FT: Σχέδιο εκεχειρίας με «αυτόματες» κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Πώς θα απαντήσουν Ουκρανία, Ευρώπη και ΗΠΑ
Σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, το σχέδιο περνά σε δεύτερη φάση, με εμπλοκή δυνάμεων του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων».
Σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, το σχέδιο περνά σε δεύτερη φάση, με εμπλοκή δυνάμεων του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων».
Σχέδιο κλιμακούμενης και συντονισμένης αντίδρασης σε ενδεχόμενη παραβίαση εκεχειρίας από τη Ρωσία έχουν συμφωνήσει η Ουκρανία, ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων, το Κίεβο και οι δυτικοί του σύμμαχοι έχουν καταλήξει ότι τυχόν επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μιας μελλοντικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα θα οδηγούν σε συντονισμένη αντίδραση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και στρατιωτικά μέτρα από ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ.
Το σχέδιο, το οποίο –σύμφωνα με το Reuters– δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα, συζητήθηκε εκτενώς τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο μεταξύ Ουκρανών, Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων. Προβλέπει μια πολυεπίπεδη διαδικασία αντιμετώπισης κάθε παραβίασης της εκεχειρίας από τη Ρωσία. Παράλληλα, σύμφωνα με τους Financial Times, απεσταλμένοι από το Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντηθούν στο Άμπου Ντάμπι την Τετάρτη και την Πέμπτη, στο πλαίσιο προσπαθειών για την επίτευξη τερματισμού του πολέμου.
Βάσει της πρότασης, κάθε παραβίαση της εκεχειρίας θα ενεργοποιεί αντίδραση εντός 24 ωρών, ξεκινώντας με διπλωματική προειδοποίηση. Αν κριθεί αναγκαίο, θα ακολουθούν στοχευμένες ενέργειες από τον ουκρανικό στρατό για την αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός. Σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, το σχέδιο περνά σε δεύτερη φάση, με εμπλοκή δυνάμεων του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων», στον οποίο συμμετέχουν κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Τουρκία.
Τέλος, σε σενάριο ευρύτερης επίθεσης, προβλέπεται ότι εντός 72 ωρών από την αρχική παραβίαση θα ενεργοποιείται συντονισμένη στρατιωτική αντίδραση δύναμης με δυτική υποστήριξη, στην οποία θα συμμετέχουν και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
ολες οι ειδησεις
- Το «σπίτι» που δεν θυμάται τον ένοικο Πέτρο Παππά
- Η κόρη του Μπάμπη Λαζαρίδη μιλά πρώτη φορά: «Μου είπε μπαστ… όταν με γνώρισε η αδερφή του»
- Κατερίνα Καινούργιου: Αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές για να γεννήσει – «Με συγκινεί που θα γυρίσω πολύ διαφορετική»
- Γίγαντας Πολονάρα – Επέστρεψε στις προπονήσεις μετά την μάχη με την λευχαιμία (Βίντεο)
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr