Ρ. Σβίγκου στο «Ακραίως»: Δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε Τσίπρα – Τσακαλώτο
«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού κατανοεί ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η λύση του Σκοπιανού»
«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού κατανοεί ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η λύση του Σκοπιανού»
Απέρριψε τα σενάρια που μιλούν για απόσταση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.
«Είναι κοινές οι δηλώσεις Τσίπρα- Τσακαλώτου για καθαρή έξοδο από τη χώρα» ισχυρίστηκε και έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών περί εποπτείας: «Μίλησε για επισκέψεις, όπως άλλες χώρες που βγαίνουν από τα μνημόνια, όχι για αξιολογήσεις. Θα υπάρχει ένα πλαίσιο εποπτείας, δεν έχει καμία σχέση, όμως, με τη μνημονική επιτροπεία. Τ’ ότι υπάρχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι πλεονασμάτων είναι γεγονός και αυτή την ώρα παρουσιάζει ο κ. Τσακαλώτος στο Eurogroup το αναπτυξιακό σχέδιο που θα επιτευχθούν. Όσο για τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση μπορούν να ολοκληρωθούν με απλές υπουργικές αποφάσεις δεν προϋποθέτει ψήφιση νέων μέτρων. Η έξοδος από το μνημόνιο μετά από οκτώ χρόνια συνιστά τομή και σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί αυτά που έχει συμφωνήσει. Θα είναι διαφορετικό το πλαίσιο και η σχέση με τους δανειστές».
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στα θετικά μηνύματα από τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ. «Ήταν ηχηρό το μήνυμα του Γιουνκέρ και η χρονική στιγμή μπορεί να επηρεάσει θετικά τις συζητήσεις που γίνονται. Δεν εκθείασα τον Γιουνκέρ. Υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις της Κομισιόν που όλες συμφωνούν στην καθαρή έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και συζήτηση για το χρέος. Θα υπάρξει διευθέτηση για τη μείωση του χρέους. Κανένας δεν πανηγυρίζει γιατί ξέρουμε ότι οι πληγές στα μεσαία στρώματα υπάρχουν και δεν τις υποτιμάμε, αυτό δεν αναιρεί την τεράστια σημασία της εξόδου από το μνημόνιο μετά από οκτώ χρόνια».
Σκοπιανό
«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού κατανοεί ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας η λύση του Σκοπιανού» ισχυρίστηκε η κ. Σβίγκου, ενώ απέφυγε να απαντήσει γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση προχωρά σε δημοψήφισμα για το θέμα.
Η ίδια δεν έκρυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει λύση και θεωρεί παράθυρο ευκαιρίας αυτή “λόγω του ότι ο κ. Ζάεφ, δεν έχει σχέση με τους προκατόχους του. Αλλά η λύση εξαρτάται από τη στάση της ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα έχει κάνει τα βήματα που πρέπει, έχει θέσει δύο προϋποθέσεις: σύνθετη ονομασία και erga omnes. Δεν γίνεται να έχει άλλη ονομασία στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό της. Περιμένουμε τον κ. Ζάεφ να δηλώσει εάν θα κάνει το βήμα της συνταγματικής αναθεώρησης που έχουμε θέσει ως προϋπόθεση”.
«Θέλουμε λύση ως κόμμα, αυτή που διαπραγματεύεται ο κ. Κοτζιάς. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να κλείνει θέματα σε διμερές επίπεδα, για να σταθεροποιήσει η Ελλάδα τη θέση της ως πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή. Εμείς πάντοτε μιλούσαμε για ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα έρθει σίγουρα συμφωνία. Πρόκειται για εθνική θέση της χώρας τουλάχιστον από το 2008. Υπάρχουν διαφωνίες, δεν υπάρχει κάτι που διχάζει για το ελληνικό λαό.
Ο λαός έχει εκλέξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με γνωστές τις θέσεις και για το Σκοπιανό. Θα δούμε ποια θα είναι η στάση των ΑΝΕΛ, όταν θα έρθει στη Βουλή. Η κυβέρνηση δεν είναι ενιαία σε αυτό το ζήτημα. Μπορεί όμως να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση.»
Απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Κουβέλη για τις γαλλικές φρεγάτες. «Δόθηκαν από τον κ. Καμμένο οι απαραίτητες εξηγήσεις. Διερευνήσεις υπάρχουν και όχι αποφάσεις ή συμφωνίες για τις φρεγάτες. Το θέμα έχει λήξει, έχουν δοθεί απαντήσεις. Και ο κ. Κουβέλης έδωσε απαντήσεις».
Τέλος για το πυρηνικό εργοστάσιο, που σχεδιάζει η Τουρκία, είπε πως: “Αυτό δεν θα απασχολήσει, σε περίπτωση που προχωρήσει, μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά την Ε.Ε., αλλά και τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας ανατολικά. Κανέναν δεν συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη. Δεν πρόκειται για διμερές θέμα”.
ολες οι ειδησεις
- «Παράθυρο στον εγκέφαλο» η γραφή – Μπορεί να αποκαλύψει τη γνωστική παρακμή
- Πέντε λύσεις για να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά περιστέρια στα μπαλκόνια (Βίντεο)
- Τέλος εποχής για το «The Late Show»: Η εκπομπή που τα έβαλε με τον Τραμπ, έσβησε τα φώτα μετά από 33 χρόνια (Βίντεο)
- Τηλεφωνικές απάτες σε Δυτική Μακεδονία και Δράμα: Συνελήφθησαν δύο άτομα – Πάνω από 120.000 ευρώ η λεία
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr