Κοπεγχάγη: Αντιδράσεις για τη «Μεγάλη Γοργόνα» – Κατηγορίες για σεξισμό και αισθητική προσβολή
Η πολιτιστική υπηρεσία της Δανίας ζητά την απομάκρυνση γλυπτού που θεωρείται «χυδαίο» και μακριά από την κληρονομιά της πρωτεύουσας
Η πολιτιστική υπηρεσία της Δανίας ζητά την απομάκρυνση γλυπτού που θεωρείται «χυδαίο» και μακριά από την κληρονομιά της πρωτεύουσας
Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στη Δανία με φόντο ένα άγαλμα γοργόνας στην Κοπεγχάγη, το οποίο αρκετοί επικριτές χαρακτηρίζουν «πορνογραφικό» και «αντρική φαντασίωση», ζητώντας την απομάκρυνσή του από τον δημόσιο χώρο.
Το γλυπτό «Η Μεγάλη Γοργόνα» (Den Store Havfrue), έργο του γλύπτη Πέτερ Μπέχ, τοποθετήθηκε το 2006 στην προβλήτα Langelinie, κοντά στο εμβληματικό άγαλμα της Μικρής Γοργόνας.
Ωστόσο, από την αρχή προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις. Το 2018 μετακινήθηκε στο Φρούριο Ντράγκορ, τμήμα των πρώην θαλάσσιων οχυρώσεων της πόλης, ύστερα από διαμαρτυρίες ντόπιων που το χαρακτήρισαν «χυδαίο» και «παρωδία».
Πρόσφατα, η αρμόδια δανική υπηρεσία για τα παλάτια και τον πολιτισμό ζήτησε την πλήρη απομάκρυνσή του, κρίνοντας πως δεν συνάδει με την πολιτιστική φυσιογνωμία του ιστορικού χώρου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το ύψους 4 μέτρων και μήκους 6 μέτρων άγαλμα φέρεται να παραβιάζει τις αρχές που διέπουν τα δημόσια έργα τέχνης σε διατηρητέες περιοχές.
Η δημόσια διαμάχη επικεντρώνεται κυρίως στα σωματικά χαρακτηριστικά της γοργόνας, με τον κριτικό τέχνης της εφημερίδας Politiken, Ματίας Κρίγκερ, να κάνει λόγο για «άσχημο και πορνογραφικό» έργο. Αντίστοιχη κριτική ασκεί και η ιέρεια και δημοσιογράφος Σορίνε Γκότφρεντσεν, γράφοντας στην Berlingske:
«Η ανέγερση ενός τέτοιου αγάλματος δύσκολα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αποδοχής του γυναικείου σώματος. Είναι ενθαρρυντικό το ότι πολλές γυναίκες το θεωρούν χυδαίο, μη ποιητικό και καταπιεστικό».
Ο δημιουργός του έργου, από την πλευρά του, απαντά πως η αναλογία του σώματος της γοργόνας ήταν απολύτως φυσική σε σχέση με τη συνολική κλίμακα του γλυπτού. «Δεν αντιλαμβάνομαι την κριτική», δηλώνει ο Πέτερ Μπέχ, σημειώνοντας πως πρόθεσή του δεν ήταν να προκαλέσει αλλά να δημιουργήσει μια αντιπαραβολή με τη μικρή, εμβληματική γοργόνα.
Ο συγγραφέας και μελετητής του μύθου των γοργόνων, Φίλιπ Γιέπσεν, σχολίασε πως παρά το μέγεθός του, το άγαλμα δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει την αναγνώριση ή την καλλιτεχνική βαρύτητα του πρωτότυπου. «Σχεδιάστηκε να είναι μεγαλύτερο, όχι όμως να αντικαταστήσει τη Μικρή Γοργόνα. Και τελικά δεν αναγνωρίστηκε ως σημαντικό έργο τέχνης», ανέφερε στο mermaidsofearth.com.
ολες οι ειδησεις
- Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή γεννά την τρομοκρατία
- Η γυναίκα που παντρεύτηκε και τον Ωνάση και τον Νιάρχο
- Conference League: Για τη «σφραγίδα» πρόκρισης με δεύτερη νίκη η AEK (19:45)
- Ρήγμα στις σχέσεις Αντετοκούνμπο – Μπακς – Τα «Ελάφια» θέλουν να τον βάλουν στα … πιτς
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr