσκι μπέρμπον και πουλερικά, μέχρι αυτοκίνητα και αεροσκάφη. Η τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με τους δασμούς να μπορούν να ενεργοποιηθούν από τις 7 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Guardian, το κλίμα στις Βρυξέλλες έχει σκληρύνει σημαντικά μετά την απόρριψη μιας καταρχήν συμφωνίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Πλέον, η Γερμανία του Φρίντριχ Μερτς και η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, που αρχικά προωθούσαν μια άμεση συμφωνία, εμφανίζονται να ευνοούν την ενεργοποίηση του Αντιπολιτευτικού Μέσου Καταναγκασμού (ACI). Αυτό το εργαλείο, που θεωρείται το «πυρηνικό» όπλο της ΕΕ, θα επέτρεπε όχι μόνο την επιβολή δασμών, αλλά και την πιθανή απαγόρευση αμερικανικών υπηρεσιών, πλήττοντας σοβαρά τον τεχνολογικό τομέα.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται καθώς η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία υφίσταται ήδη σοβαρό πλήγμα. Ενδεικτικά, η Stellantis ανέφερε ζημιές 300 εκατ. ευρώ από τους δασμούς, ενώ η Volvo κατέγραψε σημαντική πτώση στην κερδοφορία της.

Ανταπάντηση Τραμπ στην ΕΕ: «Θα μειώσω τους δασμούς μόνο αν ανοίξετε τις αγορές σας»

Μέσω αναρτήσεών του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στις απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή δασμών ύψους 100 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι είναι διατεθειμένος να μειώσει τους δασμούς μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες θα συμφωνήσουν να ανοίξουν τις αγορές τους για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δασμοί αποτελούν ένα «τεράστιο όπλο» που του επιτρέπει να πείσει τις χώρες να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, η οποία, όπως ισχυρίζεται, θα κάνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να «ανθίσουν». Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την προσέγγιση ως τον μόνο τρόπο για να επιτευχθεί ο στόχος του, καταλήγοντας με το σύνθημα «ΠΑΝΤΑ, ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!!!».


TOP NEWS

uncached