current views are: 35

22 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση07:00

Κιβωτός του Κόσμου: 4 άτομα στο στόχαστρο των Αρχών – Μαρτυρίες που σοκάρουν – Ποιους «δείχνουν» οι καταγγελίες

Η Κιβωτός… γέρνει την ώρα που οι καταγγελίες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Δημοσίευση 07:00’
Κιβωτός

Η Κιβωτός… γέρνει την ώρα που οι καταγγελίες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Νέοι μάρτυρες που θα δώσουν στοιχεία για την υπόθεση του ΜΚΟ που ακούει στο όνομα Κιβωτός του Κόσμου θα παρελάσουν από την Εισαγγελία Ανήλικων, η οποία συνεχίζει τη διερεύνηση καταγγελιών για τη δομή προστασίας παιδιών που καταγγέλλεται για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων της.

Δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων, η εποπτεύουσα την υπηρεσία Εισαγγελέας Κατερίνα Κοπελάκη και η αντεισαγγελέας Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη έχουν μελετήσει τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την Αστυνομία και έχουν ήδη καλέσει μάρτυρες, οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ.

Τα αδικήματα που μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να αναδύονται από τις επτά καταθέσεις που περιέχονται στον φάκελο και διερευνά αν έχουν διαπραχθεί η εισαγγελία, αφορούν στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και στο πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων προσώπων.

Στόχος των εισαγγελικών λειτουργών είναι να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα. Οι πρώτοι μάρτυρες που κλήθηκαν -παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές- εκτιμάται ότι θα εισφέρουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τις δύο Εισαγγελείς να ισχυροποιήσουν δεδομένα και να αποσαφηνίσουν ποινικά, αρκετά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία στοιχεία σοβαρά για την υπόθεση.

Κιβωτός του Κόσμου: Τα πρόσωπα-κλειδιά

Με τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εισαγγελία Ανήλικων φαίνεται πως υπό διερεύνηση έχει θέσει τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων προβεβλημένο στέλεχος της Κιβωτού και τρεις εργαζόμενοι στον ΜΚΟ.

Στην δικογραφία περιέχονται και μελετώνται τουλάχιστον 10 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Εισαγγελία. Οι καταγγελίες- αναφορές του Συνηγόρου, αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα έφθασαν στην εισαγγελία διαδοχικά χωρίς ωστόσο σε αυτά τα στοιχεία να περιλαμβάνεται άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Υπήρχε αναφορά άλλου προσώπου, φιλοξενούμενου στην δομή το οποίο παρέπεμπε σε πράξεις που ισχυρίστηκε ότι είδε σε βάρος άλλου φιλοξενούμενου.

Ευθεία αναφορά παθόντα ο οποίος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση του, έγινε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου οπότε και ο πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που τον επικαλέστηκε αγόρι στον Συνήγορο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Πρόθεση της Εισαγγελέας είναι να ενθαρρύνει όσους θέλουν να καταθέσουν για κάθε περιστατικό που μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο ενώ στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η εισαγγελία θα μελετήσει τα περιστατικά με προσοχή και θα κρίνει εάν θα λάβουν κακουργηματικό ποινικό χαρακτηρισμό.

Η Εισαγγελία δεν αποκλείει να ζητήσει να της διαβιβαστούν οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού, προκειμένου να συνενωθούν με τη δικογραφία που χειρίζονται οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων.

Ανουάρ Μπακρί σε 989AlphaRadio: «Σταθερή κοροϊδία – Κρατάνε τα παιδιά»

Ο Γενικός Γραμματέας των Σύριων Ελλάδος, Ανουάρ Μπάκρι, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου μαζί με ένα ζευγάρι, τα παιδιά του οποίου φιλοξενούνται από τον οργανισμό. Για την κατάσταση που εκτυλίχθηκε στο σημείο και μάλιστα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μπάκρι, τα τελευταία δύο χρόνια υπόκεινται σε σταθερή «κοροϊδία» από την πλευρά της Κιβωτού, η οποία στις δομές της φιλοξενεί τα τέσσερα παιδιά του ζευγαριού, τα οποία ανέφερε ότι «έχουν υφαρπαγεί μετά από ανώνυμη καταγγελία».

«Μας κοροϊδεύουν, έχουν τα παιδιά και τα έχουν χωρίσει, τα δύο τα έστειλαν στις δομές στην Καλαμάτα και τα άλλα δύο τα κράτησαν στην Αθήνα και επιπλέον τα έχουν απομονώσει το ένα από το άλλο για να μην ξέρουν ότι είναι αδέλφια», είπε ο εκπρόσωπος των Σύριων και πρόσθεσε πως η Κιβωτός έχει πρόθεση να «τα πουλήσει» εννοώντας πως τα προετοιμάζουν για υιοθεσία.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν υπάρχουν στοιχεία για αυτά που ισχυρίζεται απάντησε ότι υπάρχουν «χειροπιαστές αποδείξεις και φωτογραφικό υλικό που δείχνει τα παιδιά χτυπημένα και σε κακή κατάσταση» ενώ αμέσως μετά ανέφερε ότι «τα παιδιά τα έχουν αρπάξει, προσπαθούμε απεγνωσμένα να τα πάρουμε πίσω και μας τραμπουκίζουν, μας λένε ότι θα καταλήξουμε στη φυλακή και να πάψουμε να ασχολούμαστε».

Σε επόμενη ερώτηση για το αν έχουν γίνει θεσμικές ενέργειες προκειμένου να επιστραφούν τα παιδιά ο κύριος Μπάκρι απάντησε ότι έχουν σταλεί επανειλημμένα e-mail στον διευθυντή του γραφείου του Πατέρα Αντώνιου, ήδη από τον Απρίλιου του 2021 χωρίς να λάβει καμία απάντηση ενώ πως επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στην υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μηχαηλίδου χωρίς όμως να έχει υπάρξει ακόμη ανταπόκριση.

Οι παράλογες απαιτήσεις της πρεσβυτέρας και η εξοργιστική… παραγγελιά

Για τη δωρεά της στην Κιβωτό του Κόσμου και τη στάση του πατέρα Αντώνιου, μίλησε η Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια, χήρα του καπνοβιομήχανου Κωνσταντίνου Καρέλια.

Η Μίνα Σπυρoπούλου – Καρέλια, η οποία αποφάσισε το 2018, μαζί με την κόρη της Ιωάννα, να δωρίσει στην «Κιβωτό» ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων με δύο ακίνητα στην Καλαμάτα, ανέφερε στo iefimerida.gr πως «δωρίσαμε το σπίτι μας στην Κιβωτό του Κόσμου, γιατί πιστεύαμε ότι θα υπάρχει κρατική και εκκλησιαστική εποπτεία».

Κιβωτός του Κόσμου: Η δωρεά και το ζεύγος

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη δωρεά στην Κιβωτό και ξεκινήσαμε να ανακατασκευάζουμε το πρώτο σπίτι ώστε να είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Φτιάξαμε γραφεία παιδαγωγών, γραφείο με κομπιούτερ, μεγάλη τραπεζαρία, playroom, επαγγελματική κουζίνα, πυρόσβεση κτλ.» σχολίασε η Σπυροπούλου – Καρέλια, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση που επέδειξαν ο πατήρ Αντώνιος και η σύζυγός του, κατά τη διάρκεια των εργασιών.

«Δεν μπορούσα ούτε να τους βρω στο τηλέφωνο να συνεννοηθούμε για τα τεχνικά θέματα του σπιτιού. Μέχρι που μια μέρα με πήρε τηλέφωνο η πρεσβυτέρα, γιατί αυτή έκανε κουμάντο και μου ζήτησε στο ακίνητο να φτιάξουμε και αρχαίο θέατρο. Της εξήγησα ότι εμείς φτιάχνουμε χώρο για τα παιδιά και ότι υπάρχει πνευματικό κέντρο στην πόλη όπως και το κάστρο, αν θέλουν να τα πηγαίνουν.

Τότε μου έκλεισε το τηλέφωνο. Εγώ νόμισα ότι κόπηκε η γραμμή και ξαναπήρα αλλά απάντησε ο οδηγός τους – γιατί είχαν οδηγούς παιδιά που είχαν μεγαλώσει στις δομές- και μου είπε ότι δεν μπορεί να μου μιλήσει γιατί ήταν απασχολημένη.

Επειδή δεν μου άρεσε καθόλου αυτή η συμπεριφορά  μίλησα με τον δικηγόρο μου και ζητήσαμε το ακίνητο πίσω. Αυτοί βέβαια δεν το έδωσαν γιατί δεν είχαμε σκεφτεί να έχουμε τέτοιο όρο στη δωρεά. Τότε – πριν ακόμα πάρουν τις άδειες – έφεραν τα πρώτα παιδιά στην Καλαμάτα για να μην χάσουν το σπίτι».

Κιβωτός του Κόσμου: Τα παπούτσι και η εξοργιστική… παραγγελιά

Άλλο ένα γεγονός που προξένησε εντύπωση στην κ. Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια ήταν το γεγονός πως, όταν τα περασμένα Χριστούγεννα αποφάσισε να προσφέρει ρούχα και παπούτσια στα παιδιά αξίας 10.000 ευρώ, οι υπεύθυνοι της δομής της ζήτησαν παπούτσια νούμερο 45!

«Τους έστειλα τα χρήματα για τα ρούχα και τα παπούτσια αφού πρώτα είχα ζητήσει να μάθω πόσα παιδιά ήταν εκεί και τα μεγέθη των ρούχων και των παπουτσιών. Από το ποσό αυτό ξόδεψαν μόνο 3.800 ευρώ. Όταν το έμαθα ζήτησα να επιστραφούν τα υπόλοιπα χρήματα όπως και έγινε. Στα νούμερα παπουτσιών μου είχαν ζητήσει και νούμερο 45 και τους λέω ποιο παιδί φοράει 45; Μας είχαν πει ότι θα φιλοξενούν παιδιά από 5 έως 15 ετών κορίτσια και αγόρια, αλλά έφεραν μόνο αγόρια. Τότε μου είπαν ότι έχουν και μεγαλύτερα παιδιά» ανέφερε η κ. Σπυροπούλου – Καρέλια, η οποία κατέληξε λέγοντας: «Ας φροντίσει το κράτος να έχει την εποπτεία και να συνεχίσουν να φιλοξενούνται παιδιά. Να φροντίσει να μην πάνε χαμένες οι δωρεές οι οποίες δόθηκαν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά και όχι για τις ορέξεις κάποιων, αν βέβαια αυτό αποδειχθεί».


σχετικα αρθρα