current views are: 11

4 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση10:22

Γενικός Διευθυντής ΙΕΛΚΑ στον Alpha 98,9: Μας ανησυχεί η συνεχόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών

«Μας ανησυχεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει μία συνεχόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών», είπε στο ραδιόφωνο του Alpha ο Λευτέρης Κιοσσές, Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ.

Δημοσίευση 10:22’

«Μας ανησυχεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει μία συνεχόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών», είπε στο ραδιόφωνο του Alpha ο Λευτέρης Κιοσσές, Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ.

Τον προβληματισμό του για την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών που καταγράφονται συνεχόμενα κατέθεσε στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στον Alpha 98,9 ο Λευτέρης Κιοσσές, Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ.

Σχετικά με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σημείωσε: «Τρία πράγματα έχουμε καταγράψει. Το ένα είναι η πορεία των τιμών όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Τι συμβαίνει με τα στοιχεία κόστους στην Ελλάδα. Και τι συμβαίνει με τα στοιχεία κόστους διεθνώς. Όσων αφορά το πρώτο. Για τα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά μεσοσταθμικά καταγράφεται ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά μεταβολή από πέρσι. Συγκεκριμένα συγκρίνεται ο Απρίλιος φέτος με τον Απρίλιο πέρσι. Συγκρίνεται και με τον Ιανουάριο του 2021 και πάλι δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική μεταβολή στον δείκτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις σε μεμονωμένα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά αυτές οι αυξήσεις στα προϊόντα που υπάρχουν και οφείλονται σε κάποιους παράγοντες αντισταθμίζονται με μειώσεις σε άλλα προϊόντα, κάποια από τα φρέσκα προϊόντα και φτιάχνουν αυτό το μεσοσταθμικό δείκτη, αυτό το σταθερό καλάθι. Μεσοσταθμικά ποτέ δεν θα δούμε πάνω από μονοψήφιο ποσοστό αυξήσεων».

«Μας ανησυχεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει μία συνεχόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Πλέον καταγράφεται και στους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με τα κόστη. Υπάρχει μία αύξηση στους δείκτες της παραγωγής, στους δείκτες εκροών και εισροών, δηλαδή το τι αγοράζουν, πόσο ακριβά αγοράζουν πρώτες ύλες στην Ελλάδα οι εταιρείες και πόσο ακριβά πουλάνε. Της τάξης του 3, 4, 5% που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει απορροφηθεί και από τις δύο πλευρές, τους δύο κόμβους γι’ αυτό και δεν βλέπουμε ουσιαστική μεταβολή στο δείκτη καταναλωτή ουσιαστική μεταβολή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί για πάντα. Γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι ένα ποσοστό που αν αυξηθεί δεν θα είναι εφικτό (σ.σ. να συγκρατηθεί). Γι’ αυτό συζητάμε σήμερα το πόσο ανησυχητικό και είναι κάτι που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε γιατί οφείλεται στις διεθνείς εξελίξεις», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το πότε μπορεί αυτό να «περάσει» στην αγορά με αυξήσεις σημείωσε: «Κοιτάξτε είναι δύσκολο να πούμε πότε ακριβώς (θα μπορούσαμε να δούμε ανατιμήσεις στην αγορά) γιατί επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες και είναι πάρα πολλές οι διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα ένα αγροτικό προϊόν που έχει ξεκινήσει η παραγωγή του εδώ και κάποιους μήνες ενδεχομένως να μην υπήρχαν τότε αυξήσεις και να μην επηρεαστεί. Ένα βιομηχανικό προϊόν που επηρεάζεται ας πούμε από την αύξηση της τιμής του φοινικέλαιου, της ζάχαρης, του κακάο και παράγεται σήμερα δεν θα την δούμε την αύξηση την επόμενη εβδομάδα. Θα τη δούμε σε κάποιους μήνες».


σχετικα αρθρα