22 Δεκεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 09:08'

O Τραμπ ξαναθυμήθηκε τη Γροιλανδία – Διόρισε ειδικό απεσταλμένο

Ο άνθρωπος του Αμερικανού προέδρου είχε τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της προσάρτησης του νησιού της Αρκτικής στις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης
Δημοσίευση: 09:08’
EPA/Samuel Corum/ POOL
Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης

Ο άνθρωπος του Αμερικανού προέδρου είχε τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της προσάρτησης του νησιού της Αρκτικής στις ΗΠΑ.

Τα σενάρια απόσπασης της Γροιλανδίας από τη Δανία και προσάρτησής της στις ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο ο Ντόναλντ Τραμπ, διορίζοντας τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι ειδικό απεσταλμένο στην ημιαυτόνομη περιοχή της Αρκτικής.

«Ο Τζεφ καταλαβαίνει πόσο απαραίτητη είναι η Γροιλανδία για την Εθνική Ασφάλειά μας και θα προωθήσει σθεναρά τα Συμφέροντα της Χώρας μας για την Ασφάλεια, και την Επιβίωση των Συμμάχων μας και βεβαίως του Κόσμου», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social, το αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λάντρι είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου του Τραμπ δημόσια. «Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ έχει απολύτως δίκιο!», είχε γράψει στις 9 Ιανουαρίου στο “X”, προσθέτοντας με ύφος γραφής που προσομοίαζε εκείνο του προέδρου: «Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι η Γροιλανδία θα ενταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. ΣΠΟΥΔΑΙΟ γι’ αυτούς, ΣΠΟΥΔΑΙΟ για εμάς! Ας το κάνουμε!»

Η κίνηση έρχεται λίγο μόνον καιρό μετά τη δέσμευση ΗΠΑ και Γροιλανδίας, ότι θα επιδεικνύουν «αμοιβαίο σεβασμό». «Η χώρα μας και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται επί 80 χρόνια με βάση κοινά συμφέροντα. Υπάρχει ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία», είχε δηλώσει στις 8 Δεκεμβρίου η υπουργός Εξωτερικών της Γροιλανδίας, Βίβιαν Μότζφελτ.


TOP NEWS

uncached