5 Ιανουαρίου 2025
Δημοσίευση: 06:47'

Ανησυχία για τις τρεις λίμνες στον σπασμένο πυθμένα του Κηφισού: Τα ζητήματα στατικότητας και τα… ψάρια

Τρεις υπόγειες λίμνες εντόπισε ομάδα σπηλαιολόγων στον Κηφισό, εγείροντας προβληματισμό για τη στατικότητα.

Επιμέλεια: Νίκος Φυτάς
Δημοσίευση: 06:47’
Επιμέλεια: Νίκος Φυτάς

Τρεις υπόγειες λίμνες εντόπισε ομάδα σπηλαιολόγων στον Κηφισό, εγείροντας προβληματισμό για τη στατικότητα.

Τρεις υπόγειες λίμνες εντόπισε ομάδα σπηλαιολόγων στον Κηφισό, εγείροντας προβληματισμό για τη στατικότητα.

Οι τρεις λίμνες βρίσκονται σε Νέα Χαλκηδόνα, ΚΤΕΟ Περιστερίου και ΚΤΕΛ Κηφισού και πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν, όταν έσπασαν τα τσιμέντα στον πυθμένα. “Είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλες, γιατί υπάρχουν δύο χλμ ανεξερεύνητα στον Κηφισό”, επεσήμανε, μιλώντας στο OPEN και το Τώρα Μαζί, ο σπηλαιολόγος Δημήτρης Θεοδοσόπουλος από την ομάδα “Γεωμυθική”. “Στην τελευταία μας εξερεύνηση ανακαλύψαμε και τρίτη λίμνη πέρα από τις δύο, που είχαμε ανακαλύψει παλαιότερα”, συμπλήρωσε.

«Καμπανάκι» από Λέκκα: Μεγάλος ο πλημμυρικός κίνδυνος στον Κηφισό – Ο ποταμός ασφυκτιά από το τσιμέντο

Τα δύο ζητήματα που ανησυχούν

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. “Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο ποτάμι του λεκανοπεδίου. Ο Κηφισός είναι ποτάμι και όχι αποχέτευση. Δύο είναι τα θέματα: το ένα είναι της ρύπανσης και το άλλο της στατικότητας”.

“Πρέπει να γίνουν αυτοψίες από τους ειδικούς και άμεσα αποκατάσταση των φθορών. Πέρα από τις τρεις λίμνες υπάρχουν και αρκετές φθορές”, συνέχισε ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι για τα έργα αποκατάστασης είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Αττικής. “Τα ρέματα γενικά είναι ευθύνη της περιφέρειας. Η περίπτωση του Κηφισού είναι πιο περίπλοκη, γιατί είναι μεγάλο το έργο. Η υπογειοποίηση έχει γίνει από το υπουργείο. Κάποια άλλα έργα σε λάθος κατεύθυνση γίνονται από το υπουργείο. Είναι ένα πρόβλημα κι αυτό των ρεμάτων οι πολλοί υπέυθυνοι που πετάνε ο ένας στον άλλο το μπαλάκι”.

“Το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα, σουρωτήρια όλα τα ποτάμια”

Ο Γιώργος Καφαντάρης μιλώντας για το θέμα και στον Alpha ανέφερε πως “όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής είναι “σουρωτήρια””!

Συγκεκριμένα είπε ότι “θα σας πω την εκτίμησή μου χωρίς να είμαι μηχανικός. Έχουμε δει σχεδόν όλα τα ποτάμια της Αττικής, είναι γνωστή η κατάσταση στον Κηφισό, έχει πάρα πολλά προβλήματα. Εξαρχής δεν έπρεπε να γίνει αυτό το έργο. Έχει προβλήματα και στη σχεδίασή του, δεν υπάρχει πρόσβαση από πουθενά. Αν γίνει κάτι δεν θα μπορέσει να μπει κάποιος για να ψάξει”.

Και κατέληξε λέγοντας πως “σε όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής υπάρχουν τρύπες, είναι “σουρωτήρια” από σωλήνες που βγάζουν λύματα”.


TOP NEWS

uncached