29 Μαρτίου 2025
Δημοσίευση: 16:35'
Τελευταία ενημέρωση: 17:21'

Φονικός σεισμός στη Μιανμάρ: Χιλιάδες νεκροί και τεράστιες καταστροφές – «Οι απώλειες θα ξεπεράσουν τις 10.000», αναφέρουν οι HΠΑ

Ο ισχυρός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ χθες προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια και χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.

Δημοσίευση: 16:35’
Τελευταία ενημέρωση: 17:21’

Ο ισχυρός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ χθες προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια και χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.

Ο ισχυρός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ χθες προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια και χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (USGS), ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000, μειώνοντας δραματικά τις ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα.

Οι διασωστικές ομάδες επιχειρούν αδιάκοπα, δίνοντας μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν ζωντανούς ανθρώπους παγιδευμένους στα συντρίμμια. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς πολλά κτίρια κατέρρευσαν από τη σφοδρή δόνηση.

Σεισμός στη Μιανμάρ: Παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια – Φόβος ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000 – Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται σε 1.002, ενώ περισσότεροι από 2.376 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίσσονται και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, όπου αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον 15 άτομα παραμένουν ζωντανά κάτω από τα ερείπια ενός ημιτελούς πολυώροφου κτιρίου που κατέρρευσε στην περιοχή Τσατουχάκ.

Ο σεισμός ισοδυναμούσε με 300 πυρηνικές εκρήξεις

Η καταστροφική δόνηση των 7,7 Ρίχτερ απελευθέρωσε ενέργεια αντίστοιχη με περισσότερες από 300 εκρήξεις ατομικών βομβών, σύμφωνα με τον γεωλόγο Τζες Φίνιξ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για μήνες, καθώς η ινδική τεκτονική πλάκα εξακολουθεί να πιέζει την ευρασιατική. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στη Μιανμάρ, λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια, θα επιδεινώσει τις συνέπειες της καταστροφής.

Μαζικές διακοπές ρεύματος και τηλεπικοινωνιών

Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν σκληρότερα από τον σεισμό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και επικοινωνίας. Στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η εταιρεία ηλεκτρισμού ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ρεύμα μόλις τέσσερις ώρες την ημέρα, λόγω εκτεταμένων ζημιών στις υποδομές.

Σεισμός στη Μιανμάρ – Τσελέντης: «Και η Ελλάδα κινδυνεύει από μακρινές σεισμικές δονήσεις – Φόβος για 10.000 νεκρούς»

Στο Μανταλέι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η πλήρης αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου ενδέχεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες. Παράλληλα, οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν διακοπεί, δυσχεραίνοντας περαιτέρω το έργο των σωστικών συνεργείων.

Παγκόσμια βοήθεια και συνεχιζόμενες αεροπορικές επιθέσεις

Διεθνής βοήθεια καταφθάνει στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη από γειτονικές χώρες, προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις διάσωσης και την παροχή ιατρικής περίθαλψης στους πληγέντες.

Την ίδια στιγμή, οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις με drones συνεχίζονται στη Μιανμάρ, καθώς η χώρα βρίσκεται υπό στρατιωτικό καθεστώς από το πραξικόπημα του 2021.

Ο αντίκτυπος του σεισμού είναι τεράστιος και η αποκατάσταση των ζημιών αναμένεται να διαρκέσει πολύ καιρό, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.


TOP NEWS

uncached