Δημοσίευση: ’

Γιώργος Μαζωνάκης: Το μηχάνημα προειδοποιούσε για φλεβική πίεση – Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την ανάλυση των δεδομένων

Η μνήμη του μηχανήματος πλασμαφαίρεσης «μίλησε» και έδωσε στις Αρχές όλα τα στοιχεία που έδειχναν όσα έγιναν το μοιραίο μεσημέρι, κατά τη διάρκεια που βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκεκριμένη θεραπεία στον Γιώργο Μαζωνάκη.

Δημοσίευση: ’
Γιώργος Μαζωνάκης: Το μηχάνημα προειδοποιούσε για φλεβική πίεση – Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την ανάλυση των δεδομένων

Η μνήμη του μηχανήματος πλασμαφαίρεσης «μίλησε» και έδωσε στις Αρχές όλα τα στοιχεία που έδειχναν όσα έγιναν το μοιραίο μεσημέρι, κατά τη διάρκεια που βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκεκριμένη θεραπεία στον Γιώργο Μαζωνάκη.

Τα βασικά σημεία
Η σύνοψη δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
  • Ο Γιώργος Μαζωνάκης υποβλήθηκε σε πλασμαφαίρεση χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο του ασθενούς.
  • Το μηχάνημα κατέγραψε αυξημένη φλεβική πίεση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, με συναγερμούς να ενεργοποιούνται.
  • Η Τριμελής Επιτροπή του ΙΣΑ διαπίστωσε ότι η θεραπεία διήρκεσε 42 λεπτά, παρά την έλλειψη ελέγχου.
  • Δεν υπήρχε προηγούμενη καρδιολογική εκτίμηση ή καρδιογράφημα για τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε πλασμαφαίρεση.
  • Η διαδικασία παραβίασε τη νομοθεσία σχετικά με τις ιατρικές επεμβάσεις.

Η μνήμη του μηχανήματος πλασμαφαίρεσης «μίλησε» και έδωσε στις Αρχές όλα τα στοιχεία που έδειχναν όσα έγιναν το μοιραίο μεσημέρι, κατά τη διάρκεια που βρισκόταν σε εξέλιξη η συγκεκριμένη θεραπεία στον Γιώργο Μαζωνάκη. Το παράδοξο είναι ότι η θεραπεία ξεκίνησε χωρίς να υπάρξει ο απαιτούμενος έλεγχος του ασθενούς. Όπως αποκαλύπτει το Newpost, ο πρώτος συναγερμός χτυπά δεκαέξι λεπτά μετά την έναρξη της θεραπείας (start treatment) στις 14:14:42. Για την ακρίβεια, καταγράφονται δύο συναγερμοί (alarm 9) σε πολύ κοντινή χρονική απόσταση μεταξύ τους: Στις 14:25:32 και 14:26:32.

Στον πίνακα αναγράφεται ότι καταγράφεται φλεβική πίεση:

  • Η φλεβική πίεση υπερβαίνει το μέγιστο καθορισμένο όριο. Πιθανή αιτία: Τσάκισμα, θρόμβωση ή κλειστός σφιγκτήρας στο τμήμα μεταξύ της παγίδας φυσαλίδων και της γραμμής φλεβικής επιστροφής. Εντοπίστε και απομακρύνετε τυχόν εμπόδιο που προκαλεί αυτή τη θετική πίεση. Εάν είναι απαραίτητο, αυξήστε το όριο συναγερμού της μέγιστης φλεβικής πίεσης ή μειώστε τη ροή του αίματος.

Η πρώτη έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής αίματος καταγράφεται στις 14:37:46. Η πρώτη παύση της θεραπείας καταγράφεται στις 15:22:54. Ακολουθούν τρεις λειτουργίες συναγερμού 9 στις:

  • 15:23:09

  • 15:45:10

  • 15:45:26

Τους συναγερμούς διαδέχεται μία λειτουργία επικύρωσης του συναγερμού 9 με τη λειτουργία (validate alarm 9). Η δεύτερη έναρξη ανταλλαγής αίματος καταγράφεται στις 15:46:00, ενώ ακολουθεί η λειτουργία παύσης θεραπείας στις 15:46:15. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό στοιχείο και έχει αποτυπωθεί στο μηχάνημα: Από τις 15:00 έως τις 15:50 η φλεβική πίεση λαμβάνει σταδιακά ολοένα και υψηλότερες τιμές. Το μηχάνημα καταγράφει και μία άλλη λειτουργία:

  • Η διαδικασία επιστροφής αίματος καταγράφεται με τη λειτουργία «go to blood return» στις 16:28:17.

«Πλασμαφαίρεση χωρίς έλεγχο στον ασθενή»

Στο πόρισμα, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε η Τριμελής Επιτροπή του ΙΣΑ στο ιατρείο —παρουσία της κατηγορούμενης γιατρού— μία ημέρα μετά τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, περιγράφεται:

«Ελέγξαμε το ιστορικό του μηχανήματος ενδελεχώς και διαπιστώσαμε ότι στο μηχάνημα καταγραφόταν λειτουργία για 42 λεπτά στην περίπτωση του συγκεκριμένου ασθενούς. Ζητήθηκε από τη γιατρό να πραγματοποιήσει επίδειξη της λειτουργίας του και να καταγράψει τα σχετικά ευρήματα. Το μηχάνημα, κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία επιδείξεως, κατέγραψε μηδενικό χρόνο λειτουργίας, παρόλο που διενεργήθηκαν όλα τα βήματα προετοιμασίας, έναρξης εξέτασης και αποσύνδεσης ασθενούς. Συνεπώς, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Γιώργος Μαζωνάκης είχε υποβληθεί σε πλασμαφαίρεση για 42 λεπτά, αφού υπήρχε η σχετική ένδειξη στο ιστορικό».

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και μία άλλη διαπίστωση:

«Από την επισκόπηση που κάναμε στους ιατρικούς φακέλους των ασθενών του ιατρείου που είχαν υποβληθεί σε πλασμαφαίρεση, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε προηγούμενη καρδιολογική εκτίμηση ούτε καρδιογράφημα σε κανέναν ασθενή, παρόλο που διενεργούνταν οι ως άνω επεμβατικές πράξεις, δηλαδή θεραπείες πλασμαφαίρεσης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας».

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.