7 Φεβρουαρίου 2026
Δημοσίευση: 11:23'
Τελευταία ενημέρωση: 11:25'

Ο Έπσταϊν το 2011 επιχείρησε να αγοράσει τον «Σκορπιό» του Ωνάση – Αποκαλυπτικά έγγραφο

Η πρώτη αναφορά στον Σκορπιό εντοπίζεται στις αρχές Αυγούστου του 2011, στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών για ιδιωτικά νησιά της Ευρώπης.

Επιμέλεια: Νίκος Τσακμάκης
Δημοσίευση: 11:23’
Τελευταία ενημέρωση: 11:25’
ΑΠΕ
Επιμέλεια: Νίκος Τσακμάκης

Η πρώτη αναφορά στον Σκορπιό εντοπίζεται στις αρχές Αυγούστου του 2011, στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών για ιδιωτικά νησιά της Ευρώπης.

Ο Τζέφρι Επστάϊν είχε βάλει στο «μάτι» τον «Σκορπιό«, τον  ιδιωτικό παράδεισο του Αριστοτέλη Ωνάση.

Η πρώτη αναφορά στον Σκορπιό εντοπίζεται στις αρχές Αυγούστου του 2011, στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών για ιδιωτικά νησιά της Ευρώπης. Ο Μπόρις Νίκολιτς -επενδυτής βιοτεχνολογίας και τότε συνεργάτης του Μπιλ Γκέιτς- λειτουργεί ως ενδιάμεσος, μεταφέροντας στον Τζέφρι Έπσταϊν στοιχεία που προέρχονται από κύκλους της διεθνούς αγοράς πολυτελών ακινήτων.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Επστάιν επανέρχεται ζητώντας πληροφορίες για το νησί, όπως αν είναι η ακτή ιδιωτική ή δημόσια. Ο Νίκολις υπόσχεται να τις ελέγξει, αλλά υπενθυμίζει ότι το νησί «δεν είναι επίσημα προς πώληση».

Στις 17 Αυγούστου, σε νέο -, ο Νίκολιτς ενημερώνει τον Επσταϊν ότι έλαβε απάντηση σχετικά με το νησί. Είναι, όπως γράφει, πλήρως ιδιωτικό, περιγράφει τις κατοικίες, το ελικοδρόμιο, κλπ, ενώ του γράφει για την ιστορία του, τον Αριστοτέλη Ωνάση και την Τζάκι Κένεντι.

Από τις 20 Αυγούστου αρχίζει κύκλος μηνυμάτων μεταξύ Επσταϊν και του Ρισάρ Ζιρό, με τον τελευταίο να λέει ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει ιδιωτική επίσκεψη στον Σκορπιό. Από τα – προκύπτει ότι εκείνο το διάστημα ο Επστάιν ήταν σε διακοπές στην Ευρώπη.

Ο Επστάιν επανήλθε με νέα ερωτήματα για το πιο κοντινό αεροδρόμιο και την ιδιωτικότητα που εξασφαλίζει το νησί. «Κανένα νησί δεν είναι απολύτως ιδιωτικό», απάντησε ο Ζιρό, κάνοντας τον Επστάιν να ρωτήσει τι σημαίνει «δεν είναι πραγματικά ιδιωτικό». Ο Ζιρό διευκρίνισε ρητά ότι ο Σκορπιός είναι απολύτως ιδιωτική ιδιοκτησία και ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2011, ο Ζιρό ρωτά τον Επσταϊν πότε θα μπορεί να επισκεφτεί το νησί μετά τις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτή η επίσκεψη, που δεν ήταν πολύ εύκολη, φαίνεται ότι κλείστηκε για τον Οκτώβριο, με τον Ζιρό να ζητά λεπτομέρειες (αριθμό προσώπων, ελικόπτερο, κλπ). Ο Επστάιν, που ήταν στη Νέα Υόρκη, είπε ότι δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί.

Στις αρχές Νοεμβρίου ήταν σειρά του Επστάιν να ρωτήσει τον Ζιρό πότε θα μπορέσει να επισκεφτεί τον Σκορπιό. Η προοπτική ενός μεγάλου ταξιδιού με το ελικόπτερο προς το νησί φαίνεται ότι αποθάρρυνε τον Επστάιν.

 

Παρά τις αλλεπάλληλες ανταλλαγές μηνυμάτων, η επίσκεψη δεν πραγματοποιείται ποτέ. Μάλιστα λίγο πριν τελειώσει το 2011, υπήρξε άλλος ένας κύκλος μηνυμάτων για τον Σκορπιό, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα…
Πηγή εγγράφων: https://www.justice.gov/epstein

TOP NEWS

uncached