current views are: 1

22 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση14:49

H Ελλάδα μέσα από τα «μάτια» της HSBC: Οι κίνδυνοι για την οικονομία και την ανάπτυξη

Ανεπηρέαστη από το «φρενάρισμα» της Παγκόσμιας οικονομίας η χώρα μας.

Δημοσίευση 14:49’
αρθρο-newpost

Ανεπηρέαστη από το «φρενάρισμα» της Παγκόσμιας οικονομίας η χώρα μας.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει ανεπηρέαστη από το φρενάρισμα της παγκόσμιας οικονομίας σημειώνει η HSBC σε έκθεσή της μετά την επίσκεψη στελεχών της στη χώρα μας.

Στελέχη της HSBC συναντήθηκαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και άλλους υπουργούς, την ΤτΕ, τον ΟΔΔΗΧ, διοικήσεις εγχώριων τραπεζών, τη Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ.

Παρά το γεγονός ότι για την ώρα η Ελλάδα δεν δείχνει να επηρεάζεται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάπτυξη επεκτείνεται σε περισσότερους τομείς, η μακροπρόθεσμη εικόνα είναι διαφορετική λόγω της μεταρρυθμιστικής κόπωσης και των χαμηλών επιπέδων επένδυσης.

Τα δύο τελευταία θα μπορούσαν να περιορίσουν τα οφέλη στην παραγωγικότητα.

Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση η εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος υπήρξε σχετικά ομαλή. Ωστόσο, σημειώνει πως η ΕΕ παρακράτησε την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της διαφωνίας για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Πάντως και οι δύο πλευρές εμφανίζονται θετικές σε ό,τι αφορά την προοπτική συμφωνίας, πιθανώς πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Στο δημοσιονομικό κομμάτι η Ελλάδα έχει ένα μαξιλαράκι ρευστότητας περίπου 40 δισεκατομμυρίων κάτι που σημαίνει ότι είναι «καλυμμένη» σε κάθε περίπτωση.

Για την ώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική για το τι θα κάνει με τμήμα αυτού του ποσού, αλλά θα μπορούσε να διατεθεί για αποπληρωμή κάποιων δανείων του ΔΝΤ, μείωση των εντόκων γραμματίων, περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ή για τη βοήθεια προς τις τράπεζες ώστε να περιορίσουν τα NPEs. Μετά από τις δύο εξόδους στις αγορές φέτος είναι πιθανές νέες κινήσεις, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ για άντληση 7 δισ. ευρώ φέτος.

Σχετικά με τα τραπεζικά ιδρύματα  η HSBC τονίζει ότι συνεχίζεται η βελτίωση του ενεργητικού και υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορούν να πετύχουν την αναδιάρθρωση των ισολογισμών τους.

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με την HSBC οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι ο ενδεχόμενος δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων,  οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11%, οι διεθνείς ανισορροπίες της χώρας καθώς και οι επικείμενες εκλογές – λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων-παροχών που μπορεί να έχουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Οι κίνδυνοι όμως φαίνονται σχετικά περιορισμένοι, όπως σημειώνει. Στα θετικά είναι σύμφωνα με την  HSBC το γεγονός ότι η χώρα προχωρά η Συνταγματική Αναθεώρηση, που αποτρέπει τον κίνδυνο νέων εκλογών το 2020.

«Καμπανάκι» για τις επενδύσεις

Η HSBC διαπιστώνει πως η έλλειψη επενδύσεων θα μπορούσε εξελιχθεί σε βαρίδι στην αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.

Το κομμάτι της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης ήταν το σημείο που οι οικονομολόγοι που συνάντησε η HSBC διαφωνούν περισσότερο. Οι περισσότεροι βλέπουν την ανάπτυξη να ξεπερνά το 2% για αρκετά χρόνια αλλά το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ θα μειωθεί ραγδαία από τα σημερινά επίπεδα σε 1,2% το 2022. Αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό στα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα των επενδύσεων αποτελούν εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγικότητας, με το ΔΝΤ να υπογραμμίζει πως η μεταρρυθμιστική κόπωση αποτελεί άλλον έναν παράγοντα στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του.

Τέλος, η HSBC υπογραμμίζει ότι η πρόσφατη βελτίωση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ενθαρρυντική. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις που σχετίζονται με τη «χρυσή βίζα» δείχνουν σημάδια βελτίωσης και αν αυτό συνεχιστεί τότε θα υπάρξει κάποια στήριξη σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές επενδύσεις.

 

 


σχετικα αρθρα