current views are: 15

16 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση00:30

Ηλεκτρονικές απάτες: Ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως η ζημία στην Ελλάδα

Ηλεκτρονικές απάτες – Πώς να μην πέσετε θύμα smishing

Δημοσίευση 00:30’
Ηλεκτρονικές απάτες

Ηλεκτρονικές απάτες – Πώς να μην πέσετε θύμα smishing

Ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως η ζημία από τις ηλεκτρονικές απάτες στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, ειδικός ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). «Το έγκλημα μεταλλάσσεται επικίνδυνα, από παραδοσιακό έχει μεταλλαχτεί σε ηλεκτρονικό» είπε χαρακτηριστικά και διατύπωσε την εκτίμηση πως «η νέα φτωχοποίηση θα γίνει από το Διαδίκτυο».

Ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης, μέλος της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης της της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και στέλεχος της AIG, υπογράμμισε για τις ηλεκτρονικές απάτες ότι «η ασφάλιση των διαδικτυακών και ηλεκτρονικών κινδύνων δεν είναι απλά ένα ασφαλιστικό προϊόν, αλλά ένα εργαλείο risk management (διαχείρισης κινδύνου), παρέχοντας όχι μόνο αποζημιώσεις, αλλά κυρίως υπηρεσίες αντιμετώπισης κρίσης».

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, τόνισε πως η ιδιωτική ασφάλιση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως έξοδο, αλλά ως επένδυση, ενώ δήλωσε πως οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι από τους μεγαλύτερους κλάδους επαγγελματιών που εκπροσωπεί και στηρίζει πάντα το Επιμελητήριο, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ασφάλισης των επιχειρήσεων, ώστε να είναι οχυρωμένες απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες στο Διαδίκτυο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της επιτροπής Εργασιακών, Νομικών, Ασφαλιστικών και Τραπεζικών Θεμάτων, με αφορμή την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Ηλεκτρονικές απάτες

Ηλεκτρονικές απάτες – Πώς να μην πέσετε θύμα smishing

Τις οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών υπενθυμίζει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, με αφορμή τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά αποστολής παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου smishing (SMS phishing).

Όπως αναφέρει, ο Smishing (γνωστό και ως phishing μέσω SMS) συνιστά μια μορφή απόπειρας ηλεκτρονικής απάτης η οποία πραγματοποιείται μέσω σύντομων μηνυμάτων κειμένου (SMS) μέσω κινητού τηλεφώνου.

Μια επίθεση τύπου smishing εξελίσσεται ως εξής:

  • Το θύμα λαμβάνει ένα μήνυμα SMS στο οποίο ο αποστολέας υποδύεται μία αξιόπιστη οντότητα, οργανισμό ή πρόσωπο.
  • Το SMS είναι σύντομο, και περιέχει ένα σύνδεσμο (link).
    Κάνοντας κλικ ο ανυποψίαστος χρήστης κατεβάζει στη συσκευή του κακόβουλο λογισμικό (malware) ή ανακατευθύνεται σε παραπλανητική ιστοσελίδα  (malicious website) όπου του ζητείται να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου,
  • τραπεζικό λογαριασμό, τραπεζική κάρτα και άλλα.
  • Περιστατικά τύπου smishing αντιμετωπίζονται σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικά για την Ελληνική επικράτεια έχουν αναφερθεί κακόβουλα μηνύματα που φαίνεται να αφορούν δήθεν κάποια έκδοση εγγράφου από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (Gov.gr), ή να έχουν περιεχόμενο φορολογικού ενδιαφέροντος (όπως επιστροφή φόρου), η να προέρχονται από τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα, ή ακόμα και από εταιρείες εντοπισμού/παράδοσης δεμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας καλεί τους πολίτες να διαχειρίζονται με προσοχή και υπομονή τα SMS και γενικότερα τα μηνύματα που λαμβάνουν ακόμα και αν με μια πρώτη ματιά φαίνονται αληθή.  

Ειδικότερα συστήνονται τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τις ηλεκτρονικές απάτες:

Δεν θα πρέπει να πατήσετε κανένα σύνδεσμο (link) που περιλαμβάνεται μέσα στο μήνυμα.
Δε θα πρέπει να απαντάτε και να αντιδράτε βιαστικά σε τέτοια μηνύματα ακόμα και αν παρουσιάζονται ως επείγοντα. Αφιερώστε λίγο χρόνο αναζήτησης στο διαδίκτυο για να διερευνήσετε την γνησιότητα του μηνύματος. Αν είναι δυνατό επικοινωνήστε με τον φερόμενο ως αποστολέα για να επιβεβαιώσετε τη γνησιότητα του.
Μην δίνετε προσωπικά στοιχεία όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς/PIN καρτών, όνομα χρήστη κλπ.
Σε κάθε περίπτωση η πρόσβαση στον εκάστοτε φορέα δεν πρέπει να πραγματοποιείται μέσω συνδέσμων από κάποιο SMS μήνυμα ή email που λάβατε. Θα πρέπει να γίνεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, του οργανισμού ή της τράπεζας (ή μέσω της επίσημης εφαρμογής στο κινητό).
Διατηρείτε τη συσκευή σας και τις εφαρμογές σας ενημερωμένες.


σχετικα αρθρα