Κορωνοϊός: Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα;
Στο τέλος της μελέτης, τον Απρίλιο του 2021, 1.428 συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στο COVID-19, εκ των οποίων 136 παρέμειναν ασυμπτωματικοί.

Στο τέλος της μελέτης, τον Απρίλιο του 2021, 1.428 συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στο COVID-19, εκ των οποίων 136 παρέμειναν ασυμπτωματικοί.
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να αποφεύγουν τα συμπτώματα του COVID-19 ακόμη και αφού προσβληθούν από τον ιό; Μια νέα μελέτη λέει ότι μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη τους βοηθά να είναι σούπερ αποφεύγοντες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Φρανσίσκο βρήκαν τα πρώτα στοιχεία για μια γενετική βάση για τον ασυμπτωματικό SARS-CoV-2. Το μυστικό βρίσκεται στις γονιδιακές μεταλλάξεις του αντιγόνου των ανθρώπινων λευκοκυττάρων (HLA) που ονομάζονται HLA αλληλόμορφα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Τα HLA είναι οι πρωτεϊνικοί δείκτες που παίζουν βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά των μολυσματικών ασθενειών. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πώς η ευαισθησία και η εξέλιξη λοιμώξεων όπως ο ιός της ηπατίτιδας Β και ο ιός HIV διέφεραν σε άτομα με διαφορές στα αλληλόμορφα HLA.
Η τελευταία μελέτη εντόπισε ένα αλληλόμορφο HLA, γνωστό ως HLA-B*15:01, το οποίο καθιστά τους ανθρώπους ασυμπτωματικούς στη μόλυνση από τον ιό COVID-19.
Η μελέτη περιελάβανε 29.947 συμμετέχοντες από το Εθνικό Πρόγραμμα Δωρητών Μυελού των Οστών στις ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες για το COVID-19 και έλεγξαν αν αντιμετώπιζαν συμπτώματα. Η μελέτη διεξήχθη κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της πανδημίας, προτού τα εμβόλια να είναι άμεσα διαθέσιμα.
Στο τέλος της μελέτης, τον Απρίλιο του 2021, 1.428 συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στο COVID-19, εκ των οποίων 136 παρέμειναν ασυμπτωματικοί. Η γονιδιακή μετάλλαξη HLA-B*15:01 παρατηρήθηκε σε περίπου 10% του πληθυσμού της μελέτης.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 20% των συμμετεχόντων που ήταν ασυμπτωματικοί στη λοίμωξη είχαν τουλάχιστον ένα αντίγραφο του HLA-B*15:01, ενώ μόνο το 9% εκείνων που ανέφεραν συμπτώματα είχαν τη γονιδιακή μετάλλαξη. Στα άτομα με δύο αντίγραφα της παραλλαγής, η πιθανότητα να είναι ασυμπτωματικοί στη μόλυνση COVID ήταν περισσότερο από οκτώ φορές.
Η μετάλλαξη δεν σημαίνει ότι θα είναι απαλλαγμένοι από τη μόλυνση από τον ιό. Οι ερευνητές λένε ότι απλώς τους αποτρέπει από το να αναπτύξουν αξιοσημείωτα συμπτώματα.
“Αν έχεις έναν στρατό που είναι σε θέση να αναγνωρίζει τον εχθρό νωρίς, αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είναι σαν να έχεις στρατιώτες που είναι προετοιμασμένοι για τη μάχη και ξέρουν ήδη τι να ψάξουν και ότι αυτοί είναι οι κακοί”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Jill Hollenbach σε δελτίο τύπου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών ή εμβολίων στο μέλλον.
“Μελετώντας την ανοσολογική τους αντίδραση, αυτό μπορεί να μας επιτρέψει να εντοπίσουμε νέους τρόπους προώθησης της ανοσολογικής προστασίας κατά του SARS-CoV-2 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων ή φαρμάκων”, δήλωσε η Stephanie Gras, καθηγήτρια και επικεφαλής του εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο La Trobe.
πηγή: medical daily
ολες οι ειδησεις
- Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Σαούκ στο Newpost: «Η πραγματική αγάπη για τη δουλειά τα ξεπερνάει όλα»
- Πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ: Παρατείνεται η εκεχειρία για απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα μετά από συμφωνία
- Καλάθι των Χριστουγέννων: Πότε επιστρέφει στα σουπερμάρκετ – Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει
- Metallica: Θα δώσουν για πρώτη φορά συναυλία στη Σαουδική Αραβία
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr