Nations League 2026-27: Στον «όμιλο φωτιά» η Εθνική Ελλάδας με Γερμανία, Ολλανδία, Σερβία
Η Εθνική Ελλάδας στη League A και πέφτει στα… βαθιά απέναντι σε τρεις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όλο το σύστημα διεξαγωγής, οι ημερομηνίες και το μεγάλο διακύβευμα για το Euro 2028.
Η Εθνική Ελλάδας στη League A και πέφτει στα… βαθιά απέναντι σε τρεις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όλο το σύστημα διεξαγωγής, οι ημερομηνίες και το μεγάλο διακύβευμα για το Euro 2028.
Η κλήρωση της League A του Nations League 2026-27 δεν άφησε περιθώρια για… χαλαρές βραδιές. Η Εθνική Ελλάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς τοποθετήθηκε στον 2ο όμιλο μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σερβία.
Ένας όμιλος υψηλών απαιτήσεων, με τρεις ομάδες που διαθέτουν εμπειρία, βάθος και βαριά φανέλα. Για τη «γαλανόλευκη», όμως, η παρουσία στη League A αποτελεί ήδη μια δικαίωση της αγωνιστικής της ανόδου τα τελευταία χρόνια.
Την κλήρωση πραγματοποίησε ο σπουδαίος Πορτογάλος παλαίμαχος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης και της Πόρτο, Πέπε, δίνοντας το σύνθημα για μια διοργάνωση που υπόσχεται ένταση από το πρώτο κιόλας «παράθυρο».
Οι όμιλοι της League A
League A – Όμιλοι Nations League 2026-27
| Όμιλος | Ομάδες |
|---|---|
| 1ος | Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Τουρκία |
| 2ος | Γερμανία, Ολλανδία, Σερβία, Ελλάδα |
| 3ος | Ισπανία, Κροατία, Αγγλία, Τσεχία |
| 4ος | Πορτογαλία, Δανία, Νορβηγία, Ουαλία |
Η επιστροφή της Ελλάδας στο ανώτατο επίπεδο σημαίνει ότι θα δώσει έξι παιχνίδια υψηλής έντασης μέχρι τον Νοέμβριο του 2026, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό αγωνιστικό καλεντάρι.
Πότε ξεκινά το Nations League 2026-27
Η πέμπτη διοργάνωση του θεσμού αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 2026. Μάλιστα, το πρώτο διεθνές «παράθυρο» θα είναι παρατεταμένο, από 24 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου, διάστημα στο οποίο οι ομάδες θα δώσουν έως και τέσσερις αγώνες.
Ημερομηνίες Φάσης Ομίλων Nations League 2026-27
| Αγωνιστική | Ημερομηνίες |
|---|---|
| 1η | 24–26 Σεπτεμβρίου 2026 |
| 2η | 27–29 Σεπτεμβρίου 2026 |
| 3η | 30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2026 |
| 4η | 4–6 Οκτωβρίου 2026 |
| 5η | 12–14 Νοεμβρίου 2026 |
| 6η | 15–17 Νοεμβρίου 2026 |
Οι προημιτελικοί και τα play-off ανόδου/υποβιβασμού θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2027, ενώ η τελική φάση έχει προγραμματιστεί για τις 9–13 Ιουνίου 2027.
Τι είναι το Nations League και γιατί «μετράει»
Το UEFA Nations League δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τα αδιάφορα φιλικά με ανταγωνιστικά παιχνίδια μεταξύ ομάδων αντίστοιχης δυναμικότητας.
Το σύστημα βασίζεται σε τέσσερις κατηγορίες (Leagues A, B, C, D), με άνοδο και υποβιβασμό. Οι καλύτερες ομάδες της League A προκρίνονται στην τελική φάση, ενώ οι χαμηλότερες κινδυνεύουν με υποβιβασμό.
Για την Ελλάδα, όμως, η διοργάνωση έχει και στρατηγική σημασία.
Το μεγάλο κίνητρο: Euro 2028
Η πορεία της Εθνικής στο Nations League 2026-27 επηρεάζει άμεσα τη θέση της στα γκρουπ δυναμικότητας των προκριματικών του UEFA Euro 2028, που θα διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Εάν η Ελλάδα τερματίσει από 1η έως 3η στον όμιλό της στη League A, θα τοποθετηθεί στο Α’ γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των προκριματικών. Αυτό σημαίνει πιο ευνοϊκή κλήρωση και αποφυγή «μεγαθηρίων».
Αντίθετα, εάν τερματίσει 4η, τότε θα βρεθεί στο Β’ γκρουπ δυναμικότητας, γεγονός που συνεπάγεται πιο δύσκολο όμιλο στα προκριματικά.
Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πέσει χαμηλότερα από το Β’ γκρουπ, χάρη στην άνοδό της στη League A – μια άνοδος που «σφραγίστηκε» με τη μεγάλη νίκη επί της Σκωτία στο Χάμπντεν Παρκ.
Γκρουπ Δυναμικότητας Προκριματικών Euro 2028
| Γκρουπ | Ποιες ομάδες περιλαμβάνει |
|---|---|
| Α’ | Ομάδες League A που τερματίζουν 1ες–3ες |
| Β’ | 4ες League A + 1ες–2ες League B |
| Γ’ | 3ες–4ες League B + 1ες League C |
| Δ’ | 2ες–4ες League C |
| Ε’ | Ομάδες League D |
Δεύτερη ευκαιρία για το Euro
Υπάρχει και ένα ακόμη «μαξιλάρι» ασφαλείας. Οι νικητές των ομίλων του Nations League αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής σε play-off για το Euro 2028, εφόσον δεν προκριθούν μέσω της κανονικής προκριματικής διαδικασίας.
Με άλλα λόγια, η διοργάνωση δεν είναι απλώς ένα τρόπαιο κύρους. Είναι και ένας παράλληλος δρόμος προς μεγάλη διοργάνωση.
Δύσκολο έργο, αλλά και ευκαιρία
Ο όμιλος με Γερμανία, Ολλανδία και Σερβία είναι αναμφίβολα απαιτητικός. Όμως για την Ελλάδα, που χτίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια ένα νέο αγωνιστικό προφίλ, τα παιχνίδια αυτά αποτελούν ευκαιρία μέτρησης δυνάμεων στο κορυφαίο επίπεδο.
Η League A δεν συγχωρεί λάθη. Προσφέρει όμως εμπειρίες, βαθμούς αξιολόγησης και – κυρίως – τη δυνατότητα να διεκδικήσεις με καλύτερους όρους την επιστροφή σε τελική φάση Euro.
Το ραντεβού έχει δοθεί για τον Σεπτέμβριο του 2026. Και η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: επιβίωση στην ελίτ και βλέμμα στο Euro 2028.
ολες οι ειδησεις
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Η 13χρονη κόρη του οδηγεί άρμα μάχης και προετοιμάζεται για τη διαδοχή
- ΟΑΚΑ: Στη φυλακή οπαδοί του Παναθηναϊκού και υπάλληλοι που άνοιξαν παράνομα τα τουρνικέ
- Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες μουσουλμάνοι γιόρτασαν τη Λύση της Νηστείας του Ραμαζανιού
- Πάτρα: Ανήλικοι έκλεψαν ταξί εν κινήσει
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr