20 Δεκεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 21:29'

«Άδειασμα» Ευρωπαίων από Ζελένσκι: «Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πείσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» – «Ναι» σε τριμερή αν φέρει ανταλλαγή αιχμαλώτων

Την εκτίμηση ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πείσουν τη Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δημοσίευση: 21:29’

Την εκτίμηση ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πείσουν τη Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Την εκτίμηση ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πείσουν τη Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που απεσταλμένοι της Μόσχας και του Κιέβου αναμένεται να ξεκινήσουν νέο γύρο συνομιλιών στη Φλόριντα, με επίκεντρο το Μαϊάμι.

«Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν αυτή τη δύναμη. Και πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις, πέραν των ΗΠΑ», είπε ο Ζελένσκι, απαντώντας σε ερώτηση για σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία αν αποτύχουν οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον.

Ζελένσκι: Πρόταση των ΗΠΑ για τριμερείς συνομιλίες στη Φλόριντα – Στο φόντο η κλιμάκωση των επιθέσεων στην Οδησσό

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο θα στήριζε αμερικανική πρόταση για τριμερείς συνομιλίες(Ρωσία–Ουκρανία–ΗΠΑ), εφόσον κάτι τέτοιο διευκολύνει την ανταλλαγή αιχμαλώτων και ανοίξει τον δρόμο για σύνοδο κορυφής. Παράλληλα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος πως μια τέτοια συνάντηση θα έφερνε «κάτι καινούριο».

Ο Ζελένσκι ζήτησε ακόμη από τις ΗΠΑ να εντείνουν την πίεση προς τη Μόσχα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περισσότερων όπλων προς την Ουκρανία ή/και επέκτασης κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, αν δεν υπάρξει διπλωματική πρόοδος.

Τέλος, επανέλαβε ότι ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι η παύση των εχθροπραξιών στις σημερινές γραμμές του μετώπου, ενώ τόνισε πως ο έλεγχος της Ουκρανίας επί του μη κατεχόμενου τμήματος του Ντονμπάς αποτελεί «θέση αρχής» για το Κίεβο.


TOP NEWS

uncached