Κορωνοϊός: Χοιρινό, μπρόκολο και κάσιους «χτίζουν» ανοσία – Τι έδειξε έρευνα
Ορισμένα τρόφιμα, εμβόλια, βακτήρια και ιοί μπορούν να «προετοιμάσουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19.
Ορισμένα τρόφιμα, εμβόλια, βακτήρια και ιοί μπορούν να «προετοιμάσουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19.
Πόσο επηρεάζει η διατροφή μας, την «σχέση» μας με τον κορωνοϊό; «Χτίζεται» ανοσία με συγκεκριμένο διαιοτολόγιο; Για ποιο λόγο ορισμένοι άνθρωποι νοσούν σοβαρά με κορωνοϊό, ενώ άλλοι δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα; Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι η απάντηση ενδεχομένως να κρύβεται στις πρωτεΐνες στις οποίες έχει εκτεθεί προηγουμένως το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology, ορισμένα τρόφιμα, εμβόλια, βακτήρια και ιοί μπορούν να «προετοιμάσουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες περιέχουν πρωτεΐνες που είναι παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται στον ιό SARS-CoV-2. Ως εκ τούτου, η έκθεση σε αυτές τις πρωτεΐνες μπορεί να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει όταν συναντήσει τον ιό.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ομοιότητες μεταξύ του SARS-CoV-2 και άλλων κοινών πρωτεϊνών μπορεί να επηρεάζουν την ευαισθησία μας στον ιό.
Ο ρόλος της ανοσολογικής μνήμης παίζει εδώ βασικό ρόλο και εκεί εστίασαν οι επιστήμονες. Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε κατά πόσον τα αντισώματα που στοχεύουν στις πρωτεΐνες του ιού SARS-CoV-2 θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν με άλλες πρωτεΐνες, όπως τροφίμων ή βακτηρίων.
Εξέτασαν λοιπόν την ικανότητα αυτών των αντισωμάτων να δεσμεύονται σε 180 διαφορετικές πρωτεΐνες από κοινά τρόφιμα, δύο διαφορετικά εμβόλια και 15 βακτηριακές και ιικές πρωτεΐνες. Τα αντισώματα αντέδρασαν πιο έντονα με ένα κοινό βακτήριο του εντέρου που ονομάζεται E. faecalis και στο εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη.
Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι αντέδρασαν έντονα έναντι πρωτεϊνών που βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, τα ψημένα αμύγδαλα, το χοιρινό κρέας, τα κάσιους, το γάλα, τη σόγια και τον ανανά.
Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να αποκτήσετε ανοσία κατά της COVID-19 από τη διατροφή. Η «ανοσία» απέναντι σε έναν τύπο τροφής, για παράδειγμα, χαρακτηρίζεται συνήθως από μια τροφική αλλεργία.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν και οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν θα πρέπει να θεωρούνται αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.
Επιπλέον, απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ότι οι πρωτεΐνες αυτές παρέχουν πράγματι κάποια προστασία, και αν ναι, αν αυτή διαμεσολαβείται μέσω μιας βραχύβιας απόκρισης των αντισωμάτων ή μιας πιο μακροχρόνιας κυτταρικής μνήμης.
Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερες θεραπείες ή σε καλύτερα εμβόλια κατά του ιού.
ολες οι ειδησεις
- Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Παππά περί προσυνεννόησης για την πρόταση δυσπιστίας – Το παρασκήνιο, η αλήθεια και η αποκάλυψη του Newpost
- Τουρκία: 98χρονη γιαγιά φιλά το χέρι του Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας «μαζί σου μέχρι τον τάφο»
- ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση των τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ τον Φεβρουάριο – Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες μειώσεις
- Μαριαγάπη Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου»
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr