15 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση: 04:10'
Τελευταία ενημέρωση: 12:16'

Ζάεφ σε βουλευτές: «Ψηφίστε κατά συνείδηση» – Ώρα μηδέν για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η εναλλακτική στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η απομόνωση της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Δημοσίευση: 04:10’
Τελευταία ενημέρωση: 12:16’

Η εναλλακτική στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η απομόνωση της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η κρίσιμη συζήτηση για την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, που θα κρίνει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Κλειδί» για τη διαδικασία αποτελεί η στάση που θα κρατήσει το VMRO-DPMNΕ καθώς ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές.

«Σκεφτείτε το μέλλον των παιδιών σας» είπε ο Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε: «Η βούληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απευθυνόμενος στους βουλευτές ζήτησε να ψηφίσουν κατά συνείδηση καθώς οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν αφορούν τις επόμενες γενιές.

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, η άλλη επιλογή (σ.σ. να μην ψηφίσουν για τη συνταγματική αλλαγή) θα έθετε τη χώρα σε απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών.

Μάλιστα, ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η ψηφοφορία αφορά το Ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων καθώς θα οδηγήσει σε πλήρη ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Πρέπει να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή θα χάσουμε πολλά», είπε και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχθεί τροπολογίες που είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, δέκα βουλευτές (της συμπολίτευσης) ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά (της αντιπολίτευσης) κατά.

Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Μέχρι στιγμής, η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οκτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.


TOP NEWS

uncached