Ας μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία
Η μόνη διαφορά που μπορεί να συζητηθεί με την Τουρκία, ήταν, είναι και θα είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Η μόνη διαφορά που μπορεί να συζητηθεί με την Τουρκία, ήταν, είναι και θα είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιείται ενώ και οι δυο ηγέτες έχουν νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή. Και μόνο το γεγονός ότι είναι το πρώτο τους τετ α τετ μετά από μια περίοδο επικίνδυνα κλιμακούμενης έντασης, έχει σίγουρα ιδιαίτερη σημασία.
Τώρα όμως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, είναι σαφώς διαφορετικό. Παραβιάσεις στο Αιγαίο σπανίως γίνονται, η επιθετική ρητορική έχει εμφανώς χαμηλώσει και τα περιβόητα “Μητσοτάκης γιοκ” είναι χωμένα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Άρα η ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στη νέα αυτή περίοδο και για διάλογο με την Τουρκία είναι πιο ώριμη από ποτέ. Αναμφίβολα οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους γείτονες, πρέπει να είναι ανοιχτοί σε όλα τα επίπεδα. Όταν ακόμα και σε περιόδους κρίσης αυτοί οι δίαυλοι ήταν ανοιχτοί – με εξαίρεση την παρολίγον σύγκρουση στο Αιγαίο, το 2020 – δεν είναι δυνατόν να μην αξιοποιούνται τώρα που υπάρχουν οι συνθήκες για εκτόνωση αυτής της έντασης.
Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του πρωθυπουργού που θα δει σήμερα τον Ερντογάν. Όπως επίσης και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος και των δύο λαών…
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες. Ασφαλώς και υπάρχουν. Ούτε είναι κανείς αφελής να πιστεύει ότι επειδή έγιναν οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, άλλαξαν και οι αναθεωρητικές διεκδικήσεις της.
Δεν άλλαξαν όμως και οι θέσεις της Ελλάδας. Το ότι διαφωνούμε και μάλιστα ριζικά, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε με τους Τούρκους. Αυτή είναι μια πάγια ελληνική θέση. Από το 1974 οι ελληνικές κυβερνήσεις υιοθέτησαν την αρχή του διαλόγου με τη γείτονα. Έγινε υπερκομματική και εθνική πολιτική. Είναι η πολιτική που υιοθετούν οι λογικοί άνθρωποι και τα πολιτισμένα κράτη. Η αρχή όμως αυτή δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συζητήσει ή πολύ περισσότερο θα υποχωρήσει σε θέματα εθνικής κυριαρχίας.
Άλλωστε τόσο για τη σημερινή όσο και για όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, η μόνη διαφορά που μπορεί να συζητηθεί με την Τουρκία, ήταν, είναι και θα είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Και η όλη διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι επίσης ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με καλόπιστο διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Έχουμε ως χώρα και ως έθνος κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι τασσόμαστε σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τους γείτονές μας. Η ειρηνική επίλυση των διαφορών μας, με καλόπιστο διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, είναι προς το συμφέρον και των δυο ακτών του Αιγαίου. Μένει να φανεί αν και η Τουρκία το θέλει αυτό..
ολες οι ειδησεις
- Μαζικές μετατοπίσεις πληθυσμών, κίνδυνος στη ναυσιπλοΐα και… άλλα δεινά – Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου αποκολλήθηκε και ταξιδεύει νότια
- HIV: Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του ιού καταγράφεται σημαντική μείωση των φορέων στην Νότια Αφρική
- Ντάνι Άλβες: Aπορρίφθηκε και το τρίτο αίτημα αποφυλάκισής του
- ΣΥΡΙΖΑ: Επιχειρεί να «αλλάξει» την εσωκομματική ατζέντα ο Κασσελάκης – Δείπνο με Κοτζιά στην Καστέλλα
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr