current views are: 12

15 Φεβρουαρίου 2022
Δημοσίευση05:15

Μικρότερη η ανοσία με την Όμικρον, 4 στους 10 κινδυνεύουν με επαναλοίμωξη – Ποια η διαφορά με τη Long Covid

H φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα, καθώς ηλικία, υποκείμενα και άλλοι παράγοντες τη μεταβάλλουν.

Δημοσίευση 05:15’

H φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα, καθώς ηλικία, υποκείμενα και άλλοι παράγοντες τη μεταβάλλουν.

Συγκεκριμένα, όπως είπε και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη φορά που κάποιος νόσησε με κορωνοϊό.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, σχετικά με την επαναλοίμωξη, γίνεται για τον για διαχωρισμό από long covid και για να μην υπάρχει «μπέρδεμα» ή παρανόηση ότι κάποιος έχει long covid.

Ποσοστό ανοσίας μετά από νόσηση με μεταλλάξεις

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που δείχνει την ανοσία από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Χαρακτηριστικά είπε, «Η μελέτη δείχνει ότι η νόσηση από Α, Β και Δέλτα προσέφερε ισχυρή προστασία στo 90%. Αντίθετα η προστασία με φυσική νόσηση από Όμικρον ήταν 60%».

Κάτι τέτοιο σήμαινει ότι αν κάποιος έχει κολλήσει με την μετάλλαξη Όμικρον έχει 4 φορές στις 10 να ξανά κολλήσει (60%), ενώ αν κάποιος έχει περάσει τις μεταλλάξεις Άλφα, Βήτα και Δέλτα έχει 1 στις 10 φορές πιθανότητα κάποιος να ξανά κολλήσει (90%)

Παράλληλα η ίδια τόνισε ότι, η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα, καθώς ηλικία, υποκείμενα και άλλοι παράγοντες τη μεταβάλλουν.

Εγκυμοσύνη και εμβόλιο

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων η κα. Θεοδωρίδου είπε, «Στη μελέτη εμβολιάστηκαν έγκυοι μεταξύ 20 – 32ης εβδομάδας κύησης και συγκρίθηκαν με εγκύους που νόσησαν. Ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα των νεογνών σε ποσοστό 58% στην ομάδα των εγκύων που είχε εμβολιαστεί. Στην άλλη ομάδα το ποσοστό των αντισωμάτων ήταν της τάξης του 8%. Η φυσική νόσηση ήταν υποδεέστερη στην προστασία από τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός της εγκύου μπορεί να προστατεύσει και το παιδί».


σχετικα αρθρα