Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες, μπόρες και μελτέμια – Θα χτυπήσει ο ευρωπαϊκός καύσωνας την Ελλάδα – Πρόγνωση Μαρουσάκη

Ο καιρός σήμερα θα είναι γενικά αίθριος, με μελτέμια έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και τοπικές μπόρες στα βόρεια ηπειρωτικά – Πρόγνωση Μαρουσάκης

Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού
Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’
Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες, μπόρες και μελτέμια – Θα χτυπήσει ο ευρωπαϊκός καύσωνας την Ελλάδα – Πρόγνωση Μαρουσάκη
Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού

Ο καιρός σήμερα θα είναι γενικά αίθριος, με μελτέμια έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και τοπικές μπόρες στα βόρεια ηπειρωτικά – Πρόγνωση Μαρουσάκης

Από ένα ισχυρό και αρκετά παρατεταμένο κύμα καύσωνα δοκιμάζεται η δυτική και κεντρική Ευρώπη, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική ανεβάζουν σημαντικά τον υδράργυρο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη χώρα μας τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

Όπως ανέφερε ο γνωστός μετεωρολόγος, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «ισχυρό και με αρκετά μεγάλη διάρκεια κύμα καύσωνα», ωστόσο «οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν πρόκειται να φτάσουν στη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Στην Ελλάδα, ο καιρός θα παραμείνει γενικά αίθριος, με αρκετή ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, τις απογευματινές ώρες θα κάνουν την εμφάνισή τους τοπικές μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, καθώς και στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.

Τα μελτέμια και ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και τις επόμενες ημέρες λόγω των μελτεμιών, τα οποία θα συνεχίσουν να πνέουν ενισχυμένα στο Αιγαίο. Όπως σημείωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, «τα μελτέμια θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν και τις επόμενες ημέρες», κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης και γρήγορης εξάπλωσης πυρκαγιών.

Σήμερα, οι άνεμοι στο εσωτερικό του Αιγαίου αναμένεται να φτάσουν τα 6 με 7 μποφόρ, ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως το Κάβο Ντόρο, οι ριπές μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε καλοκαιρινά επίπεδα, χωρίς όμως ακραίες τιμές. Ο υδράργυρος θα φτάσει γενικά τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Στερεά είναι πιθανό να προσεγγίσει τοπικά τους 37 βαθμούς.

 Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα είναι ενισχυμένοι, κυρίως στα ανατολικά, όπου θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανατολικά θα είναι λίγο χαμηλότερη, έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, η ημέρα θα ξεκινήσει με γενικά αίθριο καιρό, όμως από το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά, ενώ τη νύχτα οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου και δεν αποκλείονται λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ ανά περιοχή

Η πρόγνωση της ΕΜΥ ανά περιοχή

  • Αττική:
    Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα ανατολικά θα φτάσει έως τους 31 βαθμούς.
  • Θεσσαλονίκη:
    Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά. Τη νύχτα οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου και δεν αποκλείονται λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
  • Μακεδονία και Θράκη:
    Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία, το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα ορεινά, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τη νύχτα, στην κεντρική Μακεδονία, οι νεφώσεις θα αυξηθούν εκ νέου και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή όμβροι. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί, τοπικά στα θαλάσσια έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 33 και τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησος:
    Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα ορεινά. Στα ορεινά της Ηπείρου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησος:
    Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου.
  • Κυκλάδες και Κρήτη:
    Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη νότια Κρήτη θα φτάσει τοπικά τους 31 βαθμούς.
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα:
    Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στα νότια τοπικά έως 32 βαθμούς.

Η εικόνα των επόμενων ημερών

Το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες θα είναι η επιμονή των βοριάδων στο Αιγαίο και η απουσία ακραίας ζέστης από την Ελλάδα, παρά τον ισχυρό καύσωνα που επηρεάζει μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε καλοκαιρινά επίπεδα, ενώ οι τοπικές απογευματινές αστάθειες στα βόρεια ηπειρωτικά θα συνεχίσουν να απασχολούν κυρίως ορεινές περιοχές.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.