24 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση16:02

«Κιβωτός του Κόσμου»: Άβατα και χωρίς ελέγχους επί δεκαετίες οι δομές για παιδιά- Εξετάζονται νέα πρωτόκολλα – Πάγωσαν οι δωρητές

Ας ελπίσουμε ότι η Κιβωτός θα δώσει το έναυσμα για να επανεξεταστεί το πλαίσιο προστασίας ανηλίκων.

Δημοσίευση 16:02’
Κιβωτός

Ας ελπίσουμε ότι η Κιβωτός θα δώσει το έναυσμα για να επανεξεταστεί το πλαίσιο προστασίας ανηλίκων.

Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δωρητών και της κοινωνίας στις ιδιωτικές δομές η οποία πλήγηκε μετά τις αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τεράστια ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί και αναμένονται απαντήσεις σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του πακτωλού των χρημάτων που συγκέντρωσε η δομή όπου μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια φαίνεται να εισέρρευσαν πάνω από 33 εκατομμύρια ευρώ αλλά και αναφορικά με την αντιμετώπιση των εκατοντάδων παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην Κιβωτό, με παιδαγωγικές μεθόδους που ξενίζουν σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ σοβαρές καταγγελίες αφορούν και ασέλγεια.

Αυστηρές τιμωρίες, όχι εξειδικευμένο προσωπικό, ανεξέλεγκτη διοίκηση του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, έρευνες για πλουτισμό και άλλες σκιές   είναι μόνο μερικά κομμάτια στο παζλ.

Γροθιά!

«Γροθιά στο στομάχι» αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την Κιβωτό. «Είχαμε αρκετές ενδείξεις για να προχωρήσουμε σε κάτι δραστικό: Να αλλάξουμε άμεσα το διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού» δήλωσε. «Το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο επιλέξαμε είναι πραγματικά άτομα με πολύ υψηλό κύρος και με αναγνωρισμένη τεχνογνωσία στα ζητήματα της παιδικής προστασίας, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί μία δομή την οποία όλοι γνωρίζαμε, όμως είναι σαφές ότι υπήρχαν πράγματα τα οποία δεν γνωρίζαμε και τα οποία τώρα αποκαλύπτονται

Έλεγχος σε βάθος

Με απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου υπό την προεδρία της Αλεξάνδρας Μαρτίνου για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα δρομολογήθηκε συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο ενώ παράλληλα οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κοινωνία των πολιτών, αλλά θέλουμε όποιος παρέχει ένα τόσο κρίσιμο έργο, που αφορά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα παιδιά, να πληρεί πολύ υψηλές προδιαγραφές στον τρόπο λειτουργίας αυτών των δομών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κενά

Η Κιβωτός ανέδειξε την μεγάλη παθογένεια που ήταν χαρακτηριστικό όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που επέτρεπαν στις δομές στην ουσία να λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο. Είναι ξεκάθαρο ότι χάρη στο νόμο που έφερε τον περασμένο Μάιο η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και ο οποίος δίνει το πράσινο φως για να μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει προσωρινά το Δ.Σ μιας δομής εάν παρουσιαστούν προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις τότε, έγινε δυνατή η παρέμβαση στην Κιβωτό του Κόσμου σήμερα.

Είναι επίσης σαφές όμως ότι και μετά το νόμο, οι πρώτες αυτοψίες στις δομές της Κιβωτού, διατάχθηκαν από το υπουργείο, μόλις στις 21 Νοεμβρίου που εστάλησαν οι σχετικές εντολές στις κατά τόπους Περιφέρειες, παρά το γεγονός ότι η καταγγελία για ασέλγεια που αποτέλεσε την άκρη του νήματος έγινε τον περασμένο Αύγουστο ενώ και άλλες σοβαρές καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές ακόμη και σε βρέφη (Πωγωνιανή Ιωαννίνων) έγιναν από το 2015, χωρίς να υπάρξει συνέχεια.

Γίνεται λόγος για αδράνεια και απροθυμία αστυνομικών και δικαστικών αρχών. Ο πατέρας Αντώνιος λόγω και της προσέλκυσης επωνύμων την οποία πέτυχε, θεωρούνταν υπεράνω υποψίας.
Τώρα το μαχαίρι μπαίνει βαθειά στο κόκκαλο.

Εθνικός συντονιστής

Με τροπολογία που προστέθηκε στο μίνι ασφαλιστικό του Κωστή Χατζηδάκη ορίζεται Εθνικός Συντονιστής για την αντιμετώπιση της κακοποίησης εκμετάλλευσης ανηλίκων. Τα καθήκοντα Εθνικού Συντονιστή θα ανατεθούν σε πρόσωπο εγνωσμένου κύρους ή ιδιαίτερης εμπειρίας σε δράσεις αντιμετώπισης σεξουαλικηπς κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων. Θα είναι μία θέση αμισθί, θα καταβάλλονται μόνο τα οδοιπορικά.

Κιβωτός του Κόσμου: Νέα πρωτόκολλα

Σε περαιτέρω αλλαγές της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά στην λειτουργία των δομών και τους ελέγχους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς εντοπίζονται κι άλλα κενά. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά στο προσωπικό το οποίο πρέπει να απασχολείται σε τέτοιες δομές όπου φιλοξενούνται παιδιά διαφόρων ηλικιών τα οποία προέρχονται από κακοποιητικές ή προβληματικές οικογένειες και αυτό που έχουν ανάγκη είναι μία ψυχολογική στήριξη και όχι να υφίστανται τιμωρητικές συμπεριφορές. Επίσης οι έλεγχοι δεν μπορεί να γίνονται από υπαλλήλους της Περιφέρειας οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν καν σχετικό αντικείμενο και με δύο αυτοψίες το χρόνο να αποτυπώνονται οι πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των παιδιών σε μία δομή.

Ερωτήματα υπάρχουν αναφορικά και με τον Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων σε κάθε μονάδα φιλοξενίας παιδιών που εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας. Είναι το πρόσωπο που γίνεται αποδέκτης των αναφορών κακοποίησης και αναλαμβάνει την ευθύνη να τις μεταβιβάζει άμεσα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Ο Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων προστατεύεται με δικαστικό ή άλλο πειθαρχικό ακαταδίωκτο τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη του προσωπικού που αναφέρουν περιστατικά κακοποίησης. Η ουσία είναι όμως ότι διορίζεται από την δομή και αυτό θυμίζει την παροιμία ο λύκος φυλάει τα πρόβατα.

Ας ελπίσουμε ότι η Κιβωτός θα δώσει το έναυσμα για να επανεξεταστεί το πλαίσιο. Σαφώς η αναδοχή και η υιοθεσία πρέπει να είναι προτεραιότητες και όχι η ιδρυματοποίηση, αλλά μέχρι να γίνουν τα αναγκαία βήματα τα παιδιά δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους.


σχετικα αρθρα