Δίκη Πισπιρίγκου: Καταθέτει η γιατρός που ξεκίνησε την ανάνηψη στη Τζωρτζίνα
«Βρήκαμε την Τζωρτζίνα χωρίς αναπνοές»
Μετά τη συγκλονιστική κατάθεση του αναισθησιολόγου του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Ιωάννη Χασαπόπουλου για τα 55 δραματικά λεπτά που διήρκησε η ανάνηψη της Τζωρτζίνας και τα λόγια του ενώπιον δικαστών και ενόρκων ότι «σκέφτηκα ότι το παιδί έπρεπε να ζήσει και έκανα τεράστιες προσπάθειες», στο βήμα για να καταθέσει σήμερα θα ανέβει η γιατρός που μπήκε πρώτη στο δωμάτιο του παιδιού το μοιραίο απόγευμα και ξεκίνησε την ΚΑΡΠΑ.
Η γιατρός στην κατάθεσή της στην ανακρίτρια είχε περιγράψει καρέ καρέ τα όσα έζησε η ίδια
«Δύο ημέρες πριν το παιδί ήταν σε καλή γενική κατάσταση – Το εξέτασα τρεις φορές». Η γιατρός θα εξετάσει για πρώτη φορά το παιδί δύο ημέρες πριν την ανακοπή. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της:
«Την εξέτασα γύρω στις 14.00, γιατί η μητέρα ανέφερε ότι το παιδί αφυπνίστηκε με βήχα, τάση προς έμετο και δυσκολία στην αναπνοή. Λόγω αυτού του επεισοδίου ενημερώθηκε η ειδικευόμενή μου, η οποία εξέτασε το παιδί. Όπως με ενημέρωσε η συνάδελφός μου το παιδί είχε μια ήπια ωχρότητα δέρματος, βήχα και έκανε έναν υδαρή έμετο και είχε κοιλιακό άλγος που σταδιακά αυτά τα συμπτώματα υφέθηκαν. Επίσης, ελήφθησαν ζωτικά σημεία στο παιδί (θερμοκρασία, οξυγόνο, σφύξεις, πίεση). Το οξυγόνο ήταν 100%, οι σφύξεις 95, η αρτηριακή πίεση 95/60. Μετά την εξέταση με ενημέρωσε άμεσα η ειδικευόμενή μου και μετά πήγα και εγώ άμεσα στο δωμάτιο και εξέτασα τη μικρή, η οποία ήταν σε καλή γενική κατάσταση, συμμετρικό αναπνευστικό ψιθύρισμα χωρίς πρόσθετους ήχους, καρδιακή ήχοι ευκρινείς, κοιλιά μαλακή ευπίεστη με ήπια διάχυτη ευαισθησία κατά τη ψηλάφιση, με φυσιολογικούς εντερικούς ήχους, λοιπή αντικειμενική εξέταση χωρίς παθολογικά ευρήματα. Ζήτησα να ληφθεί εκ νέου και ελήφθη εργαστηριακός έλεγχος, o οποίος ήταν καλός. Επίσης, ζήτησα παιδοχειρουργική εκτίμηση, όπου και έγινε και από την εκτίμηση αυτή στην παρούσα φάση δεν αναδεικνυόταν οξεία χειρουργική παθολογία από την κοιλιά. Επίσης, έδωσα οδηγία να γίνεται λήψη και καταγραφή ζωτικών σημείων ανά 2ωρο. Επίσης, έδωσα οδηγία και παρέμεινε το παιδί άνευ σίτισης με ορό, που ήδη είχε τεθεί από τους συναδέλφους μου. Στη συνέχεια το παιδί παρέμεινε ασυμπτωματικό έως τις 18.00, όπου η μητέρα ανέφερε ένα επεισόδιο που αφύπνισε πάλι το παιδί με ήπιο βήχα, συνοδευόμενο από κοιλιακό άλγος και ωχρότητα δέρματος. Εξετάστηκε εκ νέου το παιδί από εμένα για 2η φορά και από την αντικειμενική εξέταση δεν διαπιστώθηκαν παθολογικά ευρήματα. Ελήφθησαν πάλι ζωτικά σημεία που ήταν καλά. Σταδιακή υποχώρηση των παραπάνω συμπτωμάτων έγινε σε λίγα λεπτά. Επίσης, έδωσα οδηγία και έγινε τεστ γρίπης που ήταν αρνητικό. Κατά την απογευματινή μου επίσκεψη περίπου στις 20.00 εξέτασα για 3η φορά το παιδί. Ήταν σε καλή γενική κατάσταση, ζωηρή, με καλό χρώμα, ασυμπτωματική και αιμοδυναμικά σταθερή. Η αντικειμενική εξέταση ήταν χωρίς παθολογικά ευρήματα.
«Βρήκαμε την Τζωρτζίνα χωρίς αναπνοές»
Η γιατρός μετά από δύο ημέρες βρίσκεται στο νοσοκομείο όταν η μητέρα της Τζωρτζίνας χτυπά την πόρτα των γιατρών:
«Της άνοιξε τη πόρτα η ειδικευόμενή μου και τι ρώτησε τι θέλει. Τότε η μητέρα μας είπε να πάμε στο δωμάτιο γιατί σφυρίζει το μηχάνημα και ρίχνει κορεσμό και σφύξεις. Εγώ, η ειδικευόμενή μου και η μητέρα βαδίζαμε προς το δωμάτιο του παιδιού, όταν είδαμε στη πόρτα του δωματίου της μικρής τη νοσηλεύτριά μας, η οποία είχε ήδη μπει στο δωμάτιο του παιδιού και μας φώναζε ‘τρέξτε γρήγορα’, οπότε και πήγαμε τρέχοντας. Μπαίνοντας στο δωμάτιο είδαμε το παιδί στη μεσότητα του κρεβατιού, χωρίς το ρινικό οξυγόνο και το παλμικό οξύμετρο σφύριζε και δεν είχε ένδειξη. Το παιδί ήταν ωχρό, μη αποκρινόμενο στα ερεθίσματα, χωρίς αναπνοές, άσφυγμο, με μυδρίαση και απώλεια ούρων. Ενώ εξέταζα τη μικρή, ρώτησα τη μητέρα πως έφθασε το παιδί στο σημείο αυτό. Εκείνη μου απάντησε ότι ενώ κοιμόταν, ξύπνησε, έβγαλε έναν ήχο, γούρλωσε τα μάτια και έκανε τινάγματα άκρων πίσω. Ξεκινήσαμε άμεσα ΚΑΡΠΑ και παράλληλα έδωσα οδηγία να κληθεί ο εφημερεύων αναισθησιολόγος μας. Η ΚΑΡΠΑ με θωρακικές συμπιέσεις, AMBU και χορήγηση ενδοφλέβιας αδρεναλίνης κατά διαστήματα συνεχιζόταν αδιάκοπα. Η ομάδα του αναισθησιολόγου μας προσήλθε άμεσα, καθώς καιo αναισθησιολόγος μας o κος Χασαπόπουλος, όπου διασωλήνωσε το παιδί και μετά υπό τις εντολές του συνεχίσαμε τη ΚΑΡΠΑ. Κάποια στιγμή η μικρή ανέκτησε σφύξεις και όλη η διαδικασία κράτησε περίπου 45 με 50 λεπτά. Στη συνέχεια διασωληνωμένο μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων Ρίου, με συνοδεία γιατρών. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε το νευρολογικό υπόλειμμα που θα άφηνε η προσπάθεια ανάνηψης των 50 λεπτών περίπου στη μικρή. Απλά ευχόμασταν για το καλύτερο. Κάτι τέτοιο μπορεί να διαπιστωθεί αφού ξυπνήσει το παιδί και δούμε τη κλινική του εικόνα και γίνει και απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική εγκεφάλου.
ΕΡ. Εσείς με βάση τη κλινική εικόνα και τις εξετάσεις που είχε κάνει η Τζωρτζίνα περιμένατε να υποστεί καρδιακή ανακοπή;
ΑΠ. Όχι, η κλινική της εικόνα και οι εξετάσεις της δεν δικαιολογούσαν ένα τέτοιο επεισόδιο.
ΕΡ. Πως κρίνετε τη συμπεριφορά της μητέρας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας;
ΑΠ. Ήταν μια ψύχραιμη μητέρα. Να σας πω επίσης ότι όταν ενημερώθηκαν οι γονείς ότι το παιδί τους υπέστη καρδιακή ανακοπή και ότι διασωληνωμένο θα μεταφερθεί στη ΜΕΘ Παίδων Ρίου με αγκάλιασαν κλαίγοντας.
ολες οι ειδησεις
- Κολωνός: Συνελήφθη ένα ακόμη άτομο για την υπόθεση της 12χρονης – Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη πήραν οι 8 νέοι συλληφθέντες
- Κύπρος: Έτος- ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη» – Εντός καλοκαιριού η γεώτρηση αξιολόγησης
- Πέθανε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος σε ηλικία 67 ετών
- Νόνικα Γαληνέα: Η τελευταία της συνέντευξη και η αποκάλυψη για την υγεία της – «Δεν θέλω να ανησυχεί κανείς σας για μένα»
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr