11 Σεπτεμβρίου 2021
Δημοσίευση: 08:43'
Τελευταία ενημέρωση: 22:16'

Είκοσι χρόνια από την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ταλιμπάν βρίσκονται και πάλι στην εξουσία

Οι ΗΠΑ τιμούν σήμερα την επέτειο των 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει υποστεί πλήγμα λόγω της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Δημοσίευση: 08:43’
Τελευταία ενημέρωση: 22:16’

Οι ΗΠΑ τιμούν σήμερα την επέτειο των 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει υποστεί πλήγμα λόγω της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Είκοσι χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν που τους καταζητούσαν οι Αμερικανοί, έγιναν υπουργοί στη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 20 χρόνια από την θλιβερή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, προσήχθησαν στο στρατοδικείο του Γκουαντάναμο ο Χαλίντ Σεϊκ Μοχάμεντ που φέρεται ως ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης και τέσσερα ακόμη μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο Μοχάμεντ κατηγορείται ότι με εντολές του Οσάμα Μπιν Λάντεν οργάνωσε τις επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 3.000 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα στο Αφγανιστάν, κάποιοι άλλοι καταζητούμενοι από τους Αμερικανούς για τρομοκρατία γίνονταν υπουργοί. Είναι μέλη των Ταλιμπάν που είχαν αρνηθεί να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν, με αποτέλεσμα την αμερικανική εισβολή.

«Δόξα τω Θεώ, η χώρα μας ανέκτησε την ελευθερία της από τους κατακτητές. Όλες οι αιτίες του πολέμου έχουν εξαλειφθεί», σημειώνει ο Ζαμπιχουλάχ Κουτζαχίντ, εκπρόσωπος Ταλιμπάν.

Ο μουλάς Ακχούντ, προ εικοσαετίας υπουργός των Ταλιμπάν, έγινε τώρα πρωθυπουργός του ισλαμικού εμιράτου. Αντιπρόεδρος ανέλαβε ο μουλάς Μπαραντάρ που είχε υπογράψει με τους Αμερικανούς τη συμφωνία αποχώρησής τους και υποδέχθηκε πρόσφατα τον αρχηγό της CIA στην Καμπούλ.

Ο μουλάς Χακάνι, καταζητούμενος από το FBI έγινε υπουργός Εσωτερικών. Ο γιος του μουλά Ομάρ, ιδρυτή των Ταλιμπάν, ορίστηκε υπουργός Άμυνας.

Σε υψηλά κλιμάκια είναι και 5 πρώην έγκλειστοι του Γκουαντάναμο που είχαν απελευθερωθεί από τους Αμερικανούς το 2014 σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Οι ΗΠΑ τιμούν την επέτειο των χειρότερων τρομοκρατικών επιθέσεων στην ιστορία τους

Οι ΗΠΑ τιμούν σήμερα την επέτειο των 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει υποστεί πλήγμα λόγω της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η οποία τερμάτισε έναν πόλεμο που ξεκίνησε το 2001 σε αντίποινα για τις επιθέσεις της αλ Κάιντα.

Είκοσι χρόνια μετά την τραγωδία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, ο πόνος και η θλίψη των επιζώντων και των οικογενειών των θυμάτων, όπως και όσων ήταν μάρτυρες των γεγονότων παραμένουν ζωντανοί. Όμως έπειτα από δύο δεκαετίες το γεγονός αυτό αποτελεί πλέον μέρος της Ιστορίας και οι νεαροί Αμερικάνοι του 2021 συχνά δεν μπορούν να κατανοήσουν τη βαρύτητα του γεγονότος, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Φιάσκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πληγεί από το φιάσκο της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν και τον αιφνιδιασμό του Πενταγώνου από τη γρήγορη προέλαση των Ταλιμπάν.

Από το 2001 ως τις 31 Αυγούστου 2021 οι ΗΠΑ έχασαν στο Αφγανιστάν 2.500 στρατιώτες, ενώ δαπάνησαν περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Άφησαν τη χώρα στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών, τους οποίους είχαν εκδιώξει από την Καμπούλ πριν 20 χρόνια κατηγορώντας τους ότι προσέφεραν καταφύγιο στον επικεφαλής της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, τον οποίο δολοφόνησαν τον Μάιο του 2011 στο Πακιστάν.

Η επίθεση της 26ης Αυγούστου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους και προκάλεσε τον θάνατο 13 Αμερικανών στρατιωτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εν μέσω της επιχείρησης απομάκρυνσης, προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη. Οι περισσότερες νέες γυναίκες και άνδρες που σκοτώθηκαν στην επίθεση είχαν γεννηθεί πριν την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Ο θάνατός τους υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκεται στο μεταίχμιο: μεταξύ της πάντα ζωντανής μνήμης για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς που έγιναν μάρτυρες των τρομοκρατικών επιθέσεων και την ιστορική μνήμη για τη νέα γενιά που δεν έζησε την 11η Σεπτεμβρίου και μαθαίνει για αυτή μέσα από την οικογένεια, τα μέσα ενημέρωσης και το σχολείο.


TOP NEWS

uncached