current views are: 12

12 Ιουλίου 2021
Δημοσίευση07:03

Η Ε.Ε στο «τρίγωνο» των αναδυόμενων αγορών

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες έναντι της Μεγάλης Βρετανίας θα πρέπει το εμπορικό της ενδιαφέρον να απλωθεί από την Ασία και τον Ειρηνικό έως την Αφρική.

Δημοσίευση 07:03’
europeanuinion

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες έναντι της Μεγάλης Βρετανίας θα πρέπει το εμπορικό της ενδιαφέρον να απλωθεί από την Ασία και τον Ειρηνικό έως την Αφρική.

Το οικονομικό – αναπτυξιακό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης περνάει από το σταυροδρόμι των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας (Κίνα – Ινδία) και της Αφρικής. Για τον σφιχτό εναγκαλισμό της ΕΕ με τον “κίτρινο δράκο” της παγκόσμιας οικονομίας, την Κίνα , μιλήσαμε εκτενώς την περασμένη βδομάδα.

Η Κίνα με το 1,3 δισεκατομμύρια πληθυσμό παραμένει στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ραντάρ παρά τις αμερικανικές πιέσεις προς την ΕΕ να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το Πεκίνο και παρά την όποια ψυχρότητα μπορεί να δημιουργείται από τις στενότερες σχέσεις των Βρυξελλών με το Νέο Δελχί.

Στην κορυφή της ατζέντας ΕΕ-Κίνας είναι μια νέα συνολική συμφωνία για τις Επενδύσεις, η οποία, ενώ συμφωνήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, και έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά από φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταναγκαστικών εργασιών που σχετίζονται με τους Σιτσιάνγκ Ουιγούρους.
Ωστόσο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες έναντι της Μεγάλης
Βρετανίας θα πρέπει το εμπορικό της ενδιαφέρον να απλωθεί από την Ασία και τον Ειρηνικό έως την Αφρική , εστιάζοντας στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες όπως εκτός από την Κίνα είναι και η Ινδία. Πρόκειται για βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής των 27 , κυρίως δε μετά το Brexit που η Μεγάλη Βρετανία επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την πορεία της πάνω στους αποικιοκρατικούς άξονες που κινήθηκε τους προηγούμενους αιώνες η Βρετανική αυτοκρατορία.

Η προτροπή των ΗΠΑ προς την ΕΕ να απαγκιστρωθεί εμπορικά απο την Κίνα σπρώχνει τις Βρυξέλλες στο να στραφούν με γρηγορότερους ρυθμούς προς την Ινδία και τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές όπως την Αφρική…
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ προσκαλεί την Ινδία για να συζητήσει μια νέα συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων με στόχο να καταστήσουν την Ευρώπη ισχυρότερη στον κόσμο.
Η ΕΕ με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και θέλει να συνεργαστεί περαιτέρω με τον γίγαντα των αναδυόμενων αγορών 1,3 δισεκατομμυρίων.Η Ευρώπη και η Ινδία είναι οι δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Ινδίας, γι ‘αυτό μια περαιτέρω εμπορική συμφωνία αποτελεί βασικό έπαθλο και για τα δύο μέρη.

Η Ινδία βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου κορυφής της ΕΕ. Με την προτροπή του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ξεκίνησε ήδη τις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Νέου Δελχί σχετικά με διαπραγματεύσεις για μια εμπορική και επενδυτική συμφωνία, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια , οι ψηφιακές εφαρμογές και τις μεταφορές.
Μια φιλόδοξη πρόταση της ΕΕ προς την Ινδία είναι η απο κοινού κατασκευή έργων υποδομής σε παγκόσμιο επίπεδο ως αντιστάθμισμα της κινέζικης πρωτοβουλίας “Belt and Road”.

Επιπλέον η Ευρώπη και η Ινδία μπορούν να συνεργαστούν στενότερα για να θεσπίσουν ανοιχτά και διαφανή πρότυπα για το 5G, δεδομένου του ποσού των επενδύσεων που ξοδεύουν και οι δύο δυνάμεις σε αυτόν τον τομέα. Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει περίπου 355 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ινδία πάνω από 70 δισεκατομμύρια δολάρια για να χτίσει τα δίκτυα 5G.

Η πιθανή συνεργασία της ΕΕ με την Ινδία περιλαμβάνει όχι μόνο την ανάπτυξη αλλά και την καθιέρωση παγκόσμιων προτύπων ασφαλείας, καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται σε ορισμένα μέρη (βλέπε ΗΠΑ) σχετικά με τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Τέτοια πρότυπα περιλαμβάνουν τη συμφωνία σε τεχνικές πτυχές όπως ζώνες ραδιοφάσματος και τεχνολογίες διασύνδεσης που θα χρησιμοποιηθούν από δίκτυα 5G και δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για τοπικές και μικρότερες εταιρείες.
Ένα ακόμη παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ινδίας είναι η βιωσιμότητα μέσω καθαρών πηγών ενέργειας. Οι αναπτυσσόμενες πρωτοβουλίες με την Ινδία σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν την εταιρική σχέση ΕΕ-Ινδίας για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα για τη μετάβαση και την αποτελεσματικότητα της καθαρής ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και την ολοκλήρωση του δικτύου, την αποθήκευση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Η Ασία και ο Ειρηνικός είναι τα κρίσιμα στρατηγικά σημεία για το μέλλον της Ευρώπης.Υπάρχουν και ευρύτεροι λόγοι πέραν των εμπορικών που συνηγορούν υπέρ μιας διευρυμένης Ευρώ-ινδικής συνεργασίας. Όπως η αυξανόμενη ανάγκη για ανάπτυξη κοινών αμυντικών φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης. της θαλάσσιας ασφάλειας στον Ινδικό Ωκεανό όπου περνά το 40% του διμερούς εμπορίου.

Η Ινδία μπορεί να είναι ο κυρίαρχος στόχος της ΕΕ στην Ασία-Ειρηνικό, δεν είναι καθόλου ο μόνος. Αυτό απεικονίζεται στη νέα στρατηγική της Ευρώπης για συνεργασία με την περιοχή, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η οποία υποστηρίζει τη σταθερότητα και ένα «ανοιχτό και δίκαιο» περιβάλλον για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ε.Ε για Αφρική: Εταίρος και όχι κηδεμόνας…

Εκτός από την Ινδία και την Κίνα (Ασία – Ειρηνικός) άλλο σύμπλεγμα Εθνών αναδυόμενων αγορών όπου η ΕΕ φιλοδοξεί να στραφεί σε συνεργασία είναι η Αφρικανική Ηπειρος με 1,2 δισεκατομμύριο πληθυσμό. Ήδη η εξωτερική πολιτική της ΕΕ έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην Αφρική.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ένας «άξονας»της ΕΕ προς την Αφρική που οδήγησε σε μια νέα συμμαχία βασιζόμενη περισσότερο στις επενδύσεις παρά στην βοήθεια. Οι Βρυξέλλες βλέπουν όλο και περισσότερο τον εαυτό τους ως αντίβαρο στην Αφρικανική ήπειρο σε σχέση με άλλες εξέχουσες παγκόσμιες δυνάμεις και θέλουν να ενθαρρύνουν την Αφρική ως πρωταθλητή της πολυμερούς προσέγγισης της ΕΕ για την παγκόσμια τάξη.
Σύμφωνα με τα λόγια του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για εξωτερικά θέματα Josep Borrell, αυτό που αναπτύσσεται είναι «μια νέα, ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αφρική» που βασίζεται στην ίση «εταιρική σχέση» και όχι στην «πολιτική εξουσία» που επιδιώκουν ΗΠΑ και Ρωσία.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Αφρική αποτελεί υπερ-προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης της ηπείρου. Το ΔΝΤ εκτιμάει ότι οι συνολικές προοπτικές ανάπτυξης της Αφρικής στη δεκαετία του 2020 θα είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, με έναν αυξανόμενο αριθμό δυναμικών αναπτυσσόμενων χωρών.