15 Απριλίου 2025
Δημοσίευση: 07:06'

Ελληνογαλλική Αμυντική Συμμαχία: Νέοι exocet και τέταρτη Belharra ενισχύουν την άμυνα του Αιγαίου

Η συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της ανεξαρτησίας από τρίτες δυνάμεις.

Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς
Δημοσίευση: 07:06’
Belharra
Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς

Η συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της ανεξαρτησίας από τρίτες δυνάμεις.

Η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία περνά σε νέο επίπεδο, με την υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια 16 επιπλέον πυραύλων Exocet Block III, αλλά και την ελληνική πρόθεση για αγορά τέταρτης φρεγάτας Belharra, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρουσία του Γάλλου υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Οι Exocet Block III αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά οπλικά συστήματα για το Πολεμικό Ναυτικό και τις χερσαίες αντιαεροπορικές δυνάμεις, με βεληνεκές άνω των 180 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εκτοξεύονται τόσο από πλοία επιφανείας όσο και από χερσαίες πλατφόρμες, ενισχύοντας τον «θόλο ασφαλείας» του Αιγαίου.

Στρατηγικό Μήνυμα Μητσοτάκη από το Μαξίμου

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και την ανάγκη προστασίας των εθνικών συμφερόντων των κρατών-μελών της Ε.Ε.:

«Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας από χώρες που δρουν ενάντια στα στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε. και να ενισχύσουμε τη δική μας βιομηχανική βάση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθερού και αξιόπιστου εταίρου στον ευρωατλαντικό χώρο, τονίζοντας τη στρατηγική σχέση με τη Γαλλία που «εμβαθύνεται διαρκώς».

Τέταρτη Belharra: Το Πολεμικό Ναυτικό ανεβάζει στροφές

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί μία ακόμη φρεγάτα Belharra, η οποία θα προστεθεί στις τρεις ήδη παραγγελθείσες:

«Η τέταρτη Belharra, εφόσον εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού», δήλωσε από το κατάστρωμα της γαλλικής φρεγάτας ALSACE.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη φιλοξενία των γαλλικών πλοίων, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ναυτικούς εταίρους της Γαλλίας».

Βιομηχανική Συνεργασία: Φρεγάτες Made in Greece;

Ένα ακόμα κομβικό ζήτημα στη συζήτηση των δύο πλευρών ήταν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία. Η πρόταση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ελληνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα και στη στρατηγική πρωτοβουλία ReArm της Ε.Ε.

Ο κ. Λεκορνί επισκέφθηκε, μάλιστα, τα ναυπηγεία της Σαλαμίνας όπου συγκολλούνται τμήματα των Belharra, συνοδευόμενος από τη στρατιωτική ηγεσία.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση

Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη–Λεκορνί εξετάστηκαν:

  • Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας

  • Οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις (Ουκρανία, Ανατολική Μεσόγειος κ.ά.)

  • Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας

  • Η πρόοδος του ευρωπαϊκού σχεδίου ReArm

  • Η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

Ελλάδα και Γαλλία: Πυλώνες της Ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας

Η συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και της ανεξαρτησίας από τρίτες δυνάμεις. Με την αγορά των Exocet και την προοπτική τέταρτης Belharra, η χώρα μας ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ, ενώ παράλληλα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε.

 


TOP NEWS

uncached