9 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση: 20:37'
Τελευταία ενημέρωση: 15:42'

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Καθησυχάζουν Pfizer και Biontech μετά την κυβερνοεπίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και έγκριση φαρμάκων, ιατρικών συσκευών και εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι έγινε στόχος κυβερνοεπιθέσεων.

Δημοσίευση: 20:37’
Τελευταία ενημέρωση: 15:42’

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και έγκριση φαρμάκων, ιατρικών συσκευών και εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι έγινε στόχος κυβερνοεπιθέσεων.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech δήλωσε την Τετάρτη ότι εντόπισε «παράνομη πρόσβαση» στα έγγραφα που σχετίζονται με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που αναπτύσσει με την Pfizer, μετά από κυβερνοεπίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση και έγκριση φαρμάκων, ιατρικών συσκευών και εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι έγινε στόχος κυβερνοεπιθέσεων. «Ο ΕΜΑ ήταν ο στόχος της κυβερνοεπίθεσης. Ο Οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει μια πλήρη έρευνα, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Σε κοινή δήλωση η Pfizer και η BioNTech επιβεβαιώνουν την επίθεση αλλά και το ότι οι χάκερς κατάφεραν να υποκλέψουν κάποια έγγραφα. Επίσης δηλώνουν πως αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες από τον EMA, αλλά -όπως είπαν- ο Οργανισμός τις διαβεβαίωσε «ότι η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου».

Τι αναφέρουν οι εταιρείες

Όπως μεταδίδει το Reuters, η BioNTech είπε: «Σήμερα, ενημερωθήκαμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ότι υπέστη κυβερνοεπίθεση και ότι σε ορισμένα έγγραφα που σχετίζονται με την υποβολή του υποψήφιου εμβολίου COVID-19 της Pfizer και της BioNTech… εντοπίστηκε παράνομη πρόσβαση.»

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί, σε σχέση με αυτό το περιστατικό, και δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η BioNTech είπε ότι περιμένει τώρα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παραβίαση.

Ο EMA δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση, λέγοντας μόνο ότι ερευνά το συμβάν με τη βοήθεια της επιβολής του νόμου. «Ο EMA δεν μπορεί να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Περισσότερες πληροφορίες θα διατεθούν σύντομα», ανέφερε σε δήλωση.


TOP NEWS

uncached