22 Φεβρουαρίου 2026
Δημοσίευση: 16:41'

Ουγγαρία: Απειλεί με «βέτο» στο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο διαμηνύει ότι η Ουγγαρία δεν θα συναινέσει στο 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Δημοσίευση: 16:41’
Ουγγαρία

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο διαμηνύει ότι η Ουγγαρία δεν θα συναινέσει στο 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Κόντρα με ευρωπαϊκές προεκτάσεις ανοίγει η Βουδαπέστη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο διαμηνύει ότι η Ουγγαρία δεν θα συναινέσει στο 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όσο παραμένει «στον αέρα» η τροφοδοσία της χώρας με ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Druzhba. Η νέα αυτή πίεση έρχεται στον απόηχο της διακοπής ροών προς Ουγγαρία και Σλοβακία, μετά τη ζημιά που –κατά το Κίεβο– προκάλεσε ρωσικό πλήγμα σε υποδομές στην Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του, ο Σιζάρτο φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι «θα μπλοκάρουμε» την απόφαση για την υιοθέτηση του 20ού πακέτου, συνδέοντας ευθέως την ευρωπαϊκή διαδικασία κυρώσεων με την επανεκκίνηση των παραδόσεων πετρελαίου προς την Ουγγαρία. Στο ίδιο πλαίσιο, η Βουδαπέστη έχει προειδοποιήσει και για μπλοκάρισμα άλλων ευρωπαϊκών αποφάσεων που αφορούν την Ουκρανία, σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση για την ενέργεια.

Το ζήτημα αφορά άμεσα τη Druzhba, τον σοβιετικής εποχής αγωγό που διασχίζει ουκρανικό έδαφος πριν καταλήξει σε Ουγγαρία και Σλοβακία – τις δύο χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να βασίζονται σε σημαντικές ποσότητες ρωσικού πετρελαίου μέσω της συγκεκριμένης όδευσης. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, η διακοπή συνδέεται με ζημιές σε εξοπλισμό του αγωγού μετά από ρωσικό πλήγμα στις 27 Ιανουαρίου, κάτι που η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα αποδίδουν σε «καθυστέρηση» επαναφοράς των ροών από το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι, παρότι η ΕΕ έχει απαγορεύσει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, η Druzhba είχε εξαιρεθεί ώστε τα κράτη-μέλη της Κεντρικής Ευρώπης να έχουν χρόνο προσαρμογής. Ωστόσο, η συζήτηση για νέες κυρώσεις συνεχίζεται, με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να αξιοποιούν πλέον την απαίτηση ομοφωνίας για να ασκήσουν πίεση, συνδέοντας την ενεργειακή τους ασφάλεια με κρίσιμες αποφάσεις για τη στήριξη της Ουκρανίας.


TOP NEWS

uncached