16 Φεβρουαρίου 2026
Δημοσίευση: 16:14'

Ζελένσκι: «Δεν θα παραχωρήσουμε εδάφη» – Ζητά πρώτα εγγυήσεις ασφαλείας

O πρόεδρος της Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία.

Δημοσίευση: 16:14’

O πρόεδρος της Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία.

Σε μια περίοδο που εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για «ρεαλιστικές λύσεις» στο ουκρανικό, ο πρόεδρος της Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε αιχμές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν την Ουκρανία να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας. «Πρώτα, εγγυήσεις ασφαλείας. Δεύτερον, δεν θα παραχωρήσουμε τα εδάφη μας επειδή είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό. Για ποιον συμβιβασμό είμαστε έτοιμοι; Όχι για έναν συμβιβασμό που θα δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανακάμψει γρήγορα και να επιστρέψει για να μας καταλάβει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να έχουν σαφή θεσμική κατοχύρωση, σημειώνοντας πως «θα τεθούν σε ισχύ μόνο μετά από ψηφοφορία στο Κογκρέσο», εννοώντας το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως ανέφερε, ένα κοινό έγγραφο με τη συμμετοχή των ηγετών των συμμάχων θα αποτελούσε «ισχυρό μήνυμα προς τον κόσμο» ότι η Αμερική και η Ευρώπη θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση νέας ρωσικής επίθεσης.

Χίλαρι Κλίντον κατά Τραμπ από το Μόναχο: «Ντροπιαστική» η στάση για την Ουκρανία – «Πρόδωσε τη Δύση»

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις που επέβαλαν σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες όπως η Rosneft και η Lukoil, καλώντας ωστόσο την Ουάσιγκτον να επεκτείνει τα μέτρα και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Rosatom.

Η τοποθέτηση Ζελένσκι επαναφέρει στο προσκήνιο το δίλημμα «εδαφικές παραχωρήσεις ή διαρκής σύγκρουση», με το Κίεβο να επιμένει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα πρέπει να στηρίζεται σε ισχυρές και δεσμευτικές εγγυήσεις ασφάλειας, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για πολιτικό συμβιβασμό.


TOP NEWS

uncached