current views are: 14

27 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση16:20

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το 2017 μέσα από 12 συγκλονιστικές φωτογραφίες

Ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια προσέφεραν και το 2017 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δηλώνοντας παρών στις μεγαλύτερες κρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δημοσίευση 16:20’

Ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια προσέφεραν και το 2017 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δηλώνοντας παρών στις μεγαλύτερες κρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με ένα διαφορετικό τρόπο μοιράστηκαν όσα έζησαν την χρονιά που τελειώνει, βοηθώντας τους συνανθρώπους τους σε όλο τον κόσμο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια προσέφεραν και το 2017 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δηλώνοντας παρών στις μεγαλύτερες κρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις 12 φωτογραφίες που δημοσίευσαν καθρεφτίζεται ο πόνος, η λύπη, η απόγνωση, η απελπισία, αλλά και η ευτυχία, η τρυφερότητα, η ανακούφιση και η ελπίδα

 

Η αγωνία αντικατοπτρίζεται στα πρόσωπα των ανθρώπων που πλέουν στη Μεσόγειο όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μαζί με την οργάνωση SOS Mediterannee επιχειρούν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες να διασώσουν πρόσφυγες που διασχίζουν με μια βάρκα τη Μεσόγειο. Το «δρομολόγιο» των προσφύγων είχε ξεκινήσει από τη βόρεια ακτή της Λιβύης. 

(Δεκέμβριος 2016) πηγή: Kevin McElvaney 

Στις όχθες της λίμνης Τσαντ ζουν περίπου 250 οικογένειες σε επισφαλή κατάσταση. Οι περισσότεροι είναι ψαράδες και αγρότες ήδη εκτοπισμένοι από το 2015. Τώρα έχουν αποφασίσει να μετακινηθούν και πάλι  έτσι ώστε να βρουν ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζήσουν. Η έλλειψη κατάλληλης στέγασης και η δυσκολία πρόσβασης σε πόσιμο νερό είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα παιδιά όμως δεν χάνουν την ελπίδα τους και χαρίζουν απλόχερα ένα φωτεινό χαμόγελο. 

(Φεβρουάριος 2017) πηγή: Sara Creta/MSF 

 

Στη Νιγηρία, στην επαρχια Ντίφα του νοτιοανατολικού Νίγηρα που μαστίζεται από τη βία της Μπόκο Χαράμ, μια γυναίκα κοιτάζεται στον καθρέφτη. Στο βλέμμα της διακρίνεται η απόγνωση. Έφτασε στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για προγεννετική φροντίδα. Ο σύζυγός της λαμβάνει φροντίδα ψυχικής υγείας. 

(Φεβρουάριος 2017) πηγή: Juan Carlos Tomasi/MSF 

 

Δύο μικρά κορίτσια βρίσκονται στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον προσφυγικό καταυλισμό Παλορίνγια στην Ουγκάντα. Στα πρόσωπα τους διακρίνεται η ελπίδα. Στον καταυλισμό της Ουγκάντας υπάρχει τεράστια έλλειψη στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

(Φεβρουάριος 2017) πηγή: Fabio Basone/MSF 

Στην Ελλάδα, Ο Καρόν, η σύζυγός του και τα δίδυμα παιδιά τους έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο από τον Αύγουστο του 2016. Μοναδικό τους όνειρο είναι να ξεκινήσουν μία νέα ζωή στην Ευρώπη. Ο Καρόν είπε «Αυτό που είδα εγώ στο Ιράκ, δεν θέλω να το δουν ξανά τα παιδιά μου. Αυτός είναι ο λόγος που εγκαταλείψαμε τη χώρα μας. Το όνειρό μου είναι τα παιδιά μου να ζήσουν σε μια όμορφη χώρα χωρίς πόλεμο, χωρίς αιματοχυσίες. Αυτό είναι το μόνο που επιθυμώ»

(Μάρτιος 2017) πηγή: Giuseppe La Rosa/MSF 

 

Στο τμήμα ασθενών του Μπιντιμπίντι στην Ουγκάντα, στη μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού ένα παιδί απολαμβάνει μερικές στιγμές χαράς, παίζοντας μαζί με τη μητέρα του.

(Απρίλιος 2017) πηγή: Frederic NOY/COSMOS 

 

Στην Ονδούρα, Η Σίνθια (το όνομα δεν είναι πραγματικό) είναι μια 18χρονη ασθενής που έφτασε στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Χολόμα για ιατρική και ψυχολογική φροντίδα. Η Σίνθια έχει υποστεί οικογενειακή βία ενώ είναι και δύο μηνών έγκυος.

(Ιούνιος 2017) πηγή: Christina Simons/MSF 

 

Στο Μαλάουι, ο 19χρονος Σιμπαζάκο πάσχει από HIV και φυματίωση. Ετοιμάζεται για ακτινογραφία στο νοσοκομείο στην επαρχία Eνσάντζε. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Έχασε και τους δυο του γονείς και τώρα ζει με τον μεγαλύτερο αδελφό του. «Πονάω πολύ στα πλευρά μου. Κάνω τη θεραπεία μου, αλλά η υγεία μου δεν βελτιώνεται» αναφέρει.

(Ιούνιος 2017) πηγή: Luca Sola 

 

Τα υποσιτισμένα δίδυμα ηλικίας 17 μηνών έφτασαν στο κέντρο υγείας της Ντιτεκεμένα στη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό με τους παππούδες τους. Κρύβονταν στο δάσος επί πέντε μήνες, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στα χωριά. Οι γονείς τους σκοτώθηκαν και τα μωρά έχουν εμφανή στο σώμα τους τραύματα από μαχαίρι.

(Σεπτέμβριος 2017) πηγή: Marta Soszynska/MSF 

 

Στη μονάδα των Γιατρών Χωρίς σύνορα στην Κατάνα, στη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, μια μητέρα βρίσκεται σε τρυφερή στιγμή με το μικρό παιδί της. Πριν από τη δημιουργία της μονάδας αυτής, η θεραπεία για τη χολέρα κόστιζε περίπου 35 δολάρια. Πολλοί ασθενείς από τις αγροτικές περιοχές γύρω από την Κατάνα δυσκολεύονταν πολύ για να καλύψουν το κόστος και ως εκ τούτου έπρεπε να περιμένουν πολύ για να λάβουν θεραπεία.

(Οκτώβριος 2017) πηγή: Marta Soszynska/MSF 

Στο Μπανγκλαντές, Οι συγγενείς της Αμίνα Κατούν, μιας 60χρονης πρόσφυγα Ροχίνγκια, που πέθανε από επιπλοκές που συνδέονται με τον υποσιτισμό, πενθούν δίπλα από τη σορό της στον καταυλισμό Μπαλουκχαλί.

(Οκτώβριος 2017) πηγή: Moises Saman/Magnum Photos for MSF 

 

Η Αμνέχ από τη Συρία έφυγε με την οικογένειά της από την συνοικία Αλ Μισλάμπ ανατολικά της Ράκα, πριν από οκτώ μήνες. Επέστρεψε μετά από καιρό για να δει το σπίτι της. Τα περισσότερα σπίτια στην περιοχή είχαν καταστραφεί. Η Αμνέχ στέκεται μπροστά από τα ερείπια του σπιτιού της εγγονής της. «Θα προσπαθήσουμε να το ξαναφτιάξουμε, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη υπηρεσίες στην περιοχή» λέει.

(Νοέμβριος 2017) πηγή: Diala Ghassan/MSF

 


σχετικα αρθρα