current views are: 12

6 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση06:25

Η επένδυση της Amazon και το αρχηγικό λιβάνισμα…

Κι μιας και ο λόγος περί του είναι καλό και τι είναι άσχημο, καλόν είναι να σταματήσει το πολύ λιβάνισμα (κοινώς γλείψιμο..) των υπαλλήλων προς τα αφεντικά τους.

Δημοσίευση 06:25’

Κι μιας και ο λόγος περί του είναι καλό και τι είναι άσχημο, καλόν είναι να σταματήσει το πολύ λιβάνισμα (κοινώς γλείψιμο..) των υπαλλήλων προς τα αφεντικά τους.

Μόνο το κωδωνοστάσιο της Μητρόπολης  Αθηνών δεν έβαλε η κυβέρνηση να χτυπήσει χαρμόσυνα κατά την διάρκεια της συνάντησης του  Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη της εταιρείας Amazon στο Μαξίμου. Και με το δίκιο της βέβαια. Δεν έρχονται  κάθε μέρα στην χώρα μας τέτοιου μεγέθους πολυεθνικές εταιρείες για να επενδύσουν 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ! 

Επειδή όμως το όλον εγχείρημα «είναι πολύ όμορφο για να είναι αληθινό», ψάχνοντας  στο Διαδίκτυο για τον πολυεθνικό κολοσσό του Jeff Bezos, διάβασα πως η Amazon το 2020 δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ φόρο για τα 44 δισ. ευρώ κέρδη που είχε στην Ευρώπη!! Και τούτο διότι μέσω της θυγατρικής της EU Sar που έχει έδρα το Λουξεμβούργο και που διαχειρίζεται τις πωλήσεις της εταιρείας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εμφάνισε ζημιές ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Έτσι, όχι μόνο δεν πλήρωσε φόρο, αλλά έλαβε και φορολογικές πιστώσεις 56 εκατ. ευρώ, τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει για να αποφύγει ενδεχόμενη φορολογία στο μέλλον αν κερδοφορήσει!! Και κάτι άλλο… Σύμφωνα με τον Guardian, η εταιρεία έχει μεταφερόμενες αποθηκευμένες ζημίες συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι οποιουδήποτε φόρου επί μελλοντικών κερδών. 

Όμως τον σκεπτικισμό έναντι της επένδυσης της Amazon επιτείνει και η σχετικά πρόσφατη απόφαση των υπουργών  Οικονομικών των G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) τον Μάιο στο Λονδίνο, να επιβάλουν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15% στους διαδικτυακούς κολοσσούς υποχρεώνοντάς τους  να πληρώνουν φόρο στις χώρες  που δραστηριοποιούνται και όχι εκεί που έχουν την έδρα τους .  Ως εκ τούτου, όταν με καλό προχωρήσει η επένδυση, εξίσου καλό θα ήταν να δημοσιοποιηθούν και οι όροι της συμβάσης μεταξύ της Amazon και του Ελληνικού Δημοσίου. Για ξέρουμε βρε αδερφέ, τι κερδίζουμε και τι παραχωρούμε…

Κι μιας και ο λόγος περί του είναι καλό και τι είναι άσχημο, καλόν είναι να σταματήσει το πολύ λιβάνισμα (κοινώς γλείψιμο..) των υπαλλήλων προς τα αφεντικά τους. Καταντά τουλάχιστον αντιαισθητικό.. Και δεν εννοώ την περίπτωση της Σάσας Σταμάτη που πρόσφατα σταμάτησε θεατρική παράσταση γιατί θεώρησε ότι ο Ζαραλίκος   σατίριζε τον Βαγγέλη Μαρινάκη.. Όχι! Μιλώ για «θεσμικά» ολισθήματα (λόγω της έκκρισης πολλών σιέλων ;..) ακόμη και ευρωβουλευτών, που στην προσπάθεια τους να κολακεύσουν τον αρχηγό τους, φτάνουν να φλερτάρουν με την γραφικότητα. Όπως  για παράδειγμα η καλή κατά τα άλλα ευρωβουλευτής  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που μιλώντας τις προάλλες στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στα Γιάννενα είπε μεταξύ άλλων: «Ο πρωθυπουργός μας πήγε στον Μπόρις Τζόνσον τις προάλλες και διάβασα ότι οι Βρετανοί θέλουνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αντί για τον Μπόρις Τζόνσον. Κύριε πρόεδρε, επειδή δίνετε τώρα έναν μεγάλο αγώνα για τα γλυπτά του Παρθενώνα και επειδή διαβάζω ότι κάνατε και μία πρόταση να μας δώσουν τα γλυπτά επιτέλους όπως πρέπει και σε αντάλλαγμα να τους δανείσουμε κάποια, μην τους μπει καμιά ιδέα και θέλουν εσάς για πρωθυπουργό εκεί, γιατί δεν δίνουμε. Μην μας ζητήσουν εσάς για πρωθυπουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο…» 

Επειδή  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σίγουρα δεν είναι αρχαίο γλυπτό προς δανεισμό, δεν ξέρω αν εξέλαβε ως ειλικρινή αγωνία ή ως τρολλάρισμα την δημόσια έκκληση της ευρωβουλευτού του. Μια αμηχανία όμως σίγουρα θα την ένοιωσε… 


σχετικα αρθρα