current views are: 9

16 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση19:18

Ιταλική «επίθεση» για τις κορβέτες με επενδύσεις και αμυντική συμφωνία: Οι «μονομάχοι» στα «χαρακώματα» για την τελική αναμέτρηση 

H απόκτηση καινούργιων κορβετών, αποτελεί την κορυφαία εξοπλιστική προτεραιότητα της κυβέρνησης και πλέον βρισκόμαστε μόλις «μια ανάσα» πριν την τελική επιλογή.

Δημοσίευση 19:18’
κορβέτες

H απόκτηση καινούργιων κορβετών, αποτελεί την κορυφαία εξοπλιστική προτεραιότητα της κυβέρνησης και πλέον βρισκόμαστε μόλις «μια ανάσα» πριν την τελική επιλογή.

Η συμφωνία της Ιταλικής Fincantieri με τη Αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι το τελευταίο επεισόδιο της «ναυμαχίας» για το πρόγραμμα των καινούργιων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Μία μόλις ημέρα έπειτα από την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι  «όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες» και με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεσες αποφάσεις οι δύο «μονομάχοι»  ρίχνουν στη «μάχη» όλα τους τα όπλα σε μια προσπάθεια να πείσουν και να κερδίσουν το μεγάλο dealH απόκτηση καινούργιων κορβετών όπως τόνισε ο ΥΠΑΜ  αποτελεί την κορυφαία εξοπλιστική προτεραιότητα της κυβέρνησης και πλέον βρισκόμαστε μόλις «μια ανάσα» πριν την τελική επιλογή.

Την ίδια ώρα που ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αμυντική συμφωνία με γεωστρατηγικό στίγμα η οποία όπως επιθυμεί η Αθήνα θα συνοδεύει τη  απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι. Και πέρα από την ενημέρωση για την Τουρκική επιθετικότητα στο τραπέζι τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και το ζήτημα των κορβετών σε συνδυασμό με τη διάθεση της Αθήνας για μια ευρύτερη συμπόρευση με τη Ρώμη και στόχο την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή απέναντι στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.  «Διάθεση από τη Ρώμη για υπογραφή αμυντικής συμφωνίας υπάρχει» όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν αυτή μπορεί να είναι στα πρότυπα του Αμυντικού Συμφώνου που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία αμέσως μετά τα δύο μεγάλα deal για την αγορά μαχητικών Rafale και φρεγατών Belharra.

image062

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Onexv και Fincantieri έρχεται ως απάντηση στη συνεργασία της Naval Group με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Και αφορά τους όρους συνεργασίας των δύο ομίλων για κατασκευή 2+1 τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών κορβετών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού η οποία υπολογίζεται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον οι δύο εταιρείες κάνουν λόγο για δημιουργία 2.500 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας ενώ τα οφέλη τόσο για την Ελληνική οικονομία όσο και για την άμυνα θα είναι πολλαπλά. Με την Fincantieriνα προβάλλει τη συνεργασία της με εγχώριες εταιρείες με τις οποίες ήδη έχει υπογράψει σειρά από μνημόνια συνεργασίας και τον Διευθύνων Σύμβουλο να δηλώνει χαρακτηριστικά : «Η κατασκευαστική στρατηγική μας βασίζεται σε ένα αποδεδειγμένο μοντέλο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του τοπικού εταίρου με μεταφορά τεχνολογίας, αξιοποιώντας συνέργειες και διασυνδέσεις μεταξύ της παραγωγής στην Ιταλία και την Ελλάδα, με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Αξιοποιούμε επίσης ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας, όπου ένα δίκτυο μικρομεσαίων εταιρειών συνεργάζεται με παγκόσμιες: αυτό ακριβώς θέλουμε να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα για να κάνουμε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σημείο αναφοράς».

Ενώ από την πλευρά του ο  Πρόεδρος  και  Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX κ. Πάνος Ξενοκώστας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την παγκόσμια ηγέτιδα του κλάδου Fincantieri, σχηματίζοντας μια ισχυρή Αμερικανό-Ιταλό-Ελληνική συμμαχία με βάση την Ελλάδα και τα ναυπηγεία της χώρας. Η σημερινή συμφωνία ανάπτυξης βάσης κατασκευής και υποστήριξης της γραμμής παραγωγής των υπερσύγχρονων κορβετών τύπου Doha, είναι μόνο η αρχή. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και η εκπαίδευση εργαζομένων, τεχνιτών, στελεχών των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τη Fincantieri είναι μια εθνικής σημασίας παρακαταθήκη. Αφορά πολλά περισσότερα από την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας».

Την ίδια ώρα η «ακτινογραφία» των δύο προτάσεων από τα αρμόδια Στελέχη της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΓΕΝ ολοκληρώθηκε και πλέον ο φάκελος περνά στον  Αρχηγό Αντιναύαρχο  Στυλιανό Πετράκη. Με τα επόμενα βήματα να είναι η ενημέρωση του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα λάβει και την οριστική απόφαση.


σχετικα αρθρα