21 Νοεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 10:43'

Κακοκαιρία στα δυτικά, άνοδος θερμοκρασίας στα ανατολικά: Ο καιρός χωρίζει τη χώρα στα δύο

Στα δύο θα χωρίσει τη χώρα ο καιρός το σαββατοκύριακο, με περιοχές της Ελλάδας να έχουν κακοκαιρία και άλλες ήπιες καιρικές συνθήκες.

Δημοσίευση: 10:43’
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στα δύο θα χωρίσει τη χώρα ο καιρός το σαββατοκύριακο, με περιοχές της Ελλάδας να έχουν κακοκαιρία και άλλες ήπιες καιρικές συνθήκες.

Η χώρα μπαίνει σε ένα από τα πιο «διχασμένα» τριήμερα του φθινοπώρου εξαιτίας του καιρού, με το σκηνικό να αλλάζει από ηλιοφάνεια και σχεδόν… καλοκαίρι στα ανατολικά, σε δυνατές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα δυτικά και βόρεια. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα, από την Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα, που θα συνοδευτούν από πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη ψυχρή εισβολή.

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

Από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, μεγάλα τμήματα της χώρας βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων βροχοπτώσεων. Οι ενισχυμένοι νοτιάδες «φορτώνουν» υγρασία, ενισχύοντας τα φαινόμενα, ενώ σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας αναμένονται και χιονοπτώσεις. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Δυτική Θεσσαλία, όπου η ορογραφία εντείνει τις βροχές και αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρικών επεισοδίων, καθώς τα ήδη κορεσμένα εδάφη δυσκολεύουν την απορρόφηση. Αντίστοιχα, στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία, Πέλλα, Ημαθία) οι συγκλίσεις των νοτιάδων στα γύρω βουνά ενισχύουν σημαντικά την αστάθεια. Οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Μαρουσάκης: Ψυχρή εισβολή από Κυριακή – Παγετός και χιονοπτώσεις

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί ότι από το απόγευμα του Σαββάτου κατεβαίνει ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια Βαλκάνια, η οποία θα ρίξει αισθητά τη θερμοκρασία και θα φέρει χιονοπτώσεις σε ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας — ίσως και σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα στα βορειοδυτικά.

Το σκηνικό σήμερα χωρίζει τη χώρα στα δύο:
-Δυτική & Βόρεια Ελλάδα: βροχές και ισχυρές καταιγίδες.
-Ανατολικά & Νότια: ηλιοφάνεια με λίγες συννεφιές.
Οι άνεμοι πνέουν νοτιάδες 7-8 μποφόρ σε Ιόνιο και Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 8 έως 23°C.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι θερμοκρασίες θα πέσουν κατακόρυφα, με παγετό σε πολλές περιοχές.
Αττική: ηλιοφάνεια, λίγες νεφώσεις, άνεμοι έως 6 μποφόρ και 23°C μέγιστη.
Θεσσαλονίκη: κλειστός καιρός, τοπικές βροχές και ισχυροί νοτιάδες.
Το Σάββατο πλήττεται κυρίως η δυτική και βορειοδυτική χώρα, ενώ απόγευμα και μετά ενισχύονται οι βροχές στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Την Κυριακή ο καιρός βελτιώνεται, αλλά το κρύο θα είναι τσουχτερό από Λαμία και βορειότερα. Από την Τρίτη, όμως, νέο κύμα κακοκαιρίας από την Ιταλία φέρνει ξανά έντονες βροχές, κυρίως στα δυτικά.

Κολυδάς: Συναγερμός σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Θεσσαλία

Ο Θοδωρής Κολυδάς τονίζει ότι η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή, ιδιαίτερα σε Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν αργά τη νύχτα προς το Σάββατο. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν: Άρτα, Πρέβεζα, Τζουμέρκα, Αμβρακικό, ΒΔ Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πίνδο.

Χάρτες υετού δείχνουν 150–200 χιλιοστά βροχής, με κόκκινες και μωβ αποχρώσεις να επιβεβαιώνουν τη σφοδρότητα των φαινομένων. Σημαντική βροχόπτωση αναμένεται και στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία, Πέλλα, Ημαθία), όπου η ενίσχυση των νοτιάδων από τον Όλυμπο και τα Πιέρια εντείνει τις συγκλίσεις.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ (21/11)

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη), την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο. Βαθμιαία ύφεση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται από αργά τη νύχτα.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη), την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βαθμιαία ύφεση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται από αργά τη νύχτα.
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και από το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και το ανατολικό Αιγαίο.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στο Ιόνιο και το Αιγαίο 6 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 21 με 23 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα Δωδεκάνησα και τη βόρεια Κρήτη τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά νεφώσεις αυξημένες με βροχές και καταιγίδες. Στα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη), την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βαθμιαία ύφεση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται από αργά τη νύχτα.
Στη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 με 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (22/11)

Στα δυτικά και τα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με βροχές. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους μέχρι το απόγευμα ισχυρές.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές με τοπικές βροχές στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Λίγα χιόνια θα πέσουν αργά τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 20 με 23 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και τη βόρεια Κρήτη τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (23/11)

Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι. Στα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές οι οποίες από το απόγευμα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα στα δυτικά.
Η θερμοκρασία σε πτώση, η οποία στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι αισθητή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (24/11)

Στα Δωδεκάνησα (κυρίως περιοχή Καστελλόριζου) νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Στην υπόλοιπη χώρα βελτιωμένος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά από το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές στο βόρειο Ιόνιο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (25/11)

Αραιές νεφώσεις, στα δυτικά πιο πυκνές όπου θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινομένα από το απόγευμα βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, στο Ιόνιο 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


TOP NEWS

uncached