current views are: 750

25 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση20:26

Από το «θα έρθουμε νύχτα» στις ευχές για την 25η Μαρτίου: Η στροφή του Ταγίπ Ερντογάν εν αναμονή των Τουρκικών εκλογών – Το παρασκήνιο

Επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι βέβαιο ότι θα σημαίνει συνέχιση της διάθεσης προσέγγισης με την Αθήνα όμως όλα δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζυγίσει την αδιέξοδη έως τώρα πολιτική του

Δημοσίευση 20:26’
Ερντογάν

Επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι βέβαιο ότι θα σημαίνει συνέχιση της διάθεσης προσέγγισης με την Αθήνα όμως όλα δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζυγίσει την αδιέξοδη έως τώρα πολιτική του

Εδώ και αρκετά χρόνια στην επέτειο της 25ης Μαρτίου την ώρα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Πλατεία Συντάγματος, οι γείτονες φρόντιζαν να ‘’ευχηθούν’’ με τον δικό τους γνωστό τρόπο.

Τουρκικά μαχητικά παραβίαζαν και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μαζικά το FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο αναγκάζοντας τα αεροσκάφη επιφυλακής της Πολεμικής μας Αεροπορίας να απογειωθούν από τα αεροδρόμια readiness προκειμένου να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν.

Για τους Έλληνες ιπτάμενους ήταν μια ακόμη ημέρα έντασης πάνω από το Αιγαίο καθώς κανένας δεν περίμενε από την Τουρκική αεροπορία να σεβαστεί την Εθνική μας Εορτή. Πόσο μάλλον αφού αυτή αφορά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα ώστε οι υπόδουλοι Έλληνες να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό.

image29

Από τις 6 Φεβρουαρίου όμως ημέρα του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία ζούμε μια νέα πραγματικότητα η οποία πάντως παραμένει ερώτημα πόσο θα διαρκέσει. Πραγματικότητα που επισφραγίστηκε σήμερα με τα ευχητήρια μηνύματα του Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Εθνική Επέτειο τα οποία αιφνιδίασαν ευχάριστα την Αθήνα καθώς κανένας δεν περίμενε ότι από το ‘’θα έρθουμε νύχτα’’ των προηγούμενων μηνών θα περνούσαμε τόσο γρήγορα στις ευχές και μάλιστα για την 25η Μαρτίου. Ευχές οι οποίες δεν περιορίζονται σε ένα τυπικό μήνυμα αλλά αναφέρονται και στο μέλλον για παγίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασία των δύο χωρών.

WhatsApp Image 2023 03 25 at 10.58.26

‘’Έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια Τουρκική συμπεριφορά’’ απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη ‘’επίθεση’’ φιλίας των γειτόνων ενώ πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ήταν πολύ προσεκτική στις ευχές για την 25η Μαρτίου αποφεύγοντας αναφορές στους γείτονες και σκληρές εκφράσεις για την Τουρκική προκλητικότητα όπως προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται  και η προσπάθεια επί του πεδίου με περιορισμό των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν να περιορίζονται στην προγραμματισμένη εκπαιδευτική τους δραστηριότητα και αποφεύγουν την επίδειξη και προβολή ισχύος όπως συνήθιζαν έπειτα από κάθε πρόκληση των γειτόνων. Αν και παραμένει ερώτημα εάν το επόμενο διάστημα το άτυπο μορατόριουμ λάβει επίσημο χαρακτήρα κάτι το οποίο δεν αποκλείεται όπως δείχνει η διάθεση των γειτόνων ωστόσο η Ελληνική πλευρά ναι μεν εκτιμά τη στάση της Άγκυρας και λειτουργεί ανάλογα όμως παραμένει επιφυλακτική.

Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες οι γείτονες θα κινηθούν στην ίδια λογική χωρίς να αποκλείονται ακόμα πιο ευχάριστες εκπλήξεις. Προκειμένου να δείξουν στο διεθνές ακροατήριο ότι η διάθεση τους για συναίνεση και βελτίωση των σχέσεων με την Αθήνα στη λογική της καλής γειτονίας δεν είναι προσχηματική εξαιτίας των επερχόμενων εκλογών, της διάθεσης επαναπροσέγγισης των ΗΠΑ και της Δύσης αλλά και των εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων που οξύνθηκαν δραματικά έπειτα από το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

image35

Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις θα έχει δίχως άλλο το εκλογικό αποτέλεσμα της 14ης Μαίου. Επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι βέβαιο ότι θα σημαίνει συνέχιση της διάθεσης προσέγγισης με την Αθήνα όμως όλα δείχνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζυγίσει την αδιέξοδη έως τώρα πολιτική του και ίσως εξακολουθήσει να έχει διάθεση αλλαγής γραμμής. Αν όμως η διακυβέρνηση της χώρας περάσει στους Κεμαλιστές του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και της ‘’λύκαινας’’ Μεράλ Ακσενέρ ξεκινάμε και πάλι από την αρχή αναμένοντας τη γραμμή της νέας κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα