Γαλλική Ρυθμιστική Αρχή: Σεξιστικός ο αλγόριθμος διαφημίσεων εργασίας του Facebook
Εκπρόσωπος της εταιρείας Meta δήλωσε: «διαφωνούμε με αυτήν την απόφαση και θα αξιολογήσουμε τις επιλογές μας».
Εκπρόσωπος της εταιρείας Meta δήλωσε: «διαφωνούμε με αυτήν την απόφαση και θα αξιολογήσουμε τις επιλογές μας».
Μία πολύ σημαντική απόφαση, που θέτει νέες βάσεις για τη λογοδοσία των ψηφιακών κολοσσών, εκδόθηκε στη Γαλλία, καθώς, η ρυθμιστική αρχή ισότητας Défenseur des Droits έκρινε ότι ο αλγόριθμος του Facebook (Meta) για την τοποθέτηση διαφημίσεων εργασίας είναι σεξιστικός, καθώς προκαλεί έμμεση διάκριση λόγω φύλου.
Η απόφαση βασίστηκε σε έρευνα που κατέδειξε ότι η διασπορά των αγγελιών εργασίας από το Facebook οδηγούσε σε διαφορετική μεταχείριση των χρηστών ανάλογα με το φύλο τους.
Συγκεκριμένα, η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση Global Witness σε συνεργασία με γαλλικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών (La Fondation des Femmes και Femmes Ingénieurs), έφερε στο φως τα εξής στοιχεία στη Γαλλία: Εννέα στους δέκα (9/10) χρήστες στους οποίους εμφανίστηκε διαφήμιση για θέσεις μηχανικού ήταν άνδρες.
Αντίστοιχα, εννέα στους δέκα (9/10) παραλήπτες διαφημίσεων για νηπιαγωγούς ήταν γυναίκες. Επίσης, επτά στους δέκα (7/10) που είδαν διαφημίσεις για πιλότους ήταν άνδρες, ενώ οκτώ στους δέκα (8/10) που είδαν διαφημίσεις για ψυχολόγους ήταν γυναίκες.
Η ρυθμιστική αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «σύστημα που εφαρμόζεται για τη διάδοση προσφορών εργασίας αντιμετωπίζει διαφορετικά τους χρήστες της πλατφόρμας Facebook με βάση το φύλο τους και συνιστά έμμεση διάκριση λόγω φύλου».
Ιστορικό προηγούμενο και μέτρα
Η απόφαση αυτή θεωρείται ορόσημο, καθώς αποτελεί την πρώτη φορά που ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή κρίνει ότι ο αλγόριθμος μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης εισάγει διακρίσεις λόγω φύλου.
Ο Défenseur des Droits συνέστησε στη Meta να λάβει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι διαφημίσεις εργασίας είναι μη-διακριτικές, δίνοντας στην εταιρεία τρεις μήνες προθεσμία για να ενημερώσει το γαλλικό όργανο σχετικά με τις ενέργειές της.
Η δικηγόρος των καταγγελλόντων, Josephine Shefet, δήλωσε: «Η απόφαση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες: Θα λογοδοτήσουν για τέτοιου είδους μεροληψία. Η νομική αρχή καθιερώνει ένα σημαντικό προηγούμενο για μελλοντικές υποθέσεις».
Η άρνηση της Meta
Από την πλευρά της, η Meta απέρριψε την απόφαση της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Διαφωνούμε με αυτήν την απόφαση και αξιολογούμε τις επιλογές μας».
Υπενθυμίζεται ότι το 2022, η Meta είχε ήδη συμφωνήσει να αλλάξει τους αλγορίθμους του Facebook στις ΗΠΑ, μετά από καταγγελίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι το σύστημα διαφημίσεων στέγασης εισήγαγε διακρίσεις σε βάρος χρηστών με βάση χαρακτηριστικά όπως η φυλή, η θρησκεία και το φύλο.
ολες οι ειδησεις
- Όταν η Δικαιοσύνη δεν χωρά τους ανθρώπους της
- Αυτό είναι το trailer του Toy Story 5
- Οι Αμερικάνοι bullshiters και οι παραμυθατζήδες της Ανατολής – Δείτε το βίντεο
- Euroleague: «Τελικός» στο Σαράγεβο για τον Παναθηναϊκό κόντρα στην Ντουμπάι
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr