current views are: 36

16 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση13:45

Εγκλήματα και μυστήριο στο νησί της Πάρου

Ο Νικόλας Βεντουρής παντρεύει τις αρετές του κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος με τη θάλασσα και τον ήλιο των Κυκλάδων.

Δημοσίευση 13:45’

Ο Νικόλας Βεντουρής παντρεύει τις αρετές του κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος με τη θάλασσα και τον ήλιο των Κυκλάδων.

Της Νίκης Μηταρέα

Αν ρωτήσεις στη Νάουσα της Πάρου ποιος είναι αυτός που έχει σχεδιάσει τους περισσότερους φόνους στο νησί όλοι θα υποδείξουν ένα άτομο: τον Νικόλα Π. Βεντουρή. Ο λόγος που ο Νικόλας κυκλοφορεί ελεύθερος είναι ότι όλα τα εγκλήματά του έχουν εξελιχθεί …επί χάρτου. Πρόκειται για ένα πηγαίο συγγραφικό ταλέντο και ειδικά στον τομέα του αστυνομικού μυθιστορήματος. Ο Νικόλας, γέννημα –θρέμμα Παριανός, αρεσκόταν από μικρός να βυθίζεται στον απειλητικό αλλά νοητικά προκλητικό, κόσμο των αστυνομικών μυθιστορημάτων και πραγματικά όλες οι πτυχές της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας δεν έχουν πλέον κάτι να κρύψουν από αυτόν. Για όσους τον γνωρίζουν καλά δεν είναι μυστικό ότι ο Βεντουρής είναι άψογος αφηγητής. Η συγγραφική του ικανότητα όμως έγινε γνωστή σε όλους όταν μετά την συνταξιοδότησή του βρήκε χρόνο και με την παρότρυνση της οικογένειάς του, αποφάσισε να βάλει στο χαρτί όσα είχε στο μυαλό του. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και πλούσιο. Στα μυθιστορήματά του σχεδόν αισθάνεσαι τον θαλασσινό αέρα των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Πάρου να σε χτυπά στο πρόσωπο ενώ το μυστήριο εκτυλίσσεται αριστοτεχνικά. Μάλιστα, στο τρίτο και πλέον πρόσφατο βιβλίο του το «Ψαροκόκαλο» η θάλασσα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο ίδιος λέει:

«Η ιστορία του Ψαροκόκκαλου ξεκινάει από πολύ παλιά. Μεγαλωμένος δίπλα στη θάλασσα, με πατέρα ψαρά, πλήρωμα κι εγώ στο καΐκι τα καλοκαίρια όταν τελειώναμε το σχολείο, έμαθα δίπλα του να σέβομαι τον κόπο των απλών ψαράδων. Των ψαράδων της παράκτιας αλιείας, που πάλευαν και ίδρωναν μέσα στην αρμύρα και στις παραξενιές του καιρού, με τα μικρά τους τότε ξύλινα πλεούμενα, για ένα μεροκάματο, που έβγαινε με κίνδυνο και πολύ κόπο.

Χρόνο με τον χρόνο τα ψάρια λιγόστευαν. Έβλεπα τον πατέρα μου στεναχωρημένο, αλλά δεν καταλάβαινα ποιο ήταν το πρόβλημα. Το συνειδητοποίησα στα δεκαπέντε μου. Όταν με τα ίδια μου τα μάτια είδα την καταστροφή. Την περιγράφω σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου. Υπεραλίευση, απληστία, παράνομη αλιεία. Όταν με ρώτησε ο εκδότης, ποιο θα είναι το θέμα του τρίτου μου βιβλίου, χωρίς καν να το σκεφτώ, απάντησα, η παράνομη αλιεία.

Το βασικό θέμα λοιπόν του μυθιστορήματος είναι η παράνομη αλιεία. Μέσα από τη ζωή στην Πάρο, αναδεικνύω ένα μείζον θέμα, αυτό της παράνομης αλιείας, χωρίς να παραμελώ βέβαια και άλλα βασικά προβλήματα που μας απασχολούν κατά καιρούς. Ναρκωτικά, ανεμογεννήτριες, εκμετάλλευση δημόσιων χώρων, κλπ.

Τα δύο προηγούμενα βιβλία μου, «Στη Σκιά του Ψηλού Βράχου», το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Εντύποις το 2017, και «Ο Παρατηρητής του Θανάτου», εκδόσεις Εντύποις 2018, ανήκουν στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας. Οπότε και το τρίτο μυθιστόρημα, αποφάσισα πως έπρεπε να το κατατάξω στο ίδιο είδος. Στη συγγραφή του Ψαροκόκκαλου λοιπόν, γνώριζα από την αρχή τα θύματα, τους θύτες και βέβαια έβαλα τον ίδιο αστυνόμο, αν και συνταξιούχος, να λειτουργήσει σαν ενδιάμεσος σύμβουλος, ανάμεσα στο Λιμεναρχείο και την Αστυνομία. Το «Ψαροκόκκαλο» μετακόμισε στις εκδόσεις Υδροπλάνο και εκδόθηκε το 2021. Εφέτος θα γίνει η έκδοση του τέταρτου μυθιστορήματος, με τίτλο, «Ο Αγιογράφος». Επίσης θα γίνει επανέκδοση των δύο πρώτων βιβλίων, διότι έχουν εξαντληθεί.

Κλείνω το σύντομο αυτό χρονικό με μια ερώτηση προς τους αναγνώστες. Θα μπορούσε ένας κατά συρροή δολοφόνος να διαπράττει φόνους σ’ ένα μικρό νησί, όπως είναι η Πάρος, να αφήνει το ασημί-μπρελόκ ψαροκόκκαλο και να εξαφανίζεται στα σκοτάδια; Όταν φτάσετε στο τέλος αυτού του βιβλίου, θα καταλάβετε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, δράστης να είναι ο άνθρωπος της διπλανής σας πόρτας. Όταν κλειδώνουν οι πόρτες, κανείς μα κανείς δε γνωρίζει, τι συμβαίνει πίσω απ’ αυτές!»


σχετικα αρθρα