current views are: 10

10 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση14:42

Ένα βήμα πίσω από τον πρόεδρο της Καταλονίας – Θέλει ανεξαρτησία αλλά μετά από διάλογο με την Ισπανία

Χαμηλώνει τους τόνους μετά τις απειλές της Μαδρίτης και τις διεθνείς πιέσεις

Δημοσίευση 14:42’

Χαμηλώνει τους τόνους μετά τις απειλές της Μαδρίτης και τις διεθνείς πιέσεις

Δεν κήρυξε τελικά την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο πρόεδρος της Περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος επεσήμανε πως παρότι θέλει την ανεξαρτητοποίηση, θα καθυστερήσει τις διαδικασίες για να προχωρήσει σε διάλογο με την Ισπανία. «Σήμερα προχωρήσαμε σε μια πράξη υπευθυνότητας, προς όφελος του διαλόγου».

Ο τόνος που χρησιμοποίησε ήταν συμφιλιωτικός απέναντι στην Ισπανία. «Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όλους τους Ισπανούς πολίτες για διάλογο. Ξέρω ότι κάποιες πληροφορίες που διαβάζετε στα media δεν είναι όπως πρέπει. Θέλω να κάνετε μια προσπάθεια να καταλάβετε τι μας έφερε εδώ. Δεν είμαστε εγκληματίες, τρελοί, επαναστάτες. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι και θέλουμε μόνο να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Πάντα ήμασταν. Δεν έχουμε κάτι εναντίον της Ισπανίας. Το αντίθετο. Θέλουμε να μας καταλάβει η Ισπανία. Η σχέση Ισπανίας και Καταλονίας δεν δουλεύει εδώ και χρόνια. Μια χώρα δεν μπορεί να πιεστεί με τη βία να συμμορφωθεί σε μια κατάσταση. Κυρίες και κύριοι, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν πως κερδίσαμε το δικαίωμα να είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα. Η ψήφος είπε “ναι” στην ανεξαρτησία. Και αυτή είναι η θέληση με την οποία θέλω να προχωρήσω. Ο Νόμος λέει ότι 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, πρέπει να ξεκινήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες. Τώρα, σε αυτή την ιστορική στιγμή ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω την θέληση του λαού να είναι η Καταλονία μια ανεξάρτητη χώρα», ανέφερε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του του Κάρλες Πουτζδεμόν καθυστέρησε μια ώρα στην σκιά «πιέσεων» που φημολογείται ότι δέχθηκε ο ηγέτης της Καταλονίας και οι οποίες όπως φαίνεται και από την αποψινή του τοποθέτηση, έπιασαν τόπο.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Καταλανός πρόεδρος έκανε αναφορά στις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι η αστυνομία και οι πράξεις της είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Ο Πουτζδεμόντ ανέφερε ότι «στόχος δεν ήταν να μην υπάρχουν ψήφοι. Αλλά ο φόβος. Στόχος ήταν να μείνουν οι άνθρωποι σπίτι. Δεν πέτυχαν τον στόχο όμως γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι αψήφησαν τον φόβο και ψήφισαν. Ξέρουμε ότι 770.000 άνθρωποι θα ψήφιζαν και δεν μπόρεσαν».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν σχεδιάζει καμία απειλή επισημαίνοντας ότι «είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι η δημοκρατία και η ειρήνη. Αυτό απαιτεί διάλογο.»

Μετά την λήξη της ομιλίας του ο πρόεδρος της Καταλονίας προχώρησε στην υπογραφή ενός εγγράφου το οποίο είχε τίτλο «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας». Ειδικότερα το επίμαχο έγγραφο φέρεται να έγραφε «Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» και συνεχίζει γράφοντας «Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».

Κυβέρνηση: «Δεν ενδίδουμε σε κανέναν εκβιασμό»

Άμεση ήταν  η αντίδραση πηγών της κυβέρνησης οι οποίες απάντησαν λέγοντας ότι δεν ενδίδουν σε κανέναν εκβιασμό χαρακτηρίζοντας την ομιλία του κ. Πουτζντεμόν «σιωπηρή» δήλωση ανεξαρτησίας, και διαμηνύοντας νομικές συνέπειες για τον ηγέτη της Καταλονίας.

«Φρούριο» το κοινοβούλιο

Στο μεταξύ, από νωρίς οι Αρχές της Βαρκελώνης μετέτρεψαν την πόλη σε φρούριο προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μετά την ομιλία του  Καταλονού προέδρου. Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας», όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.

Το «δημοψήφισμα», η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη, και το σχέδιο για αυτονομία ενέτειναν τις εντάσεις, που ήταν ήδη ισχυρές, με τη Μαδρίτη αλλά και μεταξύ των Καταλανών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Καταλανοί τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας ενός επίσημου δημοψηφίσματος, αλλά η πλειονότητα τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Την Κυριακή 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας.

Τελεσίγραφο από τον Ραχόι

Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.

 


σχετικα αρθρα