Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’

Γ. Παπανδρέου: Αισιόδοξη η επιμήκυνση αλλά…

 Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ στο 21ο συνέδριο του ελληνοαμερικάνικου επιμελητηρίου κάλεσε όλους τους Έλληνες πολίτες να μη δείξουν λιποψυχία και να μη φυγομαχήσουν. Επεσήμανε ότι βαθιά του πεποίθηση είναι ότι τίποτα δεν είναι μοιραίο, ότι όλα μπορούν να αλλάξουν:

Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’

 Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ στο 21ο συνέδριο του ελληνοαμερικάνικου επιμελητηρίου κάλεσε όλους τους Έλληνες πολίτες να μη δείξουν λιποψυχία και να μη φυγομαχήσουν. Επεσήμανε ότι βαθιά του πεποίθηση είναι ότι τίποτα δεν είναι μοιραίο, ότι όλα μπορούν να αλλάξουν:

 Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ στο 21ο συνέδριο του ελληνοαμερικάνικου επιμελητηρίου κάλεσε όλους τους Έλληνες πολίτες να μη δείξουν λιποψυχία και να μη φυγομαχήσουν. Επεσήμανε ότι βαθιά του πεποίθηση είναι ότι τίποτα δεν είναι μοιραίο, ότι όλα μπορούν να αλλάξουν:

 

Θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής, ακριβώς για να μην συμβιβαστώ με τα κακώς κείμενα. Με την άποψη ότι είναι «της μοίρας μας γραφτό» να ζούμε σε μια χώρα με αδύναμους θεσμούς, με αντιπαραγωγική οικονομία, με κοινωνικό κράτος μόνο κατ’ επίφαση, με εκτεταμένη αδικία, ανομία, διαφθορά, αναξιοκρατία, παρασιτισμό, φοροδιαφυγή, αδιαφάνεια, με ένα κράτος, τελικά, εχθρικό προς τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα, με πελώρια κρατικά ελλείμματα. Μια χώρα, που πληγώνει την ίδια της την ιστορία και το περιβάλλον της.

Για πάρα πολλά χρόνια, ανεχτήκαμε αυτή την κατάσταση. Την συντήρησε ή και την καλλιέργησε το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που ανδρώθηκε μέσα από την επιβολή μιας νοσηρής πελατειακής σχέσης με την κοινωνία.

Ζήσαμε την ανειλικρίνεια. Με αποκορύφωμα τα όσα αδιανόητα συνέβησαν στη χώρα μας την πενταετία 2004-2009. Και με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο μη περαιτέρω και να καλούμαστε τώρα να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την παθογένεια του ελληνικού κράτους:

Μπορούμε και πρέπει να χτυπήσουμε αυτή τη βολική απαισιοδοξία. Μια αρρώστια που μας κατέτρεχε. Που λειτουργούσε πολλές φορές και ως εύκολο άλλοθι – να μην κάνουμε τίποτα, να μείνουμε απαθείς, μιας και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα, ή μιας και για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι.

Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι μετά από τρία χρόνια η χώρα θα βγει από το μνημόνιο:

όταν μετά από τρία χρόνια θα έχουμε βγει από το μνημόνιο και τις επιτηρήσεις, το πρώτο και κυριότερο για μένα είναι να έχουμε πετύχει αυτή την πίστη στις συλλογικές μας δυνάμεις, αλλά και στις δυνάμεις του καθενός μας.

Γιατί η αφετηρία αυτής της Κυβέρνησης συνέπεσε με το σημείο μηδέν για τη χώρα μας. Μέσα στη δίνη μιας πραγματικά δύσκολης και, όπως αποδεικνύεται, άκρως επικίνδυνης για όλο σχεδόν τον αναπτυγμένο κόσμο, χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα, πριν από περίπου ένα χρόνο, πήρε την απόφαση να αλλάξει πορεία, με το αίτημα αυτό της αλλαγής βαθιά αποτυπωμένο και στο ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν θα χρεοκοπήσουμε.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα, το 2010, πλήρωσε και με το παραπάνω τα σφάλματά της. Τι κάναμε λοιπόν; Πρώτο μας μέλημα ήταν να μη διολισθήσουμε στη χρεοκοπία. Δουλέψαμε σκληρά, αποδεικνύοντας τη βούλησή μας να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα, στην πράξη.

Περάσαμε και περνάμε δύσκολες στιγμές. Αγωνιστήκαμε όλοι μαζί, ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, για να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή στήριξη, ένας μηχανισμός στήριξης. Καταφέραμε να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός για την Ελλάδα, ένα δάνειο ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και χρειάστηκε να ζητήσουμε θυσίες από τους πολίτες.

Και με αυτές τις θυσίες, καταφέραμε αυτό που κανένας δεν πίστευε πριν από κάποιους μήνες. Τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, αλλά και στην πρόσφατη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ – από τα 36 δις ευρώ, στα 22 δις ευρώ. Μια μείωση περίπου 6 μονάδων του ΑΕΠ. Ξεπεράσαμε ακόμη και τον αρχικό στόχο, για μείωση κατά 5,5 μονάδες, που είχαμε αποφασίσει και συμφωνήσει.

Θυμίζω ότι η Ελλάδα, συνολικά, μέσα σε πέντε χρόνια, πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της περίπου κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009, σε λιγότερα από 6 δισεκατομμύρια το 2014.

Μέσα στο 2010, κατάφερε σχεδόν τη μισή μείωση, 14 δις ευρώ. Αυτή ήταν η δυναμική αρχή που έπρεπε να γίνει, και για τη σωτηρία της οικονομίας μας, αλλά και για την αξιοπιστία της χώρας μας.

Διότι έδειχνε ότι είμαστε αξιόπιστοι σε όσους μας εμπιστεύονται με τα χρήματά τους και ότι νοικοκυρεύουμε τη χώρα. Ήταν η αρχή που είχε ανάγκη η Ελλάδα, για να κερδίσει το χαμένο έδαφος, αλλά και τον χρόνο για να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή πάνω σε πραγματικά στέρεες βάσεις.

Μια επιμήκυνση, που θα διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια δανεισμού της χώρας, περιορίζοντας τις δανειακές μας ανάγκες τα επόμενα χρόνια και δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να ξαναδανειστούμε με κανονικό τρόπο από τις αγορές. Και να ρίξουμε ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια ή στο «αναπτυξιακό σοκ», όπως είπατε κ. Πρόεδρε.

Αυτή η επιμήκυνση θα συμβάλλει και στο να μειωθεί η δυσπιστία – που έχει μεν μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί – για το αν η Ελλάδα θα κατάφερνε να τα βγάλει πέρα σε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

Αλλά εμείς, θα πείσουμε ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Όπως κάναμε μέχρι τώρα. Με τα αποτελέσματα αυτά, είμαστε πια σε θέση να προχωρήσουμε πιο δυναμικά στις μεγάλες αλλαγές, αντιμετωπίζοντας τη ρίζα του προβλήματος. Τέλος ανακοίνωσε ότι είναι ως κυβέρνηση «είμαστε έτοιμοι για να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, από τη στιγμή που μπορούν οι κοινωνικοί εταίροι να εγγυηθούν την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ας κάνουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο, για να μπορέσουμε πράγματι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, ώστε να μειωθούν δραστικά και οι φορολογικοί συντελεστές, και οι εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα έχουμε περισσότερα έσοδα και θα φορολογείται πιο δίκαια και η επιχείρηση».

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.