26 Μαρτίου 2025
Δημοσίευση: 22:29'

Μακρόν: «Πολύ νωρίς για άρση κυρώσεων στη Ρωσία» – Νέα στρατιωτική βοήθεια 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Η επόμενη ημέρα της Συνόδου θα δείξει εάν η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στη Μόσχα και να προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες υπέρ του Κιέβου.

Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς
Δημοσίευση: 22:29’
epa11159326 Ukrainian President Volodymyr Zelensky attends a press conference with French President Emmanuel Macron (R) after signing an agreement at the Elysee Palace in Paris, France, 16 February 2024. Ukrainian President Volodymyr Zelensky arrived in Paris to sign a bilateral security agreement with France hours after he officialized a similar one with Germany. The agreements send a strong signal of long-term backing as Kyiv works to shore up Western support nearly two years after Russia launched its full-scale war EPA/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT
Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς

Η επόμενη ημέρα της Συνόδου θα δείξει εάν η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στη Μόσχα και να προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες υπέρ του Κιέβου.

Σε ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ότι είναι «πολύ νωρίς» για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας τη Μόσχα για διαστρέβλωση των συνομιλιών και για συνεχιζόμενες επιθέσεις σε ουκρανικό έδαφος. Η δήλωση του Μακρόν έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ρωσία: «Λέει ότι θέλει ειρήνη, αλλά συνεχίζει να βομβαρδίζει»

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για τα συνεχιζόμενα πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των στόχων συγκαταλέγονται και πολιτικές υποδομές. «Η Ρωσία λέει ότι θέλει ειρήνη, αλλά συνεχίζει να χτυπά με ένταση το ουκρανικό έδαφος. Αυτά τα πλήγματα τα καταδικάζουμε», τόνισε ο Μακρόν.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα δεν μπορεί να υπαγορεύσει τους όρους μιας διαρκούς ειρήνης, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί αμείωτη.

Νέα βοήθεια 2 δισ. δολαρίων από τη Γαλλία στην Ουκρανία

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας τη στρατιωτική ικανότητα του Κιέβου έναντι των ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, η νέα στρατιωτική υποστήριξη θα περιλαμβάνει:

  • Αντιαρματικούς πυραύλους

  • Πυραύλους εδάφους-αέρος

  • Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντασης και κλιμάκωσης των συγκρούσεων, με τη Γαλλία να υπογραμμίζει την αταλάντευτη δέσμευσή της στη στήριξη της Ουκρανίας.

Η σημασία της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι

Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία στο Παρίσι αναμένεται να καθορίσει την περαιτέρω στρατηγική της Δύσης απέναντι στη ρωσική εισβολή, με τη Γαλλία να επιδιώκει να εδραιώσει τη διπλωματική της θέση ως βασικός σύμμαχος του Κιέβου.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της κρίσης, επιχειρεί να ενισχύσει τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ουκρανία, ενώ παράλληλα επισημαίνει τη συνεχιζόμενη απειλή που θέτει η Ρωσία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η επόμενη ημέρα της Συνόδου θα δείξει εάν η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στη Μόσχα και να προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες υπέρ του Κιέβου.


TOP NEWS

uncached