18 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση: 16:34'
Τελευταία ενημέρωση: 00:58'

ΕΜΑ: Δεν χρειάζεται τέταρτη δόση εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό

Οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού δεν είναι αναγκαίες μακροπρόθεσμα, τονίζει ο EMA σε νέα συνέντευξη Τύπου.

Δημοσίευση: 16:34’
Τελευταία ενημέρωση: 00:58’

Οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού δεν είναι αναγκαίες μακροπρόθεσμα, τονίζει ο EMA σε νέα συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την αναφορά των ειδικων, οι επαναληπτικές δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ενδέχεται να μειώσουν τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αν στο μέλλον χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός, αυτό θα λαμβάνει χώρα λίγο πριν τον χειμώνα  κάθε έτους, όπως συμβαίνει και με την γρίπη. Αυτό θα αυξάνει τα αντισώματα στον οργανισμό ακριβώς την στιγμή που θα το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Ανεπαρκή τα στοιχεία για τη χρησιμότητα νέας δόσης

Ο EMA σημειώνει ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία όσον αφορά στην 4η δόση. Αυτό που τονίζει πάντως είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει ήδη εμβολιαστεί.

Ωστόσο, στους ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό, που έχουν λάβει τις 3 δόσεις θα ήταν λογικό να τους χορηγηθεί και η 4η δόση. Σημειώνεται επίσης ότι η έγκριση εμβολίων κατά του κορωνοϊού με διαφορετική σύσταση απαιτεί κλινικά δεδομένα που δείχνουν ανώτερη ανοσολογική απόκριση από αυτή που δημιουργείται από τα ενισχυτικά που είναι διαθέσιμα προς το παρόν.

Τέλος, αναφέρθηκε εκ νέου ότι με βάση επιστημονικές μελέτες, δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, πρόωρους τοκετούς, ή αποβολές μετά την χορήγηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA.


TOP NEWS

uncached