current views are: 28

29 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση18:04

Ο Καλίν σε 2 βάρκες: «Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα, μα… απαντά στις προκλήσεις»

Ο Καλίν ξαναχτυπά… με μέτρο.

Δημοσίευση 18:04’
Καλίν

Ο Καλίν ξαναχτυπά… με μέτρο.

«Πάσα» στην Αθήνα έδωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι μπορεί εκείνη να είναι υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο, αλλά η Άγκυρα δεν έχει κατά νου οποιαδήποτε στρατιωτική δράση, εκτός εάν…

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Α Χαμπέρ για το αν θα υπάρξει αντίστοιχα προσέγγιση με την Ελλάδα, όπως με την Αίγυπτο, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «εξαρτάται από την πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς».

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση και το παράπονο του Καλίν

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση, κανένα σχέδιο, κανένα πρότζεκτ να πολεμήσουμε με την Ελλάδα, να κλιμακώσουμε την ένταση, να εμπλακούμε σε στρατιωτική σύγκρουση. Υπάρχει μια βασική αρχή που επαναλαμβάνει ο πρόεδρός μας από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό: Ήμασταν πάντα ένα βήμα μπροστά σε αυτές τις διαδικασίες και θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά. Αν θυμάστε, όταν σταμάτησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, εμείς ήμασταν η πλευρά που έκανε το βήμα και επανεκκίνησε αυτή τη διαδικασία με τη διευκόλυνση της Γερμανίας. Προτείναμε, είπαμε: “Κοιτάξτε, αυτές οι συναντήσεις δεν έχουν γίνει εδώ και 4-5 χρόνια από την περίοδο Τσίπρα” και τότε κάτι ξεκίνησε. Είπαμε μάλιστα να πάμε από διερευνητικές σε διαβουλεύσεις. Θέλω να πω, τι διερευνούμε ακόμα αμοιβαία; Τα θέματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα. Ας τα πάμε σε συμβουλευτικό επίπεδο και ίσως στο επόμενο στάδιο, ας τα πάμε σε επίπεδο συμφωνίας. Ας τα φέρουμε σε ένα ορισμένο σημείο κάνοντας συμφωνίες. Και είναι η Τουρκία που βάζει αυτή την προοπτική. Εξακολουθούμε να μην είμαστε υπέρ της έντασης. Είμαστε γείτονες με την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε μαζί αυτή τη γεωγραφία στο πλαίσιο της αρχής ότι η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο μας. Πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση, η φιλία, η αδελφοσύνη και οι καλές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες, το Αιγαίο και ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν, θέτοντας ωστόσο ένα μεγάλο “αλλά”».

Η Τουρκία θα απαντήσει

«Φυσικά, η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιοδήποτε βήμα γίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει τίποτα αναπάντητο Με άλλα λόγια, όταν παραβιάζονται τα χωρικά μας ύδατα, όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος μας, όταν διατυπώνονται κάποιες κατηγορίες εναντίον μας, όταν διατυπώνονται άδικοι ισχυρισμοί ή συκοφαντίες, όταν γίνονται παραβιάσεις στα σύνορα, όταν γίνονται προπαγανδιστικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας κλπ., η Τουρκία δεν τα αφήσει αναπάντητα. Στην τελική, η Ελλάδα δεν κερδίζει από αυτό. Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα από αυτό. Μόλις σας το είπα. Αν η ελληνική πλευρά έχει στόχο να ξεσηκωθεί πολιτικά εναντίον της Τουρκίας με ένα άλλο κύμα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό το κύμα δεν θα κρατήσει για πάντα. Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Τι θα κάνετε όταν το κύμα επιστρέψει; Τι θα κάνετε όταν δεν θα υπάρχει κύμα, όταν θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την Τουρκία; Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό είναι που λέμε πάντα», προειδοποίησε.

Ο Καλίν, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι… εκλογές μας

«Φυσικά, υπάρχουν εκλογές στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο. Οπότε μπορεί να προσπαθήσουν να κερδίσουν κάποιους πόντους στην εσωτερική πολιτική ανεβάζοντας το κλίμα κατά της Τουρκίας. Αλλά αυτό δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στην οικονομία και στην ευημερία της. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα.

Δεν θέλουμε την ένταση, δεν θέλουμε εντάσεις, δεν θέλουμε διαφωνίες, δεν θέλουμε σύγκρουση στα σύνορα. Κάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν. Από το μεταναστευτικό ζήτημα μέχρι την ακτοφυλακή. Σε όλους αυτούς τους τομείς, κάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν τόσο ως νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ όσο και ως σύνορα της ΕΕ. Εδώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέψτε μου να τις αναφέρω, ειδικά τη Γαλλία… Το κάλεσμά μας προς αυτές είναι το εξής: Μην ενθαρρύνετε την Ελλάδα να υιοθετήσει μια κακομαθημένη στάση που θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες. Θα πρέπει επίσης να συμβουλεύσουν και να νουθετήσουν την Ελλάδα στο τι λέει η κοινή λογική. Θα επωφεληθούμε όλοι από αυτό».

Η Αίγυπτος και η επίμαχη χειραψία

Ως προς τα επόμενα βήματα της προσέγγισης Ερντογάν-Σίσι, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ότι ήδη υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και μυστικών υπηρεσιών, ενώ υπογράμμισε ότι οι θέσεις των δύο χωρών στη Λιβύη και την Ανατ. Μεσόγειο συγκλίνουν σε αρκετά σημεία.

«Δεν είμαι πολύ σίγουρος, αν απαιτείται ειδικός απεσταλμένος. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Διότι, όπως είπα, υπάρχει ήδη ένας μηχανισμός που έχει συσταθεί από τους υφυπουργούς Εξωτερικών μας και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας, που ήδη συναντώνται τακτικά. Οι υπουργοί συναντώνται επίσης. Αυτό θα συνεχιστεί πιθανότατα σε αυτό το επίπεδο. Τώρα, όταν αρχίσουμε να καθόμαστε και να μιλάμε για τις διμερείς σχέσεις, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλα θέματα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε πιο ξεκάθαρα ότι αυτές οι θέσεις είναι πιο κοντά από ό,τι θεωρείται με την Αίγυπτο. Κατά μία έννοια, αυτή η συνάντηση ήταν μία φωτογραφία που άνοιξε τον δρόμο ενάντια σε κάθε πιθανό μπλοκάρισμα που θα έθετε η αιγυπτιακή πλευρά. Διότι, το αιγυπτιακό σύστημα κινείται ταχύτερα με τις άνωθεν οδηγίες του προέδρου. Ως εκ τούτου, στο άμεσο μέλλον, θα συνεχιστεί ο μηχανισμός που έχει συσταθεί σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις, θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών μας, θα αρχίσουμε να μιλάμε με τους ομολόγους μας», ανέφερε, ο οποίος εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι η προσέγγιση με την Αίγυπτο θα αποδώσει σύντομα καρπούς.


σχετικα αρθρα