Γαλλία: Σοκαριστική υπόθεση μαζικών βιασμών παιδιών – Έρευνα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και παιδικούς σταθμούς
Περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση, σωματική βία και βιασμό παιδιών ηλικίας μόλις 3 ετών.
Περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση, σωματική βία και βιασμό παιδιών ηλικίας μόλις 3 ετών.
Η αστυνομία και οι εισαγγελικές Aρχές στη Γαλλία εξετάζουν περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση, σωματική βία και βιασμό παιδιών ηλικίας μόλις τριών ετών από σχολικούς επιθεωρητές, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, του ύπνου και των δραστηριοτήτων μετά το σχολείο.
Η επικεφαλής εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκό, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε 84 νηπιαγωγεία, περίπου 20 δημοτικά σχολεία και περίπου 10 παιδικούς σταθμούς. Οι δικηγόροι αναφέρουν ότι οι υποθέσεις περιλαμβάνουν και φερόμενους βιασμούς παιδιών ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών.
Violences physiques et sexuelles dans le périscolaire à l’école Saint-Dominique à Paris : deux animateurs écroués. →https://t.co/MPVvh9OGyR pic.twitter.com/YKfEL1R5AB
— Le Figaro (@Le_Figaro) May 23, 2026
Οι καταγγελίες των γονέων
Γονείς και συλλογικότητες λένε ότι προσπαθούν εδώ και χρόνια να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι καταγγελίες τους. Υποστηρίζουν επίσης ότι κενά στη διαδικασία πρόσληψης και στον έλεγχο των σχολικών επιθεωρητών επέτρεψαν τη συνέχιση της κακοποίησης.
Ο Φλοριάν Λαστέλ, δικηγόρος τριών οικογενειών στο Παρίσι που έχουν υποβάλει καταγγελίες στην αστυνομία για την φερόμενη κακοποίηση των παιδιών τους, δήλωσε «Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο» και πρόσθεσε: «Το δημόσιο σχολικό σύστημα αποτελεί πηγή υπερηφάνειας σε αυτή τη χώρα, αλλά δυστυχώς στη Γαλλία σήμερα δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η δημόσια υπηρεσία εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών».
Οι σχολικοί επιθεωρητές είναι ενήλικες που έχουν την ευθύνη των παιδιών κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, του διαλείμματος, του ύπνου και των δραστηριοτήτων μετά το σχολείο. Συχνά περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά από ό,τι οι εκπαιδευτικοί. Δεν εργάζονται απευθείας για τα σχολεία ή το υπουργείο Παιδείας, αλλά προσλαμβάνονται από τα δημαρχεία ή τις τοπικές αρχές, συχνά χωρίς εκπαίδευση ή επαγγελματικά διπλώματα και ολοένα και περισσότερο σε περιστασιακή βάση, με πολλούς να είναι ωρομίσθιοι.
🇫🇷 🏫 It is a scandal that has rocked the #French capital for months.
On Sunday, the Paris prosecutor said investigations have been opened into allegations of #abuse at 84 kindergartens, 20 primary schools and 10 daycare centres across the city by activity leaders responsible… pic.twitter.com/xi1e25a7IB
— FRANCE 24 English (@France24_en) May 20, 2026
Οι καταγγελίες και οι δικαστικές κινήσεις
Στη Γαλλία το νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτικό από την ηλικία των τριών ετών και οι σχολικοί επιθεωρητές αποτελούν βασική καθημερινή παρουσία για παιδιά από τριών έως 11 ετών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν αναφερθεί από γονείς σε όλη τη χώρα, οι επιθεωρητές φέρονται μεταξύ άλλων να φωνάζουν στα παιδιά, να τα σπρώχνουν, να τους τραβούν τα μαλλιά, να μην τους δίνουν φαγητό ή να τα αναγκάζουν να φάνε μέχρι να κάνουν εμετό, ενώ αναφέρονται επίσης σεξουαλικές επιθέσεις ή βιασμοί.
Ο δικηγόρος Λουί Κεγιέ, που εκπροσωπεί δύο οικογένειες στο Παρίσι, κατέθεσε μηνύσεις στην αστυνομία τον Φεβρουάριο για φερόμενους βιασμούς μαθητών νηπιαγωγείου το 2025. Σε μία περίπτωση, ένα τρίχρονο κορίτσι φέρεται να βιάστηκε από σχολικό επιθεωρητή σε σχολείο στα δυτικά του Παρισιού. Σε άλλη περίπτωση, ένα τρίχρονο αγόρι φέρεται να βιάστηκε από τον ίδιο σχολικό επιθεωρητή, ο οποίος είχε μετακινηθεί σε διαφορετικό σχολείο έπειτα από καταγγελίες ότι είχε ασκήσει σωματική βία σε παιδιά.
Ο Κεγιέ είπε: «Ένα πρωί, το τρίχρονο αγόρι ένιωσε τόσο στενοχωρημένο μπροστά στις πύλες του σχολείου, αρνούμενο να μπει μέσα, που έπεσε σε ένα είδος έκστασης και η μητέρα του έκλαιγε. Ο διευθυντής έπρεπε να βγει έξω για να βάλει το παιδί στο σχολείο με το ζόρι, και εκείνη τη στιγμή ούτε η μητέρα του αγοριού ούτε ο διευθυντής ήξεραν γιατί». Πρόσθεσε ότι τα παιδιά υπέφεραν σωματικά και ψυχολογικά από τις επιπτώσεις της φερόμενης κακοποίησης.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης «Είναι καθημερινό βασανιστήριο για τους γονείς που θέλουν να προχωρήσει η έρευνα για να διαπιστωθεί η κλίμακα των αδικημάτων». Σε άλλη τοποθέτησή του είπε ότι ο τομέας των σχολικών επιθεωρητών στη Γαλλία ήταν μια «καταστροφή» και μια «εθνική καταστροφή».
Δίκες και μέτρα από το δημαρχείο
Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά στο Παρίσι η δίκη σχολικού επιθεωρητή που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση πέντε παιδιών ηλικίας από τριών έως πέντε ετών σε νηπιαγωγείο στο 11ο διαμέρισμα. Η απόφαση αναμένεται τον επόμενο μήνα και σε άλλη υπόθεση 47χρονου σχολικού επιθεωρητή που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση εννέα 10χρονων κοριτσιών στο Παρίσι.
Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, ο νέος Σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού, ξεκίνησε σχέδιο 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση αυτού που χαρακτήρισε «σοβαρή δυσλειτουργία» στο σύστημα σχολικής παρακολούθησης της πόλης. Σε συνέντευξή του στη Le Monde τον περασμένο μήνα είπε: «Αν υπήρξε συλλογικό λάθος πρέπει να καταδικαστεί και όχι να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά ως μεμονωμένα, ενώ στην πραγματικότητα υποδεικνύουν έναν συστημικό κίνδυνο, και ίσως ακόμη και έναν συστημικό κώδικα σιωπής».
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, το δημαρχείο του Παρισιού έθεσε σε διαθεσιμότητα 78 σχολικούς επιθεωρητές, ανάμεσά τους 31 υπόπτους για σεξουαλική κακοποίηση. Ο Γκρεγκουάρ, ο οποίος έχει αποκαλύψει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά ως παιδί από σχολικό επιθεωρητή, έχει συστήσει συνέλευση πολιτών για να συζητήσει τον ρόλο των σχολικών επιθεωρητών. Η συνέλευση αναμένεται να παραδώσει έκθεση τον Ιούνιο.
Η κινητοποίηση των γονέων
Η συλλογικότητα γονέων SOS Périscolaire βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συλλογής μαρτυριών και της εκστρατείας για δικαιοσύνη τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι οικογένειες επιδιώκουν να ακουστούν οι φωνές τους. Μία από τις ιδρύτριες, η Αν, που δεν ήθελε να δημοσιευτεί το πλήρες όνομά της, είπε ότι το σκάνδαλο κακοποίησης ήταν πανεθνικό.
Η ίδια δήλωσε: «Αυτό είναι σαφώς συστημικό και σε ολόκληρη τη Γαλλία. Υπάρχει δυσλειτουργία όχι μόνο σε επίπεδο τοπικό, αλλά αρχίζουμε να λέμε ότι υπάρχει και δυσλειτουργία από την πλευρά του κράτους». Πρόσθεσε επίσης: «Επιτέλους, οι μαρτυρίες γονέων και παιδιών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».
Η Αν ανέφερε ακόμη ότι οι γονείς εξακολουθούν να αγωνίζονται για βασικά μέτρα, όπως η παροχή λίστας με ονόματα και φωτογραφίες των σχολικών επιθεωρητών που εργάζονται με τις τάξεις των παιδιών. Σύμφωνα με την ίδια, αυτά τα στοιχεία δεν δίνονται ακόμη συστηματικά.
Στο ίδιο πλαίσιο, εκπρόσωπος της ομάδας γονέων #MeTooEcole, που ιδρύθηκε στα ανατολικά του Παρισιού, δήλωσε: «Η γαλλική κοινωνία συνειδητοποιεί το γεγονός ότι το σχολείο δεν είναι το καταφύγιο που νομίζαμε. Όταν αφήνεις ένα παιδί στο σχολείο το πρωί, αυτό το παιδί δεν προστατεύεται καθόλου από διοικητικές δυσλειτουργίες και παιδοφιλική συμπεριφορά. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν κάθε μορφή βίας: από λεκτική και σωματική βία έως σεξουαλική επίθεση. Είναι τρομακτικό και δημιουργεί φόβο. Οι γονείς είναι εξοργισμένοι».
Violences dans le périscolaire à Paris : deux animateurs de l’école Saint-Dominique écroués https://t.co/UKPrGlFZ0Z
— Europe 1 (@Europe1) May 23, 2026
ολες οι ειδησεις
- «Σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ σε οικισμούς στο Κορωπί: 7 συλλήψεις για κλοπές ρεύματος και νερού (Φωτό & Βίντεο)
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη διακινητής μεταναστών στην Εγνατία – Μετέφερε 8 Ιρακινούς
- Τεχνητή νοημοσύνη στις ελληνικές παραλίες: Το CleanSweep «διαβάζει» πού επιστρέφει η ρύπανση
- Αστυνομική επιχείρηση με 12 συλλήψεις στον Ασπρόπυργο – «Ξηλώθηκαν» καλώδια για ρευματοκλοπές (βίντεο)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr